Windows 10 - čuvaj se Microsofta i kada darove nosi!

  Ako koristite Windows 7 ili 8 vjerojatno vam je Microsoft ponudio besplatnu nadogradnju na najnoviju verziju Windows 10. Zvuči zanimljivo, zar ne?

  Novi, a besplatni Windowsi? Zvuči neodoljivo.

  Windows 8 nije dobro prihvaćen kod korisnika kojima je najviše smetalo uklanjanje tradicionalnog startnog izbornika. Windowsi su bez toga mnogima nezamislivi pa su mnogi, uključujući i mene, ostali na starijoj verziji, popularoj „sedmici“. Kako bi što prije zaboravio lošu verziju Windowsa i otišao što dalje od neuspješne „osmice“, Microsoft je odlučio preskočiti jedan broj u razvojnoj liniji pa je izdao „desetku“ kojoj je vratio startni izbornik i tipku Start.

  Ma uzmi, vidi kako striček ima lijepe bombone!

  Korisnike je zbunila iznenadna velikodušnost Microsofta koji nam nametljivo nudi nadogradnju na novu verziju Windowsa, i to besplatno! Kažem nametljivo jer je na mom računalu mjesec dana uporno iskakao prozor u kojem mi se nudi besplatna nadogradnja na Windows 10. Ma uzmi, za badava je! Još malo, pa će nastati besplatne verzije! Požuri, rezerviraj svoje prozore!

  Prošlog se ljeta pričalo da nadogradnja na Windows 10 radi i na ilegalnim windowsima 7 i 8 , onima nabavljenim "na crno". To bi znači da instalacijom nadogradnje u neku ruku preuzimaš i legalnost jer dobiješ legalnu verziju Windowsa 10? Naravno da nije istina.

  Špijuniranje bez granica

  Windowsi 10 na temeljnim postavkama konstantno prate sve što korisnici rade i te informacije šalju kamo god požele. Svatko tko instalira Windows 10 postaje, bez svog znanja, još jedno čvorište s kojega i drugi mogu skinuti tu verziju windowsa, dakle dijele te datoteke pa principu torrenta. Naravno, to značajno povećava vaš mrežni promet, što vam može biti problem ako vam je isti ograničen s nekoliko gigabajta. To znači da bi mogli imati itekako povećan račun za podatkovni promet, pa umjesto 50 kn platiti deset puta toliko.
  Najveća mana Windowsa 10 je bezobrazno i neovlašteno zadiranje u privatnost korisnika. Istina, i starije verzije Windowsa sa svakom nadogradnjom postaju sve veći špijuni. Osim toga, špijuniraju nas i drugi uređaji, od pametnog telefona do pametnog frižidera.

  S Windowsom 10 dolazi softver Cortana kojem se mogu zadavati glasovne naredbe. Na primjer:
  - Hej Cortana, pokreni mi Skype i pozovi kuma!

  Naravno, pretpostavka je da na računalu imate mikrofon koji je cijelo vrijeme uključen. Cortana sve te vaše glasovne naredbe pohrani „u oblaku“, dakle negdje na internetu, na nekom serveru koji je bogzna gdje. Microsoft se kao potrudio, poštuje svoje korisnike i neće takvim glupostima zatrpavati naše računalo. Elem, sve to onda može biti turbo zabavno i zgodno je jer ne moramo klikati mišem. Ali.... Ako je taj mikrofon stalno uključen, a dodatne aplikacije novih Windowsa rade u pozadini, mogu li nas snimati i dok razgovaramo s prijateljima, s poslovnim kolegama ili dok mazno šapućemo svom voljenom biću? Hoće li se i takav razgovor spremiti negdje u spomenutom oblaku? Tko zna... Ali pomisao je zastrašujuća, zar ne?

  U desetku je ugrađen još jedan mrvicu neugodan softver, key logger. On u oblak šalje sve što tipkamo na računalu. Baš sve? Kome? Pitam se pitam...
  Također kažu da novi Windowsi mogu blokirati piratske igrice i piratski softver. Malo vjerojatno ali zvuči ružno, zar ne? U svakom slučaju, jedno je sigurno - ta se funkcija sigurno može ugasiti.

  Osobni glasovni asistent Cortana želi znati sve o vama.

  Možda ti bomboni i nisu tako loši...

  Međutim, čula sam da se nekim mojim prijateljima sviđa „desetka“, kažu da sve te špijunske dodatke windowsu ne moram instalirati (ako znam što radim) pa sam preko blagdana počela razmišljati:

  - Pa ne mogu doživotno ostati na „sedmici“. Vrijeme je za novi izazov. Osim toga, ne radim u firmi koja mora voditi brigu o velikoj tajnosti podataka, ne planiram rušiti vladu, ne bavim se hakerajem, nisam važna osoba i nemam aferu s oženjenim muškarcem.

  I tako, malo sam istraživala internet i doznala da se neželjene špijunske funkcije Windowsa 10 mogu isključiti, ako ne dozvoliš automatsku instalaciju nego odabereš prilagođenu pa promijeni 20-30 postavki u Windowsima. Ako ne znate što radite, kod instalacije odaberite custom, prilagođenu instalaciju i pogasite sve dodatne opcije, sve što se pogasiti dade. Jednostavno kao grah. Ostat će vam goli windowsi, a kasnije možete dodati ako vam neka funkcija zatreba.

  Ako ste na brzinu instalirali sve postavke koje vam je Windows 10 ponudio, nema brige. Nakon automatske instalacije možete naknadno u postavkama pogasiti špijunske funkcije. Preporučam da pogledate ovaj video koji će vam pomoći da bolje shvatite što sve na novim Windowsima možete ugasiti.

  Ako želite biti sigurniji da ste se riješili špijunskih dodataka na vašim novim windowsima preporučamo besplatan softwer Ashampoo AntiSpy za Windows 10 koji će to uraditi za vas, samo odaberite preporučene postavke.

  AntiSpy, jedan od programa koji zaustavljaju Windows 10 špijuniranje.

  I? Kakvi su bomboni?

  Za sada sam jako zadovoljna novim Windowsima! Uopće nije bilo teško odvojiti se od "sedmice" jer mi Windows 10 nudi slično, ali mnogo ugodnije i modernije okruženje. Sve mi aplikacije uredno rade, radna površina mi je ostala ista, uključujući i ikonice koje sam imala na njoj. Nisam morala otvoriti online account nego sam zadržala lokalni. Znači da će se podaci zapisivati na moje računalo i neće biti pohranjeni "u oblaku". Barem se nadam. 

   Novu Windowsi već na prvi pogled izgledaju šarmantno. Pregledni su, jednostavni i veselo šareni. Unatoč mogućem špijuniranju, povezala sam ih s google mailom i kalendarom jer bez toga ne umijem živjeti :-)

   


  Please publish modules in offcanvas position.