Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Bili smo na treningu trenera u Kalamati

  kalamata2023

  Od 27. veljače do 3. ožujka 2023. u Kalamati (Grčka) održan je 5-dnevni trening seminar za trenere i voditelje 4 kulturne rute Vijeća Europe, u okviru Erasmus+ projekta „Youth4Culture“.

  kalamata kulturne rute

  Na obuci je sudjelovalo ukupno 20 predstavnika iz 4 kulturne rute Viječa Europe i iz različitih zemalja: Španjolske, Italije, Hrvatske, Azerbajdžana, Azerbajdžana, Rumunjske, Poljske, Francuske, Francuske i Grčke. Cilj treninga bio je educirati i razmijeniti dobre prakse o aktivnostima vezanim uz mlade i načinima privlačenja mladih na Kulturne rute. Sudionici su bili iz sljedeće 4 kulturne rute: European Routes of Emperor Charles V, Route of Ceramics, European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ) i Routes of the Olive Tree.

  Među sudionicima su bile dvije Petrinjke: Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednoce Grada Petrinje i Palma Miličević, predsjednica udruge GRAK.

  Za organizaciju i provedbu programa i pratećih aktivnosti pripremljenih posebno za sudionike zadužena je „Routes of the Olive Tree“, tj. ruta Putovima maslina.

  kalamata2

  Tematski dijelovi seminara bili su sljedeći:

  TEMATSKI DIO 1: PRIVLAČENJE MLADIH (angažman, volontiranje)

  TEMATSKI DIO 2: KAKO MOTIVIRATI MLADE (podizanje svijesti + potaknuti interes)

  TEMATSKI DIO 3: UTJECAJ DRUŠTVENIH MREŽA NA MLADE I OBUKA IZRADE INFOGRAFIKA

  TEMATSKI DIO 4: TURIZAM ZA MLADE I KAKO IH PRIVUĆI NA KULTURNE RUTE

  Aktivnosti koje su pratile obuku, a koje su sudionici pratili s posebnim interesom, bile su tradicionalni karneval u Nedouzi (općina Mesinija), gdje je istaknuta važnost sudjelovanja mladih u tradicionalnim običajima za njihovu zaštitu i očuvanje (Važnost mladih sudjelovanje ljudi u tradicionalnim običajima.Primjer tradicionalnog karnevala u Nedouzi), realizacija kratke rute „Putovima maslina“ uz vođeni obilazak tradicionalnog i modernog mlina za masline, degustaciju maslinovog ulja, šetnju maslinikom te posjet oglednom agroturizmu koji su kreirali mladi za mlade.

  kalamata 1

  Bio je to izuzetno plodonosan radni sastanak koji je idejama i prijedlozima obogatio dnevni red ruta te je sudionicima dao priliku sudionicima da se bolje upoznaju, a na rutama dodatno učvrste svoje odnose.

  U Kalamati smo imali važan sastanak na kojem smo od Benedette Diamanti, direktorice, doznali kako je nastala Europska ruta keramike i kakvi su im planovi za budućnost. Članice su takozvane europske prijestolnice europske keramike. Na primjer, Faenza u Italiji, Gmunden u Austriji, Aveiro u Portugalu ili Höhr-Grenzhausen u Njemačkoj. Također, tu su i pridružene zemlje izvan EU poznate po keramici.

  kalamata5

  Petrinja je u Hrvatskoj prepoznata kao grad lončara, a imamo i bogatu povijest umjetničke keramike, to jest umjetnika koji su stvarali svoja djela od keramike, a povezani su s Petrinjom. Još uvijek imamo naše lončare, imamo FLIK, a imamo i keramički atelje. Hoće li to biti dovoljno da i u Europi postanemo prepoznati kao grad keramike i dio keramičke rute? Mislimo da hoće.

  Petrinji će se široko otvoriti nova vrata razvoja keramičke umjetnosti i grada kao keramičke destinacije. Nadamo se da ćemo znati iskoristiti tu priliku.


  Please publish modules in offcanvas position.