2. Regionalni sajam kulture razvojne suradnje

  reg sajam 2023 5
   
  Danas smo bili na 2. Regionalnom sajmu kulture razvojne suradnje u Petrinji.

  Svrha ovog Sajma bila je promocija dobrih lokalnih proizvoda, usluga i razvojnih praksi u širokom spektru djelatnosti (od poljoprivrede, ugostiteljstva, do turizma, obrazovanja i kulture), ali i novih modela podrške zajednici i suradnje na lokalnom razvoju.Drugu godinu za redom Petrinja je postala središte brojnih OPG-ova iz Sisačko-moslavačke županije. Na više od 40 štandova, posjetitelji su mogli uživati i istražiti, kušati i kupiti različite proizvode

  reg sajam 2023 2

  U sklopu prvog dijela Sajma održana je i panel rasprava „Otpornost i razvoj zajednice“ s istaknutim predstavnicima zadrugarstva, donositelja odluka i proizvođača.
   
  reg sajam 2023 4
   

  Program je nastavljen u formi građanskog sata na temu „Urbana regeneracija Petrinje nakon potresa“ u sklopu kojeg su predstavljeni rezultati projekta Grada Petrinje i Europske banke za obnovu i razvoj. Karla Pudar ispred Zaklade SOLIDARNA i Ozana Palić ispred tvrtke Urbanex, predstavile su scenarij za razvoj grada Petrinje nastao na osnovu stručnog znanja tvrtki za urbanističko planiranje Urbanex i KCAP te Zaklade SOLIDARNA.

  „Uz sve informacije koje smo prikupili od stanovnika koji su sudjelovali na nizu radionica i fokusa grupa, težište je bilo kako brendirati Petrinju u okruženju. Petrinja ima odličnu poziciju, nalazi se blizu Zagreba, ali se nalazi i blizu drugih gradova koji imaju jasnu ulogu u gospodarskom smislu. Stoga je i za Petrinju zamišljena uloga u poljoprivrednom i zelenom razvoju, što odgovara svim potrebama koje su stanovnici Petrinje iskazali na radionicama i fokus grupama“, istakla je Ozana Palić ispred tvrtke Urbanex.

  reg sajam 2023 1
   
  Udruga GRAK je na sajmu predstavila svoj Keramički atelje Petrinja. Atelje je otvorenog tipa, dostupan svima, a članovima pružamo edukativne programe o tradicionalnom lončarstvu koje se stoljećima njegovalo, ali i o izradi suvremene keramike. Osim edukacije, nudimo im potrebne materijale i opremu te prostor za rad. Zahvaljujući aktivnostima naše udruge i suradnika, petrinjska keramika opet se našla u središtu pozornosti u Hrvatskoj.
   
  reg sajam 2023 3
   
  "Revitalizacijom lončarstva i umjetničke keramike u Petrinji podižemo razinu svijesti o zajedničkoj povijesti i kulturnim vrijednostima te osnažujemo identitet zajednice. U taj proces aktivno uključujemo ranjive skupine kao što su osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi. U našim je projektima glina ljepilo kojim povezujemo zajednicu. Također, u umjetničkom turizmu i međunarodnoj suradnji vidimo priliku za lokalni razvoj. Turistička zajednica Grada Petrinje je u ime našeg grada u lipnju ove godine postala nova članica kulturne rute Vijeća Europe "Kulturna ruta keramike" koja trenutno ima članove iz 11 zemalja. Keramički atelje Petrinja važna je karika na tom putu. U suradnji s Turističkom zajednicom od 2021. godine organiziramo FLIK – Festival lončarstva i keramike. Sajam je prilika za upoznavanje i umrežavanje u cilju razvoja zajednice. Čak i na lokalnoj razini često nismo dovoljno informirani o onome što rade drugi. Očekujemo ono što i sami želimo dati: riječi podrške i pozitivnu vibraciju koja će se širiti među štandovima, energiju koja će nas grijati u zimi koja je ispred nas" - izjavila je za sajamske novine Palma Miličević ispred Udruge GRAK.
   
  Sajam se održava pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i Turističke zajednice Grada Petrinje, u organizaciji Zaklade SOLIDARNA i Srpskog narodnog vijeća te u suradnji sa Zakladom Zamah i ACT Grupom.

  Please publish modules in offcanvas position.