Godišnje izvješće organizatora volontiranja

13 Stu 2015

Udruge koje su bile organizatori volontiranja dužne su, sukladno Članku 33. Zakona o volonterstvu i Pravilnika o sadržaju izvješća o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja (NN, broj 104/2015), dostaviti godišnje izvješće ministarstvu nadležnom za poslove socijalne skrbi (sada je to Ministarstvo socijalne politike i mladih).

Godišnje izvješće podnosi se na obrascu pod nazivom „Izvješće organizatora volontiranja o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja“. Izvješće se dostavlja elektroničkim putem kroz informacijski sustav koji se nalazi na internetskim stranicama ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi (www.mspm.hr ).

Navedeno se izvješće dostavlja putem aplikacije za izvješća organizatora volontiranja na web stranicama nadležnog ministarstva. U toj se aplikaciji nalaze detaljne upute za njeno korištenje. Izvješće se dostavlja do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu. Izvještajno razdoblje je godina dana, a odnosi se na vremensko razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca.

VolonterI za svoj rad ne dobivaju novčanu nagradu ili imovinski korist.

Za popunjavanje Obrasca potrebni su slijedeći podaci:

  • ukupan broj volontera
  • broj volontera prema spolu (M/Ž)
  • broj volontera prema dobi (0-14, 15-18, 19-25, 26-40, 41-65, 66 i više),
  • broj volontera prema državljanstvu (Državljani RH, Stranci),
  • ukupan broj volonterskih sati,
  • ukupan iznos troškova isplaćenih volonterima na ime naknade troškova obavljanja volonterskih aktivnosti, putnih troškova i ostalog.

Organizator volontiranja mora biti neprofitna organizacija

Izvješća podnosi ORGANIZATOR VOLONTIRANJA koji ispunjava uvjete iz članka 7. Zakona o volonterstvu, a koji je u izvještajnom razdoblju organizirao volontiranje. Organizator volontiranja može biti udruga, zaklada i fundacija, ustanova i svaka druga pravna osoba iz čijeg osnivačkog akta proizlazi da nije osnovana s ciljem stjecanja dobiti (neprofitna pravna osoba). Organizator volontiranja volontere može uključivati samo u one aktivnosti koje su usmjerene ka zajedničkoj dobrobiti.

Organizator volontiranja daje podatke na Obrascu prema podacima iz službene evidencije koja se kod njega vodi te odgovara za točnost dostavljenih podataka.

Kako bi vam pomogli u redovitom vođenju volonterskih sati, a u skladu s važećim zakonskim odredbama, predlažemo vam Excel datoteku po kojoj možete na jednostavan način voditi evidencije volonterskih sati, podatke o volonterima i njihove volonterske dnevnike. Priloženi obrazac smo izradili za organizacije koje imaju manji broj volontera ali tablica se uz malo vještine rada u Excelu može proširiti za veći broj volontera. Ako budete trebali pomoć javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Primjer tablice preuzmite OVDJE.

Prema Zakonu o volonterstvu dužni ste volonteru po završetku volontiranja izdati potvrdu o volontiranju u kojoj treba stajati i točan broj volonterskih sati koje je volonter odvolontirao ili te iste sate upisati u volontersku knjižicu volontera.


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.