URBACT projekti: Mala Petrinja u mrežama europskih gradova

07 Lip 2016

Obzirom da smo zemlja Europske unije, Hrvatski gradovi imaju priliku za transnacionalno umrežavanje te financiranje razvojnih aktivnosti. Jedna od takvih mogućnosti je program URBACT u kojem sudjeluje 10-tak hrvatskih gradova među kojima je i Petrinja koja sudjeluje čak u dva projekta.

Ideja održivog urbanog razvoja novost je za gradske planere i donosioce odluka na lokalnoj i nacionalnoj razini. Riječ je o konceptu koji načelo održivog razvoja, dakle oblikovanja i provedbe javnih politika i strategija gospodarskog i društvenog napretka bez štete za okoliš i prirodne izvore, izravno primjenjuje na geografski i socio-ekonomski okvir gradova.

Tek s ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije te otvaranjem programa URBACT za hrvatske korisnike održivi urbani razvoj počinje dobivati na vidljivosti. Hrvatski gradovi mogu ravnopravno sudjelovati u razmjeni znanja i praktičnih iskustava sa svojim europskim kolegama. Među prvima u program su se uključili Solin, Šibenik i Varaždin, Osijek, Petrinja, Split, Koprivnica, Dubrovnik, Zadar i Zagreb.

Program URBACT III sa svojom misijom umrežavanja gradova oko pametnog, uključivog i održivog urbanog razvoja podržava široki raspon potencijalnih tema kojima se mreže gradova mogu baviti. Za potrebu jednostavnije komunikacije one se grupiraju u pet glavnih grupa:

  • Ekonomija
  • Okoliš
  • Inkluzija
  • Upravljanje
  • Integrirani urbani razvoj

Te teme obuhvaćaju čitavu lepezu bitnih tema poput zapošljavanja, kružne ekonomije, inovacija, hrane, energetske učinkovitosti, građanske participacije, urbano-ruralnih partnerstava, imigranata, manjina, urbane regeneracije i urbane mobilnosti, da spomenemo samo neke.
Svaku mrežu projektnih partnera čini od 7 do 9 gradova partnera iz najmanje 3 države članice, a puno partnerstvo bi trebalo biti uspostavljeno u trenutku prijave projektnog prijedloga. Mreže u kojima sudjeluju hrvatski gradovi svoj fokus tako stavljaju na različite stvari, a ovdje ćemo vam predstaviti dvije mreže u kojima sudjeluje mali i u ratu razrušeni grad na Banovini, Petrinja.

URBACT, europski program za integrirani urbani razvoj, 22. ožujka objavio je novi poziv za Mreže za provedbu. Rok za predaju prijava je 22. lipnja 2016. godine. Nove URBACT mreže ciljaju na potporu gradovima s postojećim integriranim urbanim strategijama i akcijskim planovima. Sudjelovanjem u mreži za provedbu, gradovi će dijeliti iskustvo i primjere dobre prakse te zajednički radti na poboljšanju njihovih strategija i akcijskih planova ali i generirati nove ideje kako bi savladali izazove povezane s održivim urbanim razvojem. Više informacija o uvjetima poziva, načinu pronalaženja projektnih partnera i načinu prijave projektnog prijedloga možete pročitati ovdje.

URBACT, novi poziv za mreže gradova otvoren je do 22. lipnja 2016. godine

Mala Petrinja u velikim europskim mrežama urbanog razvoja

Za dobar start Petrinje u URBACT projektima zaslužan je mladi radni tim Petrinjske razvojne agencije koji u suradnji s Gradom Petrinjom aktivno radi na programima međuregionalne i prekogranične suradnje što je brzo dalo odlične razultate: Petrinja je ove godine uključena u dva URBACT projekta, dvije međunarodne mreže europskih gradova!

