Koliko brzo tipkaš? Provjeri svoju brzinu i popravi se!

23 Srp 2016

Još uvijek tipkaš s 2-3 prsta i gledaš u tipkovnicu dok tipkaš? Ne možeš tipkati brzinom svojih misli? U mraku imaš problem jer ne vidiš tipkovnicu, a voliš se dopisivati do sitnih jutarnjih sati? Zavidiš onima koji tipkaju s 10 prstiju?

Koliko brzo tipkam?

Ako vas zanima koliko ste dobri u tipkanju ovdje je zanimljiv test u kojem to možete provjeriti. Ako tipkate manje od 50 riječi u minuti, imate što popravljati :-)

Kažu da je svjetski rekord u brzom tipkanju 216 riječi u minuti, na querty tipkovnici kakvu vjerojatno i vi imate doma. Većina ljudi na internetu piše brzinom od 25 do 40 riječi u minuti. Profesionalni tipkači pišu brzinom od 50 do 85, a neka radna mjesta traže brzinu pisanja od barem 80 do 95 riječi u minuti.

I ja sam jedna od onih koji nepravilno tipkaju. Tipkam relativno brzo (manje od 50 riječi u minuti) ali nepravilno. Radi toga što gledam u tipkovnicu, umjesto u monitor, imam puno tipfelera. Obzirom da dnevno pošaljem nekoliko mail poruka, konačno bih mogla naučiti nešto korisno. Slijepo tipkanje. Kad mogu mnogi, mogu i ja. Možeš i ti. Što brže tipkamo, prije ćemo završiti posao za računalom i ostat će nam više vremena za druge stvari. 

Pravilan položaj prstiju na tipkovnici. Uočili ste ona izbočenja na tipkama F i J. Ne, nije to pogreška u proizvodnji, to su tipke predviđene za kažiprste. Izbočenja nam pomažu da ih pronađemo u mraku :-)

Studij slijepog tipkanja, besplatne lekcije za dugo ljeto

Kažu da se pravilno tipkanje nauči jako brzo i lako, dovoljno je jedno ljeto. Slijepo tipkanje metoda je koja se temelji na mišićnoj memoriji, a ne na memoriji po viđenju. Koristimo sve prste što znači i puno veću brzinu unosa podataka i manji umor, osobito ako trebate pretipkavati tekst iz drugih vizualnih materijala.

Ajmo probati! Na ovom linku imamo 15 besplatnih lekcija i igre iz kojih možemo naučiti tipkati korak po korak te pratiti svoj napredak i zabaviti se. Ispod je prikaz prve lekcije.

Učinimo ovog ljeta nešto dobro. Investirajmo vrijeme u sebe. Vjerujte mi, jednostavno je i zabavno!

Prva lekcija i početak učenja slijepog tipkanja. Kao što vidite, možete odabrati tipkovnicu na hrvatskom jeziku, sa svim našim znakovima. Ruke s lijeve i desne strane pokazuju prste koje trebate koristiti za pojedino slovo.

Vježba pretipkavanja teksta. Iz padajućeg izbornika možete odabrati puno tekstova na hrvatskom jeziku.


54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

 • Revitalizacija lončarstva

  Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100…
 • Platforma53

  2016. godine smo bili jedni od inicijatora osnivanja Platforme 53. Riječ je o neformalnoj…
 • Web portal Grakni.HR

  Portal Grakni.HR je program udruge koji smo započeli 2015. godine, a traje i danas.…
 • Udruga GrAk

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu.…
Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.