Izvješće o radu udruge 2020. godine

  Kultura dostupna svima! 

  U veljači 2020. završio je Projekt "KULTURA SVIMA". Provoditelj ovog projekta je javna ustanova POU Hrvatski dom Petrinja. Ukupna vrijednost projekta  je 794.669,00 kn od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Udruga GRAK je u ovom projektu bila parnerska organizacija zadužena za kooridinaciju rada fokus grupe.
  Ostale parnerske organizacije u ovom projektu su Građanski aktivizam (GRAK), HPD „Slavulj“ Petrinja, Gradska limena glazba Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije i Društvo Naša djeca Petrinja.
  Projekt je uspješno proveden i predano je projektno izvješće.

  6.2.2020. započeli smo projekt OTVORENI KERAMIČKI ATELJE. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijelnog fonda. Partneri u projektu su UOSI SMŽ i HVIDRa Petrinja. Ukupna vrijednost: 992.817,60 kn

  Udruga Građanski aktivizam GRAK Petrinja potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., a radi se o Razvoju i provedbi projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

  Radi se o nastavku naših aktivnosti sa Glinenom pričom. Naravno da je opet partner Udruga osoba s invaliditetom, ali i HVIDRA jer smo željeli u korisnike uključiti i branitelje. Glina je genijalan medij za razvoj kreativnosti, ali isto tako dobra je kada želimo sve brige otkloniti od sebe. Dobra je jer će to biti i klub ljudi koji privuče taj rad s glinom. Nama je cilj koristiti glinu kao medij koji će spriječiti i socijalno isključivanje, medij koji će povezivati različite skupine ljudi. Projekt je namijenjen za sve stanovnike Petrinje. Otvorili smo  vrata Otvorenog keramičkog Ateljea jer to nije samo atelje za umjetnike, to je atelje za svakoga od nas. Tu prije svega mislimo na ljude koji imaju slobodnog vremena i žele se na neki način  relativno izraziti, a opet s druge strane jako nam je drago što nastavljamo to buđenje bogate lončarske tradicije. U sklopu ovog projekta mi ćemo kompletno opremiti atelje, imat ćemo od šest do osam kola za izradu tih predmeta, bit će tu i stolovi, razni uređaji za ručno oblikovanje gline, tu su i peći potrebne za glinu, tu su i razne boje, materijali, alati. Sve što treba jedan suvremen, moderan i keramički atelje. U sklopu projekta imat ćemo više od 330 sati edukacije, što je dosta. Projekt je vrijedan gotovo milijun kuna. Na žalost potres je poremetio naše planove a ugovorno tijelo ne priznaje cjelokupni  iznos od 6.000,00 za najam prostora koji je odobren i verificiran ugovorom. Keramički atelje prebacili smo na lokaciju gdje se nalazi obiteljski obrt Valentina Valenta, najam za taj prostor je 3.000,00 i taj iznos je prihvatljiv od strane ugovornog tijela.

  U svibnju 2020. smo predali još jedan EU projekt KERAMIKA 54+ kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura online.

  Sažetak projekta: Povećanje socijalne uključenosti i razvijanje kreativnih vještina kod osoba starijih od 54 godine s područja Sisačko-moslavačke županije. Sudjelovanjem u online radionicama umjetničke keramike korisnici će izrađivati umjetničke predmete uz pomoć svojih ruku, rotirajućeg stalka i sitnog alata. Osim što potiče kreativnost, glina ima i terapijska svojstva i koristi se u liječenju depresije i artritisa. Sveprisutnost gline na našem području i činjenica da rad s glinom predstavlja svojevrsnu terapiju ovom projektu daje smisao i opravdanost.

  GRAKNI.HR  - 10 objava na webu, odradili smo 90 savjetovanja sa udrugama

  20.5.2020. Sastanak PLATFORME 53
  Organizirali smo raspravu vezanu za nove odluke Vlade o smanjenju sredstva po odobrenim Zahtjevima za nadoknadom sredstava i za više od 50%.
  Rasprava je bila vezana za nove odluke Vlade i ugovornih tijela vezane za odobravanje predujmova vezanih za provođenje projekata iz ESF s naglaskom na područje Grada Petrinje i provedbu projekata iz Intervencijskog plana grada Petrinje.
  Na sastanku su sudjelovale udruge potpisnice sporazuma Platforme 53 i udruge potpisnice Partnerskog sporazuma o međusobnoj suradnji (dio udruga iz Siska), tj. udruga koje provode projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda s naglaskom na udruge koje provode projekte prijavljene na natječaj Intervencijskog plana Grada Petrinje (poziv Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru).
  Problemi zbog kojeg su se okupile udruge na tom sastanku su mnogobrojni, od kašnjenja ZNS-ova do novih odluka o isplati sredstava po odobrenim ZNS ovima koje poništavaju već pisane odluke iz ožujka i travnja 2020., smanjenim iznosima isplate već odobrenih predujmova također poništavanjem odluka iz ožujka i travnja 2020., ne održavanja provedbenih radionica vezanih za provedbu projekata iz IPL grada Petrinja.
  Udruge nisu u stanju i nemaju kapacitet provoditi projektne aktivnosti ako na snagu stupe spomenute odluke i budu se dalje primjenjivale - zajedno su se svi složili.
  Udrugama iz Petrinje priključilo se i 5 udruga iz Siska koje provode projekte iz istog poziva natječaja.
  Zaključili smo da trebamo tražiti mijenjanje ugovora u budućnosti. Od udruga se traži profesionalan odnos prema tome, udruge hoće profesionalan odnos i od strane PT te UT.
  Uplata predujma u iznosu od 40% ugovorenih sredstava daje udrugama sigurnost u provedbi za jedan određeni period, jer ako dođe do kašnjenja odobravanja ZNS ova na žalost nećemo više pisati projekte, povlačiti sredstva iz EU fondova kako ne bi ugrozili postojanje naših udruga o kojima ovisi veliki broj članova i preko kojih naši članovi ostvaruju određene povlastice neophodne za normalan život. Jednostavno moramo ukazati na taj prolem u provedbi ESF-a. S tim ćemo morati upoznati javnost, naše članove, korisnike i članove njihovih obitelji. To povlači i ukidanje dosadašnjih socijalnih usluga, prvenstveno uslugu osobne asistencije.

  Dopise provedbenim tijelima smo slali ispred Platforme 53 i 5 partnerskih organizacija, potpisnica Partnerskog sporazuma o međusobnoj suradnji.

   

  Ukupni prihod udruge u 2020. godini je bio 441.108 HRK

  IZVJEŠTAJ O PRIHODIMA I RASHODIMA za 2020.

   


  Please publish modules in offcanvas position.