hr HR en EN de DE

atelje logo 300 bijeli

 • Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Udruga GRAK traži suradnike i suradnice, građane koji trebaju medijsku platformu za izražavanje kreativnog potencijala i zagovaranje svojih ideja i stavova. Uloga građana nije samo u konzumiranju medija, već da budu ravnopravni sudionici u stvaranju društveno korisnih medijskih sadržaja. Read More
 • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
 • Ruralnim razvojem do poželjnog života na selu

  Ruralnim razvojem do poželjnog života na selu

  Naročito zadnjih godina, pojam „ruralni razvoj“ postao je neizbježan u svim razvojnim programima i raznim strategijama, u službenimn i neslužbenim debatama raznih stručnjaka i nestručnjaka, pa i uz ispijanje kave subotom ujutro na nekoj šetnici ili špici. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina…

Kombinacija volontiranja i putovanja o kojem ste sanjali

Volontiranje u inozemstvu velik je životni izazov u bilo kojoj dobi. U bilo kojoj dobi, u…

Sudioničko upravljanje u kulturi

Vrlo mali broj ljudi unutar javnog sektora donosi odluke o umjetnosti i kulturi, mada su…

Političke stranke na stupu srama

27 Lis 2015

Kada bi se u ovoj zemlji poštovao Ustav, rodna ravnopravnost i broj žena u Hrvatskoj, zastupljenost žena u Saboru treba biti 50%. Međutim, tako ne misli Ustavni sud, kao ni Hrvatski Sabor koji je na svom zadnjem zasjedanju ukinuo odredbu Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste koje ne poštuju tzv. žensku kvotu – liste koje nemaju najmanje 40% kandidata podzastupljenog spola.

Spomenuta odredba u Zakon je ubačena tek ove godine u veljači, uz velike napore feminističkih udruga i svih koji štite prava žena. Na žalost, iz istog je zakona licemjerno izbrisana 8 mjeseci kasnije, malo prije parlamentarnih izbora koji su ispred nas. Poruka je jasna - žene se u ovoj zemlji ne bi trebale baviti politikom.


Udruga CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) u tijeku predizborne kampanje opet upozorava javnost o problemu podzastupljenosti žena na izbornim listama i zagovara promjene:

- "Izborni zakon treba mijenjati tako da izborna povjerenstva na svim razinama odbace liste koje ne poštuju propise o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca."

Udruga CESI od 2007. Godine provodi kampanju Stup srama u sklopu koje žele imanovati i posramiti političke stranke koje su ustrajne u ignoriranju zakona. Tijekom kampanje na ulicama postavljaju stup srama, a na web stranici Libela tijekom cijele godine objavljuju seksističke ili diskriminirajuće govore političara i drugih javnih osoba. Javnost ima priliku da glasa za najsramniju izjavu mjeseca.

To što 'Hrvatska raste' ne znači da raste i broj žena na listama, poručuju iz udruge CESI,

 

Zastupljenost žena u Hrvatskom Saboru, i na političkoj sceni općenito, od 2000. godine uglavnom stagnira. Trenutno imamo 26% žena u Saboru, 19% u vladi, 16% u općinskim vijećima, 23% u gradskim vijećima i 21% u županijskim skupštinama. Samo 7% općinskih načelnika i 8% gradonačelnika su žene.
Na nekim izbornim listama imamo zadovoljavajući broj ženskih kandidata, ali tu se uglavnom radi o manjim političkim strankama koji nemaju realne šanse za dobar rezultat na parlamentarnim izborima. Osim toga, žene su obično niže pozicionirane na izbornim listama, tako da je njihova šansa za saborski mandat zbilja minimalna.

"Deset lista i samo jedna žena na prvom mjestu. Samo se 17 žena nalazi među prvih 9 mjesta na izbornim listama SDP –a od ukupno 68 kandidata/kinja. Uspoređujemo li to s rezultatima iz 2011., a oni sigurno neće biti bolji, barem četiri žene nalaze se na takozvanim marginalnim pozicijama s kojih neće ući u Sabor. Zato možemo govoriti o samo 13 žena koje imaju nekakvu šansu", izjavila je komunikacijska stručnjakinja Aleksandra Kolarić.

Političke volje za provesti rodne kvote ocigledno nedostaje. Vjerujemo da će doći vrijeme u kojem će sve političke stranke u Hrvatskoj biti radno osviještene, a izborna povjerenstva će odbaciti sve izborne liste koje ne poštuju ravnopravnost spolova. Do tada politika u sabornoj vijećnici ostaje isključivo muška igra.Političke volje za provesti rodne kvote ocigledno nedostaje. Vjerujemo da će doći vrijeme u kojem će sve političke stranke u Hrvatskoj biti radno osviještene, a izborna povjerenstva će odbaciti sve izborne liste koje ne poštuju ravnopravnost spolova. Do tada politika u sabornoj vijećnici ostaje isključivo muška igra.

Političke volje za provesti rodne kvote ocigledno nedostaje. Vjerujemo da će doći vrijeme u kojem će sve političke stranke u Hrvatskoj biti radno osviještene, a izborna povjerenstva će odbaciti sve izborne liste koje ne poštuju ravnopravnost spolova. Do tada politika u sabornoj vijećnici ostaje isključivo muška igra.


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.