Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Zajedno do poboljšanja života ranjivih skupina

  sastanak udruge grad sije 2024

  Danas se održao prvi sastanak udruga koje rade s ranjivim skupinama i predstavnika lokalne samouprave. S udrugama su razgovarale Ana Aleksić Pezelj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu, i Izabela Žilić, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Petrinje. Fokus sastanka su bile potrebe starijih osoba i osoba s invaliditetom.

  U uvodnom dijelu je Palma Miličević objasnila kako je došlo do ovog sastanka. Naime, na forumu udruga detektirana je potreba potreba intenzivnije suradnje s gradom kako bi se pojačali kapaciteti lokalnih udruga i ponudile kvalitetnije usluge ranjivim skupinama građana. Udruge organiziraju njihovo slobodno vrijeme i pomažu u prevladavanju svakodnevnih poteškoća te pridonose kvaliteti njihovog života. One najbolje prepoznaju potrebe svojih sugrađana i najbrže mogu pokrenuti aktivnosti u zadovoljavanju tih potreba.

  Na sastanku su sudjelovali predstavnici 6 udruga: Ana Prečanica iz Udruge Naš život, Zdenko Gašparić iz Udruge za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama »Star« Petrinja, Snježana Tomašević iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Maja Crnković iz udruge Pomoć starijim osobama, Rezika Krolo iz Udruge umirovljenika grada Petrinje te Manda Šalić i Palma Miličević iz udruge GRAK. 

  PROSTOR ZA UDRUGE

  U nastavku su udruge govorile o prostorima u kojima trenutno provode svoje aktivnosti, kao i onima u kojima su bili prije potresa. Obzirom da su u potresu porušene brojne zgrade, problem prostora je još više izražen. Potres je razorio i sve ustanove u kulturi, što je dodatno otežalo život u gradu.

  Ana Aleksić Pezelj je udrugama najavila skoro otvorenje Munjare u kojoj će udruge moći održavati neke aktivnosti, a Grad će imati u vidu potrebu prostora za gradske udruge koje pružaju socijalne usluge u zajednici. Grad se obnavlja i brojne će se zgrade vratiti u funkciju pa su se već spominjala moguća rješenja ovog problema.

  PROGRAM ZAŽELI U PETRINJI

  Izabela Žilić je posebno naglasila potrebu da Grad pomogne udrugama koje su djeluju u programu Zaželi. Udruge uključene u taj program rade na razvoju i unaprjeđenju socijalnih usluga koje omogućuju osobama starije životne dobi i OSI ostanak u vlastitom domu, poboljšanje kvalitete njihova života i poticanje njihove socijalne uključenosti. Zanimljivo je spomenuti da je gotovo 40% stanovnika Petrinje starije od 55 godina. Trenutno se petrinjske udruge pripremaju za novi trogodišnji početak provedbe aktivnosti u ovom programu. Manda Šalić je naglasila da će u sklopu programa Zaželi 4 lokalne udruge zaposliti 95 osoba koje će skrbiti za 570 korisnika. Dodala je kako je udrugama problem predfinanciranje projektnih aktivnosti jer se dio odobrenih sredstava dobije tek nakon prihvaćanja završnog izvješća. Dakle, udruge moraju pronaći neki način da nekako pozajme novac i financiraju te aktivnosti. Zato je predložila da Grad Petrinja, koji je partner u većini tih projekata, iz proračuna izdvoji određene sredstva s kojima će udruge moći financirati završetak tih projekata. Novac bi kasnije, nakon prihvaćanja završnog izvješća, udruge vratile u taj fond.

  UDRUGE U SUSTAVU SOCIJALNE SKRBI

  Udruge su dugi niz godina važni pružatelji socijalnih usluga. Sudeći po trendovima u zemljama Europske unije, pretpostavka je da će i lokalne udruge preuzeti najveću odgovornost u novom sustavu lokalne cjelovite skrbi za ranjive skupine. Mnoge od njih su već postale ugovorni pružatelji tih usluga, kao što su to udruga Pomoć starijim osobama i Udruga osoba s invaliditetom SMŽ. Očekuje se da će i udruge unutar programa ZAŽELI uskoro trebati zadovoljiti propisane uvjete da bi mogle nastaviti provoditi uslugu pružanja socijalne podrške starijim osobama. To znači da će i njihovi prostori za rad morati imati uporabne dozvole i zadovoljiti brojne pravilnike. Obzirom da su mnoge udruge smještene u kontejnerima, to može biti velik problem. Na tu se temu osvrnula Snježana Tomašević koja je iz iskustva Udruge osoba s invaliditetom SMŽ objasnila da su trebali zadovoljiti uvjete iz Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga. Taj bi se problem riješio ako se udruge mogu smjestiti u neku od zgrada koje su trenutno u obnovi.

  Sastanak udruge grad sije 2024 1

  ZAKLJUČCI SASTANKA

  Na sastanku je zaključeno da će se formirati radno tijelo koje čine predstavnici javnog sektora i udruga iz programa Zaželi. Zajedno će raditi na razvoju i unaprjeđenju socijalnih usluga za starije i nemoćne osobe.

  Također je dogovoreno tiskanje vodiča koji će uključiti informacije o uslugama koje se pružaju starijim i nemoćnim osobama na području Grada Petrinje. U pripremi vodiča sudjelovat će sudionici sastanka.

  Predloženo je da se ovakvi sastanci održavaju kvartalno.

  Sastanak je iniciran na forumu udruga koji je organizirala udruga GRAK u sklopu projekta Pravo na aktivan život. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

  lenta impact4values


  Please publish modules in offcanvas position.