Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Skupština udruge GRAK i projekti na kojima radimo

  GRAK skupstina velj2024web

  Udruga GRAK je u prošloj godini imala 25 volontera koji su 802 sata darovali zajednici, kroz tri volonterska programa. Ne možemo smisliti bolju rečenicu kojom ćemo opisati rad naše udruge. Obzirom da smo od početka bili volonterska organizacija, veseli nas što nas je sve više. To znači da postajemeo prepoznati kao proaktivna skupina u zajednici. Volonteri su važna pokretačka snaga naše organizacije i gotovo sve naše aktivnosti ovise o njima.

  Na jučerašnjoj skupštini udruge razgovarali smo o sadašnjim i budućim aktivnostima udruge. Keramički atelje Petrinja je mnoge zainteresirao za keramičku umjetnost. Kroz brojne smo radionice popularizirali petrinjsko lončarstvo i ovaj, u svijetu sve popularniji hobi, uveli u zajednicu na velika vrata. Rad s glinom je svojevrsna vrsta terapije koja ljude opušta i čini sretnijima. Keramički atelje Petrinja će uskoro nastaviti raditi u društvenoj zoni Šumica gdje nas već čeka naš veliki kontejner. Atelje njeguje dobru suradnju s lokalnom samoupravom, turističkom zajednicom, školama i brojnim članovima zajednice.

  Na keramički atelje se prirodno nastavio i FLIK, pa se čini kao da su odrasli zajedno. FLIK je festival lončarstva i keramike koji će se ove godine održati po četvrti put. GRAK je kroz Keramički atelje Petrinja je jedan od organizatora festivala, od samog početka. Tu smo priču započeli s Turističkom zajednicom Petrinja i lončarem Valentinom Valentom. U kratko smo vrijeme ovim festivalom Petrinji vratili staru slavu grada lončara, kakvu je imala u prošlom stoljećima, i dali joj status TOP destinacije suvremene hrvatske keramičke scene. FLIK će se održati 18.-19. svibnja 2024. godine, pa taj kalendar stavite u svoje kalendare.

  Camino Banovina je projekt koji provodimo u partnerstvu s Turističkom zajednicom Petrinja, a sve u cilju popularizacije naše zajednice koja je bogata gotovo netaknutom prirodom. Camino Banovina je zelena ruta koja vodi od Siska do Topuskog, preko Petrinje, Hrvatskog Čuntića i Gline. Ruta je trasirana i obilježena, a sada se radi na njenoj popularizaciji i umrežavanju s drugim rutama Europe. Pripremamo organizirano hodanje ovom rutom 20.-23. travnja 2024. pa pripremite cipele za hodanje! 

  Pravo na aktivan život je projekt koji provodimo u okviru Programa Impact4Values. Kroz njega želimo doprinijeti kvalitetnom i ravnopravnom sudjelovanju socijalno ugroženih skupina u svim segmentima društva. Cilj nam je jačati zagovaračku ulogu lokalnih udruga za zadovoljenje potreba osoba u riziku od socio-ekonomskog isključenja, prvenstveno osobe starije životne dobi i osoba s invaliditetom. Dakle onih kojih se ne mogu sami izboriti za svoja prava. Želimo im pomoći da se aktivnije uključe u život u zajednice.

  Udruga će uskoro započeti trogodišnji projekt u sklopu programa Zaželi, a to znači da ćemo ranjivim sugrađanima direktno pomagati u prevladavanju svakodnevnih poteškoća te pridonijeti kvaliteti njihovog života u vlastitom domu. U tom ćemo projektu zaposliti 15 osoba.

  Osim nabrojanih projekata, na skupštini smo razgovarali o novim idejama za socijalno poduzetništvo, a sve to u dobroj i prijateljskoj atmosferi.

  Na skupštini prihvatili izmjene statuta i izabrali upravljačka i izvršna tijela u naredne 3 godine. Za predsjednicu udruge je opet izabrana Palma Miličević, a Manda Šalić je postala dopredsjednica. Članovi Izvršnog odbora su Nina Fićur, Ante Čakarić i Silvio Radošević.


  Please publish modules in offcanvas position.