Kako Sisačko-moslavačka županija financira udruge?

08 Tra 2016

Kada udruge međusobno razgovaraju o financiranju od strane Sisačko-moslavačke županije, obično govore o tome da županija skromno financira udruge, s par tisuća kuna, i uglavnom iste udruge dobiju ta sredstva. Također se spominju nejasno definirani prioriteti županije. Na primjer, nikome nije poznato zašto je udrugama proisteklim iz Domovinskog rata rezervirano više od polovice sredstava namijenih udrugama u socijalnoj skrbi.

Na internet stranicama Sisačko-moslavačke županije nismo pronašli podatke o financiranju udruga u protekloj, 2015. godini. Iskoristili smo drugi način za pribavljanje potrebnih informacija.

Joker zovi - službenik za informiranje

Sva su tijela javna vlasti obvezna na službenim stranicama objaviti podatke službenika za informiranje. Sisačko-moslavačka županija na svojim stranicama ima link Pristup informacijama na kojem smo doznali da je njihova službenica za informiranje Sanja Klarić Petek. Njoj smo 09.02.2016. uputili zahtjev na pristup informacijama u kojem smo tražili informacije o financijskim potporama udrugama u 2015. godini, pravilnik o financiranju udruga te godišnji plan raspisivanja javnih poziva za udruge. Sve to treba biti javno objavljeno, u skladu s Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro. Treba, ali nije.

Ovdje ću napraviti malu digresiju pa svim građanima predložiti da koriste svoje pravo na pristup informacijama. Zakon omogućava svima, pod jednakim uvjetima, pristup informacijama u posjedu tijela javne vlasti. Iskoristite to. Službenik/službenica za informiranje je vaš joker zovi. Pitajte što vas zanima.

Službenica za informiranje Sisačko-moslavačke županije nam je u roku, nakon 10 dana, odgovorila na naš zahtjev. Poštom smo dobili debelu kuvertu s podacima o financiranju udruga iz područja kulture i socijalne skrbi. Lakše bi nam bilo analizirati dobivene podatke i pretočiti ih u infografike da su bili u elektronskom obliku, ali OK, ne žalimo se. Važno je da smo podatke dobili. (Prisjetimo se, Grad Petrinja nam nije dostavio ništa od traženih podataka!)

Uz tražene podatke smo dobili dopis u kojem nam službenica za informiranje piše da je Sisačko-moslavačka županija temeljem rezultata javnog poziva udrugama 2015. godine dodjelila 2.329.754,00 kuna. Ovdje smo namjerno boldirali riječ udrugama jer je u poslanim tablicama  o financiranju udruga bilo svega: izgradnja sakralnih objekata, saniranje domova kulture i muzeja, financiranje aktivnosti turističkih zajednica, knjižnica i domova kulture itd... Kada smo iz dobivenih tablica izbacili sve one koji nisu udruge, ispalo je da je županija udrugama ipak dala 300-tinjak tisuća kuna manje od gore navedenog iznosa. 

U podatke o financiranju udruga u socijali i kulturi dodali smo financiranje udruga u sportu i tehničkoj kulturi, po iznosima navedenim u proračunu SMŽ za 2015. godinu, te smo dobili donju infografiku. 

SMZ financiranje udruga

Pravilnik o financiranju udruga donesen bez uključivanja udruga i zainteresirane javnosti

U dopisu od 19.02.2016. službenica za informiranje objašnjava da je županijska web stranica u fazi određenih promjena i dopuna, radi čega nismo u mogućnosti odluke o raspodjeli sredstava udrugama u 2015. godini vidjeti online. Također je navela da je u tijeku donošenje jedinstvenog Pravilnika o financiranju udruga te Godišnjeg plana raspisavanja javnih natječaja za udruge. U dopisu je napisano da je planirani rok donošenja novog pravilnika kraj veljače 2016. Napisano, učinjeno. Zbilja, na nedavno objavljenom natječaju Sisačko-moslavačke županije za financiranje udruga u 2016. godini među natječajnom dokumentacijom vidimo i Pravilnik o uvjetima i postupku dodjele financijskih potpora za projekte/programe iz raspoloživih sredstava Proračuna Sisačko-moslavačke županije, konkretno Upravnog odjela za zdravstvo, socijelnu skrb i branitelje. I ne samo to - u natječaju je SVA POTREBNA DOKUMENTACIJA propisana zakonom, čak i upute za prijavitelje. 

