Vodič kroz hodočasničku rutu Camino Banovina

   Camino banovina vodic naslov

  Ovdje možete preuzeti vodič kroz Camino Banovinu, najzeleniju rutu u Hrvatskoj. Vodič je pripremila i tiskala Turistička zajednica Grada Petrinje. Napisan na hrvatskom i engleskom jeziku, a sadrži korisne informacije o smještaju, samoj ruti i još mnogo toga. 

  Na svega sat vremena od Zagreba, možete se slijedećeg proljeća pridružiti posebnom duhovnom hodočašću u trajanju od 4 dana i osim osobne retrospektive na putu, vidjeti posebne ljepote i draži Banovine kroz hodanje niz najljepši krajolik koji je posebno mapiran za NEZABORAVNO CAMINO PUTOVANJE.

  Ovdje preuzmi vodič kroz Camino Banovinu

  Što je CAMINO putovanje i kako se pripremiti za njega?

  “Camino” je španjolski izraz za “put” ili “stazu”, poznat po hodočasničkim rutama u Španjolskoj, posebice Camino de Santiago. Ovaj povijesni put privlači putnike već tisuću godina, pružajući duhovno, kulturno i osobno iskustvo. Odlična vijest je da su se Camino rute proširile osim Španjolske i na druge europske zemlje, uključujući Hrvatsku. Europske Camino rute prolaze kroz raznolike krajolike i pružaju kulturna iskustva, omogućujući hodočasnicima da krenu na putovanje iz različitih polazišta. U Hrvatskoj je Bratovština svetog Jakova zadužena za dovođenje Camino puteva u Hrvatsku pa tako i Camino Banovine.

  Ruta Camino Banovina

  Camino Banovina utemeljena je 2022. godine i obuhvaća područja gradova Siska, Petrinje, Gline i općine Topusko. Duga je 75 kilometara. Hodočasnici prateći stazu duž povijesne granice drevnih carstava mogu doživjeti zeleno plavu destinaciju. Logo Camino Banovine je školjka stilizirana plavim i zelenim tonovima koje simboliziraju rijeke i vodene površine te šume i brežuljkaste krajobraze.Trasirajući rutu pronašli smo okamenjenu školjku, jakobljevu kapicu. Ima ih dosta po Hrastovačkoj gori, još iz vremena kada je tu bilo more!

  Camino Banovina temelji se na povezivanju hrvatskih svetišta Sv. Jakova, uz uspostavu osam ruta (Krk, Podravina, Imota, Šibenik, Camino Banovina, Korčula, Gorski Kotar, Brač). Tijekom listopada i studenog 2022., označena su prva dva dana rute Camino Banovine, s promocijom 12. i 13. studenoga 2022. Početkom 2023., označena su i druga dva dana rute. Promocija cijele rute održana je ovog proljeća, konkretno od 27. do 30. travnja 2023.
  Zahvaljujući financijskim sredstvima Hrvatske turističke zajednice, organizacija i logistika CAMINO BANOVINA rute postala je moguća i kao turistički proizvod kao i prekrasan način kako upoznati Banovinu iz jedne drugačije dimenzije.

  Trasiranje i označavanje rute pridržavalo se smjernica europskih Camino puteva, uključujući mapiranje ključnih elemenata vjerske baštine i kulturnih znamenitosti. Označavanje rute uključuje raznolike tipove oznaka, poput strelica, kvadratića, školjki, prilagođenih oznaka u naseljenim mjestima.

  Projekt podrazumijeva suradnju s lokalnim partnerima (planinarska društva, biciklistički klubovi, udruge) te fokus na marketingu i promociji hrvatske mreže puteva Sv. Jakova. Elementi oglašavanja uključuju hodočasničke putovnice, Compostele, karte, vodiče, letke, brošure i plakate raznih dimenzija, uz primjenu suvremenih tehnika oglašavanja na televiziji, radiju, internetu i društvenim mrežama. Važnost održivosti i odgovornog razvoja ističe se u skladu sa Strategijom razvoja turizma u Hrvatskoj.

  Bratovština Svetog Jakova neprofitna je udruga koja za cilj ima promociju bogatog kulturne, povijesne i duhovne baštine Puta Sv. Jakova – El Camino de Santiago.  Bratovština nasljeduje tradiciju hrvatskih bratovština koje su od 1203. godine pomagale hodočasnicima na putu za Santiago de Compostelu. Njihov najznačajniji projekt je Camino Hrvatska – obnova srednjovjekovnih hodočasničkih ruta koje iz Hrvatske vode prema Santiago de Composteli.

  Udruga GRAK je inicijator pokretanja ove rute i projektni partner Turističke zajednice Grada Petrinje. Udruga svojim projektima promiče kulturnu baštinu i prirodne ljepote Banovine. Od samog smo početka aktivni u stvaranju i promociji ove rute. 

  Preuzmi vodič kroz Camino Banovinu

  Camino banovina vodicHodočasnička putovnica s pečatima svakog prijeđenog dijela rute služi kao dokaz o putovanju. Za dobivanje Compostela Certifikata, hodočasnik treba proći posljednjih 100 kilometara do Santiaga de Compostele. Za prikladno hodočašće preporučuje se nošenje lagane odjeće u više slojeva, udoban ruksak, planinarske cipele i osnovne potrepštine. Navigacija pomoću pametnog telefona i fizičke karte, te štapovi za hodanje, olakšavaju putovanje.

  Ruta Camino Banovina je duga 75 kilometra, hoda se 4 dana i uključuje slijedeće lokacije:

  Prva dan: Sisak – Petrinja

  Drugi dan: Petrinja – Prnjavor Čuntićki

  Treći dan: Prnjavor Čuntićki – Glina

  Četvrti: Glina – Topusko

   

  Posjetite Facebook stranicu Camino Banovina!

   

  Više informacija: Turistička zajednica Grada Petrinje

  www.facebook.com/TZGradaPetrinje

  www.instagram.com/visitpetrinja


  Please publish modules in offcanvas position.