Udruga GrAk i zajednica

Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu. Zajedno radimo lokalno, povezujemo se globalno. 

Udruga Građanski aktivizam - GrAk

Građani s iskustvom rada u zajednici su se udružili i 2.7.2015. godine osnovali udrugu kojoj su dali ime Građanski aktivizam, skraćeno GrAk. Već se iz samog imena vidi da udruga potiče veći angažman građana u lokalnoj zajednici. Budimo kreatori, a ne promatrači naše realnosti! Naša je zajednica naša odgovornost. Svojim kreativnim i participativnim sudjelovanjem život u njoj možemo učiniti boljim. Ako se slažete, pridružite nam se! 

 

Vizija, misija i pravci djelovanja

VIZIJA UDRUGE GRAK:
Prepoznatljiva i utjecajna organizacija u društveno i kulturno razvijenoj zajednici.

MISIJA UDRUGE GRAK:
Osnažiti građane da kreiraju sadržaje koji potiču društveno-kulturni razvoj zajednice.

STRATEŠKI PRAVCI DJELOVANJA (2020.-2024.)

Pravac 1: Društveno-kulturni razvoj zajednice

Građani koji žive u nekoj zajednici najbolje osjete njene potrebe. Kada detektiramo potrebe možemo smisliti kreativne načine djelovanja i izražavanja, kako bi se problemi zajednice riješili ili barem umanjili. Mi smo uočili smo da naša zajednica treba podršku kako bi oživjeli bogatu tradiciju pučke i umjetničke keramike. Također smo kao problem detektirali nedostatak klubova u kojima se naši sugrađani mogu kreativno izražavati i provoditi slobodno vrijeme. Tako je nastao Otvoreni keramički atelje koji smo kasnije preimenovali u Keramički atelje Petrinja. Udruga GRAK vodi ovaj atelje od 2020. godine.

otvoreni atelje

Izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom COVID – 19 onemogućile su fizički pristup umjetničkim i kulturnim aktivnostima pripadnicima svih društvenih skupina. U cilju smanjivanja negativnih posljedica osmislili smo online aktivnosti za osobe starije od 54 godine iz Sisačko-moslavačke županije. Prepoznali smo značajan potencijal novih tehnologija za uključivanje ove društvene skupine koja je udaljena od kulturnih ustanova i online sadržaja. Sa suradnicima smo razvili zanimljive online participativne, umjetničke i kulturne aktivnosti usmjerene na socijalno uključivanje i stjecanje znanja i vještina potrebnih za izradu umjetničkih predmeta od keramike. Za više informacija pročitajte kako se provodio naš projekt Keramika 54+ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je financiran kroz poziv „Umjetnost i kultura online“.

Pravac 2: Povećati građanski aktivizam i osnažiti lokalne udruge

Aktivni građani su uključeni u različite inicijative i organizacije civilnog društva kako bi sudjelovali u rješavanju problema s kojima je suočena njihova zajednica. Kada govorimo o organizacijama civilnoga društva u Hrvatskoj najčešće je riječ o udrugama. Svaku organizaciju treba  razvijati, kontinuirano i planski. Udruge također trebaju organizacijski razvoj. Članovi se trebaju stalno educirati, analizirati probleme zajednice, pripremati projekte te pratiti trendove i prilike za financiranje pripremljenih projekata. Naravno, tu su u zakonske norme kojih se moramo pridržavati, knjigovodstvene obaveze, razne lokalne, nacionalne i EU strategije itd... Uz sve to treba misliti i na međuljudske odnose unutar organizacija, i naviše od svega, na zajedničku viziju i misiju jer je važno da vidimo jednak put ispred sebe.

Ovaj portal je upravo rezultat našeg rada na razvoju civilnog društva u Hrvatskoj. Želimo zagovarati aktivno građanstvo pa smo jedan dio portala namijenili upravo besplatnom savjetovanju udruga i onih koji tek planiraju registrirati udrugu. Za više informacija posjetite naš link Savjetovanje udruga

savjetovanje udruga

Pravac 3: Poticanje međusektorske suradnje

Partnerski odnos između javnih tijela i civilnoga društva su kamen temeljac učinkovitog kreiranja javnih politika i održivom razvoju zajednice. Kao primjer našeg rada na oovom polju možemo spomenuti osnivanje saveza petrinjskih udruga Platforma53 i partnerstvo naše udruge u projektu Kultura svima koji je provodio POU Hrvatski dom Petrinja. Unutar tog projekta smo koordinirali rad fokus grupe i proces izrade Pravilnika i kriterija korištenja javnog prostora POU Hrvatski dom. Sudioničko planiranje i upravljanje podrazumijeva aktivno sudjelovanje građana u radu javnih ustanova i participativno upravljanje javnim prostorima.

platforma53 savez

KONTAKT

Adresa: Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Facebook: grakni.HR

atelje logo 300px

Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

 • Revitalizacija lončarstva

  Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100…
 • Platforma53

  2016. godine smo bili jedni od inicijatora osnivanja Platforme 53. Riječ je o neformalnoj…
 • Web portal Grakni.HR

  Portal Grakni.HR je program udruge koji smo započeli 2015. godine, a traje i danas.…
 • Udruga GrAk

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu.…
Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.