Ne znamo zašto županija nije provela SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU prije donošenja Pravilnika o financiranju udruga, kao što su to uradile druge županije: Istarska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Osiječko-baranjska itd.... Želja i interes donositelja Pravilnika treba biti da se što širi krug zainteresiranih osoba uključi u pripremu konačnog prijedloga Pravilnika o financiranju programa/projekata/manifestacija od interesa za opće dobro. Provođenjem savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, mogla bi se upoznati javnost s pravilnikom te pribaviti mišljenja, primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti kako bi isti, ukoliko su zakoniti i stručno utemeljeni, bili prihvaćeni od strane donositelja Pravilnika i u konačnici ugrađeni u odredbe Pravilnika. Sve se to i ovog puta nije desilo.

Kako će županija financirati udruge 2016. godine?

Opći cilj trenutno otvorenog Javnog natječaja je prikupiti i financirati projektne prijedloge udruga kojima će se povećati učinkovitost i sposobnost udruga/drugih pravnih osoba (neprofitnih organizacija) u pružanju zdravstvenih usluga, prevenciji ovisnosti, unapređenju života i zdravlja umirovljenika, pružanju izvan-institucijske skrbi za stare, pružanju usluga socijalne skrbi, unapređenju djelovanja udruga mladih, djelovanju i unapređenju rada udruga proisteklih iz Domovinskog i 2. svjetskog rata. U natječajnoj dokumentaciji piše da se financijska potpora dodjeljuje se udrugama i drugim pravnim osobama koje spadaju u neprofitne organizacije. Podsjećamo, tu se ne misli na domove zdravlja, gradske knjižnice i sl. Oni se iz gradskih proračuna financiraju na drugačiji način. 

Usporedili smo podatke o realiziranom financiranju udruga u zdravstvu i socijalnoj skrbi tijekom 2015. godine s podacima o planiranom financiranju udruga u 2016. godini kroz trenutno aktualni javni poziv Sisačko-moslavačke županije pa smo dobili donji grafikon.

Financiranje udruga iz područja zdravstva i socijalne skrbi iz proračuna Sisačko-moslavačke županije u 2015. i 2016. godini

Nije jasno obrazloženo temeljem kojih kriterija županija ove godine povećava budžet udrugama iz Domovinskog rata i prevenciji ovisnosti, a smanjuje financijsku potporu socijalnoj skrbi, udrugama mladih, umirovljenicima, skrbi za stare i nemoćne osobe i udrugema zdravstvu. Mladi odlaze iz naše županije, a što županija čini da ih zadrži? Udruge mladih i za mlade tu mogu odigrati veliku ulogu, da ih zajednica potakne na to i da im veću potporu. Oko nas je sve više starih i bolesnih koji žive u samačkim domaćinstvima i trebaju pomoć. U njihovu su skrb aktivno uključene udruge. Zašto se onda potpora za te aktivnosti smanjila? Sve su to pitanja na koje građani ne znaju odgovor, a županija se ne osjeća obveznom da nas informira i uključi u postupak o raspodjele javnih sredstava.

Napominjemo da smo analizu dostupnih podataka proveli u veljači, a županija je Pravilnik o financiranju udruga donijela mjesec dana kasnije, 10. ožujka 2016. godine. Županija svake godine objavi javne natječaje za financiranje udruga ali rezultati tih natječaja javnosti nisu poznati.

Za kraj bi županija trebala dobiti ocjenu za transparentnu dodjelu financijskih sredstava udrugama. Ako su ocjene od 1-10, Sisačko-moslavačkoj županiji ja dajem jedva 4. Koju bi joj ocjenu dali vi?

TAKOĐER PROČITAJTE:

 


Postani bloger

Komentiraj svoju realnost. 

Pridruži nam se

Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.