Petrova gora - park tamnog neba?

  Je li realno da plato potpuno devastiranog spomenika na vrhu Petrovcu kod Gvozda postane park tamnog neba? To je inicijativa zagrebačkog astronomskog društva Beskraj kojeg vodi Boris Štromar, organizator Star partija na Petrovoj gori. Ili još bolje, zamislite da taj plato postane mjesto i za brojne druge zabave i festivale. Mogu li oni koji odlučuju prepoznati dobru ideju i priliku za turistički razvoj zaboravljenog dijela Hrvatske?

  Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna je monumentalni spomenik podignut 1980. na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore. Nakon 1991. godine, spomenik i spomen-kompleks su zapušteni, muzej je nakon 1995. devastiran, a i do dan danas traje oštećivanje spomenika. Ljudi skidaju i odnose skupocjenu oplatu od nerđajućeg čelika, dok lokalna i državna vlast ne provodi nikakve sankcije protiv počinitelja.

  Petrova gora budi maštu kod brojnih fotografa. (Fotografija: Palma Miličević)

  Star parti se na Petrovoj gori organizira krajem kolovoza ili početkom rujna još od od 2007. godine. Prije toga, od 1999. održavao se na Japetiću, međutim, svjetlosno onečišćenje u Jastrebarskom i Zagrebu je raslo pa su astronomi pobjegli na Petrovac. Na partiju se obično okupi pedesetak astronoma i zaljubljenika u zvijezde iz svih dijelova Hrvatske pa čak i iz susjednih država Slovenije, BiH i Makedonije.

  'Petrova gora je dovoljno blizu Zagrebu i dostupna je automobilom tako da se može dopremiti oprema. Istovremeno je dovoljno daleko da imamo relativno tamno nebo tako da se vidi Mliječna staza. U subotu ujutro vidjeli smo i zodijačku svjetlost koja se obično vidi samo u posebno povoljnim vremenskim prilikama. Ona nastaje zbog raspršenja Sunčeve svjetlosti na međuplanetarnoj prašini u ravnini ekliptike', objašnio je Štromar za Tportal.hr.

  Parkovi tame mogli bi biti zanimljivi i za strane goste, a ne samo za domaće astronome. Njima bi se mogla proširiti i produžiti naša turistička ponuda. Naime, neke zemlje u svijetu posljednjih godina ozbiljno razvijaju astronomski turizam. Primjerice na La Palmi, u Čileu, u Južnoafričkoj Republici, u Australiji i u američkim nacionalnim parkovima postoje razvijeni programi za zaljubljenike u zvijezde.

  'Uz ovu inicijativu i mi bismo u Hrvatskoj mogli obogatiti turističku ponudu. Turisti su oduševljeni našim nebom koje je još uvijek relativno tamno. To bi vrijedilo sačuvati', ističe Štromar.

   Petrova gora 1

  'Kada gledamo noćnu sliku Europe možemo vidjeti da prave noći gotovo nigdje nema osim u nekim udaljenim krajevima i na visokim planinama. To su prepoznale brojne europske zemlje. Primjerice u Velikoj Britaniji postoje čak tri parka tamnog neba. Ima ih i u Njemačkoj, u susjednoj Mađarskoj dva, a jedan postoji čak i u Nizozemskoj koja je inače jako svjetlosno onečišćena. Što se tamo vidi ne znam. Mnogi stranci koji kod nas ljetuju sigurno bi bili zainteresirani za gledanje svemira. Kod nas su za to najbolji otoci poput Cresa, Paga, Korčule i Lošinja, ali posebno oni udaljeniji. No situacija se brzo pogoršava pa treba djelovati', upozorio je Štromar koji ima čak i ideje kako bi hotelijeri, veliki i mali mogli iskoristiti ovaj potencijal.

  Petrova gora karta

  Petrova gora se nalazi na turističkoj karti. Što turisti očekuju da će vidjeti tamo?

   

   


  Please publish modules in offcanvas position.