Kako napisati životopis i motivacijsko pismo?

25 Stu 2015

Budući poslodavci na osnovu poslanog životopisa stječu prvi dojam o vama te ga je izuzetno važno dobro napisati i uvijek ažurirati. Ono što ih odmah odbija i smanjuje vam šansu za zaposlenje je životopis u kojem se prepoznaje laganje, u kojem su navedene nebitne i nevažne informacije, gdje je evidentna nepotpunost osobnih podataka te je poslan u pravopisno i gramatički neispravnom formatu.

Sve je veća konkurencija na tržištu rada

Preporuka je da životopis bude pregledan, čitljiv i jednostavan (font: Arial, Times Roman; veličina: 10-12) na 1 do 2 stranice, s relevantnim informacijama. Poslodavci vole preglednost pa je preporuka da podatke gdje je god moguće prikažete kroz tablični prikaz. Prilikom pisanja pazite na redoslijed i sistematičnost (važnije informacije stavite na početak ili kraj rečenice, popisa, ulomka ili stranice). Redoslijed informacija morate uvijek prilagoditi radnom mjestu za koje se natječete, kod kronološkog slaganja navodite one posljednje pa niže do ranijih, izbjegavajte kratice, glagole koristite u istom vremenskom obliku i redovno nadopunjujte svoj životopis. Poželjno je na kraju da stavite mjesec posljednjeg ažuriranja i svoj vlastoručni potpis prije slanja na Natječaj.

Sadržaj životopisa

CV – curriculum vitae je prvi i osnovni vid komunikacije s potencijalnim poslodavcem. Sadrži informacije o vašim poslovnim ciljevima, obrazovanju, radnom iskustvu, aktivnostima, postignućima, kompetencijama.

Osobni podatci kao što su ime i prezime, adresa, telefon, broj mobitela u slučaju da niste tokom dana kod kuće, email adresu ukoliko ju posjedujete te ukoliko ju redovito provjeravate te ostale osobne podatke koje smatrate potrebnim navesti (npr. dob, bračno stanje, vozačka dozvola itd.). Potrudite se da navedete sve potrebne osobne podatke i ne izostavite bitne jer to bi moglo promijeniti pogled vašeg budućeg poslodavca prema vama.

Obrazovanje koje ste stekli u školskoj, fakultetskoj ili bilo kakvoj drugoj dodatnoj naobrazbi. Prilikom nabrajanja vašeg stečenog obrazovanja jednostavnim kronološkim pregledom budite precizni i točni u nazivima institucija koje ste pohađali te navedite sve potrebne kontakt informacije tih institucija te vremensko razdoblje u kojima ste ih završili. Također ukoliko ste završili bilo kakav drugi oblik edukacije (razni tečajevi, seminari, škole itd.) i smatrate te ga bitnim navesti, navedite i njega.

Radno iskustvo koje ste stekli dosad. Navedite kronološkim redom sve poslove koje ste dosad obavljali na način da istaknete točan naziv radnog mjesta, točne podatke poslodavca za kojega ste radili te vremenski period u kojemu ste posao obavljali. Ukoliko ste radili i honorarne poslove ili volonterske poslove i smatrate to bitnim navedite i njih.

Dodatna znanja i vještine koje posjedujete. Ukoliko govorite strane jezike navedite koje te ocjenom od 1 do 5 ocjenite njihovo poznavanje. Ukoliko se razumijete u računala napravite isto, ali pritom točno naglasite u što se konkretno razumijete te koliko. Navedite nazive programa u kojima se snalazite te također ocjenite njihovo poznavanje ocjenom od 1 do 5. Sve što smatrate vještinom i dodatnim znanjem navedite i ocjenite, no pritom budite objektivni jer je moguće da će poslodavac provjeriti vaše sposobnosti.

Nagrade i priznanja govore o vama kao budućem zaposleniku bez obzira za koji posao se natječete. Ukoliko ih posjedujete jasno i precizno ih navedite sa točnim podacima institucija, organizacija ili udruga koje su vam ih dodijelile.

Interesi i aktivnosti kojima se bavite u svome životu. Čime se bavite u svoje slobodno vrijeme, što vas interesira u životu, da li ste član kakve udruge ili institucije te bilo kakvi drugi interesi i aktivnosti koje bi vašem budućem poslodavcu dale da znanja da ste motivirani za obavljanje posla za kojeg se javljate (izbjegavajte navođenje općenitih hobija - fitness, čitanje i sl.)

Preporuke bivših poslodavaca. Prije nego navedete točne podatke poslodavca ili osoba koje vas preporučaju za radno mjesto za koje se natječete obavezno provjerite da li vas te osobe žele preporučiti kako bi izbjegli neugodne situacije. Tražite ih dozvolu da njihove kontakt podatke navedete u svom životopisu te ih obavijestite da postoji mogućnost da ih vaš budući poslodavac kontaktira.

Europass je popularan format europskog životopisa omogućuje poslodavcu prepoznavanje vještina i znanja kandidata za posao stečenih radnim iskustvom i obrazovanjem u različitim zemljama. Europass životopis vam omogućuje da logičnim redoslijedom predstavite svoje kvalifikacije, vještine i kompetencije poslodavcima. Primjere Europass životopisa na hrvatskom jeziku možete preuzeti na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo ima svrhu uvesti poslodavca u vašu biografiju, ukazati na radna iskustva i aktivnosti te stimulirati poslodavca da vas pozove na intervju
Svojim riječima opišite razloge zbog kojih želite raditi na tom radnom mjestu i zašto ste baš Vi pravi kandidat za posao. U motivacijskom pismu opišite koji su moji ciljevi? zašto se interesiram za ovo poduzeće/ovu poziciju? koje stručne i osobne kvalifikacije imam za primjer? zašto bi se poduzeće trebalo odlučiti baš za mene?
Motivacijsko pismo se uglavnom sastoji od tri dijela, uvod, glavni dio i zaključak.

Kada imate životopis, tek ste onda spremni za traženje posla

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.