Novi Pravilnik o evidenciji radnog vremena radnika

10 Kol 2015

U „Narodnim novinama“ broj 32 od 20. ožujka 2015. godine objavljen je novi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnom vremenu radnika, koji je stupio na snagu od 28. ožujka 2015. god., rok za usklađenje je 31.12.2015. Administracije sa svakim novim pravilnikom imamo sve više, a jedan je zaposlenik udruge nove obrace komentirao riječima:

- "Još malo pa će nam čipove ugraditi...."

Prema informaciji Iz Narodnih novina sve tri evidencije su usklađene s novim pravilnikom te se mogu kupiti, ali samo u obliku listova a ne i u obliku knjige. Evidencije se mogu voditi i u elektroničkom obliku.

Propisana obveza vođenja evidencija za obrtnike koji imaju zaposlene radnike nije novost jer su i do sada bile obvezne temeljem prethodnih pravilnika iz 2010. i 2011. godine.

Pravilnikom su i nadalje propisane ove evidencije:

  • evidencija o radnicima
  • evidencija o radnom vremenu
  • evidencija o godišnjem odmoru.

Značajnije novosti koje donosi novi Pravilnik u odnosu na prethodne odnose se na obvezu da se u evidenciji o radnom vremenu evidentira dnevni i tjedni odmor (dobro smo prošli  još uvijek ih ne zanima gdje smo ga potrošili), neplaćeni dopust, odsutnosti radnika na njegov zahtjev, korištenja rodiljnog/roditeljskog dopusta i drugih roditeljskih prava, odsutnosti u kojem radnik svojom krivnjom ne obavlja poslove, smjenski i dvokratni rad te vrijeme terenskog rada.

Novost je također i to da poslodavac evidencije o radnom vremenu treba voditi i za radnike ustupljene od strane agencije za privremeno zapošljavanje, kao i nešto pojednostavljeni oblik evidencije za radnike na izdvojenom mjestu rada tj. za rad od kuće ili na terenu.

Izmijenjena je i ažurnost tako da podaci moraju biti ažurni na završetku radnog dana radnika, a samo ako neki podatak nije poznat, odmah po saznanju toga podatka.

Obrasci evidencija nisu propisani, što znači da izgled evidencije poslodavci mogu prilagoditi svojim potrebama, uz obvezu da u njima osiguraju sve propisane podatke. Evidencije se mogu voditi na papiru ili u elektroničkom obliku, a dozvoljeno je i korištenje kratica za koje u evidenciji mora biti sadržano objašnjenje. 

  Ovo je primjer nove kompletne evidencije o radnicima sa evidencijom radnog vremena, podataka o radniku i evidencijom godišnjeg odmora (Izvor: http://www.ips-servis.hr)

Više informacija o vođenju evidencija radnika (također i učenika na praktičnoj nastavi) potražite na web stranici Hrvatske obrtničke komore.

Očigledno je da je novi obrazac uveo nove stupce i objašnjena ali ako se traži evidencija sati odsutnosti u kojem radnik svojom krivnjom ne obavlja poslove, zaboravljen je jedan podatak. Gdje upisujemo one sate kada radnik krivnjom poslodavca ne obavlja svoje poslove, a za to utošeno vrijeme čak nije plaćen? Vjerujem da se to svima dogodilo, pa bi bilo u redu da se i to evidentira.

 

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.