Delegacija Urbact projekta AGRI-URBAN NETWORK u posjeti Petrinji (lijevo) i gradonačelnik Petrinje sa suradnicima u URBACT projektima (desno). Fotografije: Grad Petrinja

AGRI-URBAN je naziv prve mreže kojoj je priključena Petrinja, a bavit će se promišljanjem poljoprivredne proizvodnje u malim i srednjim gradovima s ciljem povećanja broja zaposlenih u sektoru proizvodnje ekološke hrane. Nositelj projekta je španjolski grad Baena. Od 64 grada u Europi, između kojih se vršio izbor, Grad Petrinja je izabrana za jednog od partnera na projektu. Projekt se usredotočuje na poljoprivrednu proizvodnju u malim i srednjim gradovima. Cilj je povezati urbano i ruralno područje, obnoviti poljoprivredni sektor, te povećati zapošljavanje u tom području. Predstavnici projekta, Antonio Zafre i Miguel Sousa, su u siječnju ove godine posjetili Petrinju. Tom su prilikom izrazili određena očekivanja od Grada Petrinje, koja se odnose na aktivno sudjelovanje u projektu, kako bi se u Petrinji stvorili bolji uvjeti i mogućnosti za razvoj poljoprivrednog sektora te poboljšala kvaliteta života općenito. Ukupan budžet projekta „AGRI-URBAN“ iznosi 749.999,58 €. Proračun za Grad Petrinju iznosi 50.000,00 € od čega je 42.500,00 € financirano iz EFRR-a , a 7.500,00 € iz Proračuna Grada.

Radni tim Petrinjske razvojne agencije koja je pripremala prijavu Petrinje u URBACT projekteDrugi projekt u kojem sudjeluje Petrinja je „CITY CENTRE DOCTOR". Vodeći partner ovog projekta je grad Šopron iz Mađarske, a projekt traje 2 godine. Ima za cilj istražiti i pokrenuti inovacije u centrima manjih gradova, kako bi se zadržali lokalni običaji, privukle tvrtke i stvorila radna mjesta, suočavajući se sa izazovom kako središta manjih gradova mogu napredovati u sjeni velikih gradova. Petrinja će u ovom projektu dati novu vrijednost gradskom trgu. Wessel Badenhorst, vodeći stručnjak projekta oduševljen je Petrinjom, posebice entuzijazmom i naporima mladih ljudi te je istaknuo kako će u ovom projektu Petrinjska razvojna agencija odigrati veliku ulogu i jako je dobro da grad ima takvu vrstu podrške za poduzetnike, poljoprivrednike, mlade i lokalnu vlast. Ukupan budžet projekta „City Centre Doctor“ iznosi 647.597,92 € od čega proračun projekta za Grad Petrinju iznosi 40.862,32 €, od čega je iznos sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj 34.732,97 €, a iznos sufinanciranja iz Proračuna Grada 6.129,35 €.

Oba projekta su dio programa URBACT III 2014.-2020. i Petrinji su dali priliku da sudjeluje u velim mrežama europskim gradova, da uči od drugih i pokaže svima da i mali hrvatski gradovi mogu biti dio velike Europske priče.

Građani aktivno sudjeluju u rješavanju problema i revitalizaciji grada

Zahvaljući EU projektima dešava se ono što je donedavno bilo teško zamislivo: građani su uključeni u radne skupne i sudjeluju u kreiranju održivog razvoja grada. Osvješteno, osnaženo, zainteresirano i motivirano lokalno stanovništvo koje se uključuje u formiranje javnih politika nezamjenjiv je čimbenik u suočavanju s lokalnim problemima, u skladu s konceptom održivosti. I baš zato se kroz URBACT projekte na razini gradova formiraju Urbact radne skupine koje se sastoje od civilnog, poslovnog i javnog sektora. Sudionici radne skupine trebaju aktivno sudjelovati u osmišljavanju aktivnosti i adresiranju problema koji se tiču revitalizacije grada.  Također, tijekom provedbe projekta članovi radne skupine, uz lokalnog koordinatora i voditelja projekta mogu ići u studijske posjete nekom od gradova partnera na projektu.

Urbact radna grupa u Petrinji, osnovana u sklopu projekta City Centre Doctor. U radnu skupinu je uključena i udruga GRAK.


Postani bloger

Komentiraj svoju realnost. 

Pridruži nam se

Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.