Održivost 2.0 – međunarodni program za lokalne lidere

03 Stu 2015

Kroz sudjelovanje u programu ViabilityNet 2.0 (Održivost 2.0) koji provodi Zaklada VIA iz Praga, Palma Miličević iz Udruge GrAk inicirala je stvaranje ovog portala.

Zaklada Via iz Praga (Češka) kroz program ViabilityNet 2.0 (Održivost 2.0) lokalnim liderima iz srednje, istočne i jugoistočne Europe nudi prostor za razmišljanje, spajanje i zajednički rast, uz financijska sredstva za projekte koji se fokusiraju na osnaživanje njihovih zajednica. Opći cilj programa je promicanje angažmana unutar zajednica kroz podršku inspirativnom i uključivom vodstvu. U programu sudjeluje i Palma Miličević ispred Udruge GrAk, a u sklopu njezinog mini projekta Zaklada VIA je financirala izradu ovog portala.

Zaklada VIA je kroz javni natječaj odabrala 16 osoba koje imaju iskustvo višegodišnjeg rada u svojim lokalnim zajednicama i rada ne različitim društvenim promjenama. Sudionici su iz različitih zemalja: Ukrajine, Češke, Slovačke, Moldavija, Latvije, Litvanije, Rumunjske, Srbije, Makedonije, Albanije i Hrvatske. Iz Hrvatske u programu sudjeluje Palma Miličević, predsjednica udruge GrAk. 

Sudionici treninga su iskusni aktivisti, izuzetno motivirani u namjeri da steknu nove vještine, pa je i preporučena literatura bogata knjigama o razvoju i organiziranju zajednice. Radni jezik treninga je engleski. Program traje dvije godine, organiziran je kroz 4 međunarodna susreta, dva grupna studijska putovanja te zadatke koje sudionici trebaju odraditi u svojim zajednicama. Program uključuje i financijsku potporu na lokalnoj razini, a stavlja naglasak na osnaživanje zajednice kroz aktivno sudjelovanje građana.

U sklopu ovog projekta je izgrađena web stranica Grakni.HR koja ima za cilj stvoriti online zajednicu aktivnih građana koji će raspravljati o aktualnim temama važnim za zajednicu. Također će poticati sudjelovanje građana u procesu donošenja važnih odluka na lokalnoj razini.

ViabilityNET program