Glina kao medij za razvoj društvenog poduzetništva

24 Ruj 2017

Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100 lončara. Danas je radno aktivan samo jedan lončar koji je stručni suradnik u ovom projektu te će lončarske vještine prenijeti na 20 osoba iz teško zapošljivih skupina, među kojima su osobe s invaliditetom. Udruga Osoba s invaliditetom SMŽ je nositelj ovog projekta, a udruga GRAK je partner. Vjerojatno se sjećate, ovo je nastavak one naše nagrađene naše ideje o društvenom poduzetništvu s kojom smo osvojili prvo mjesto na natječaju "International Social Innovation Challenge 2016".

Palma Miličević, voditeljica projekta, s polaznicima lončarske obuke

Vrijeme provedbe projekta: 11.9.2017. - 11.7.2018.

Polaznici će naučiti tradicionalne vještine modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline i tako si stvoriti priliku za (samo)zapošljavanje.

Glina će se u našem projektu koristiti za izradu raznih predmeta, ali i kao sredstvo za razvoj društvenog poduzetništva. Lončarstvo, gotovo izumrli stari zanat po kojem je naša zajednica bila prepoznatljiva, koristimo kao socijalnu inovaciju.

Projekt će pridonijeti povećanju lokalnih kapaciteta za društveno poduzetništvo i stvoriti nova radna mjesta za ranjive skupine na tržištu rada.

Prvu smo radionicu održali 27. rujna 2017. u lončarskoj radionici Valentina Valenta gdje će se nasviti tijek obuke.

PROVODITELJ PROGRAMA: Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

PARTNER: Udruga GRAK

VODITELJICA PROGRAMA: Palma Miličević (udruga GRAK)

VRIJEME PROVEDBE: 11.9.2017. - 11.7.2018.

VRIJEDNOST PROJEKTA: 77.190,00 kn, od čega je 49.800,00 kn potpora HBOR-a, a ostatak samofinanciranje

UGOVORNO TIJELO/DONATOR: Hrvatska banka za obnovu i razvitak

BROJ KORISNIKA: 20

CILJ PROJEKTA: Cilj projekta je osposobiti 20 osoba za modeliranje, ukrašavanje i pečenje gline.

REZULTATI PROJEKTA: 20 teško zapošljivih osoba, među kojima je najmanje 5 osoba s invaliditetom, steći će vještine modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline što će im omogućiti samostalnu proizvodnju uporabnih i ukrasnih predmeta. Udruga će osigurati potrebne prostorije i mentorsku podršku, kupiti lončarsko kolo, materijale i sitni alat potreban za keramičarsku radionicu što će korisnicima omogućiti obavljanje prakse.

FACEBOOK STRANICA PROJEKTA: GlinenaPrica

Rad na lončarskom kolu. Kako bi olakšali sudjelovanje osoba u invalidskim kolicima kasnije smo nabavili kolo prilagođeno njima.

Lončarstka se obuka održava u prostorijama lončarskog obrta VAL. Mladi lončar Valentino Valent svoja znanja nesebično prenosi na polaznike obuke.

Za održivost ovog projekta Udruga je od države dobila prostor na Gradskoj tržnici Petrinja gdje će unikatne proizvode od gline ubuduće izrađivati članovi Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u novom keramičkom studiju - Glinena priča. HZZ je kroz mjeru javnog rada odobrio zapošljavanje 10 osoba s invaliditetom što ujedno predstavlja nastavak i početke realizacije Strateškog plana udruge u smjeru pokretanja društvenog poduzetništva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove autora portala Grakni.HR ili redakcije. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Grakni.HR zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

atelje logo 300px

Kontakt

Udruga GrAk
Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

Tko je online?

Imamo 92 gostiju i nema članova online

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.