Grad Novska skromno ali transparentno financira udruge

29 Ožu 2016

Na Internet stranicama Grada Novske nismo mogli pronaći link na gradske udruge ali smo ipak pronašli puno zanimljivih informacija o radu i financiranju gradskih udruga. 

Novska je ispunila zakonsku obvezu i objavila Godišnji plan objave javnih poziva za predlaganje programa i projekata za zadovoljenje javnih potreba na području Grada Novske koje će provoditi udruge u 2016. godini

Gradonačelnik Novske među predstavnicima udruga

Analizirajući dostupne podatke na službenoj web stranici kao i podatke koje smo dobili od pročelnice Sonje Marohnić možemo zaključiti da Grad Novska transparentno raspoređuje novac gradskim udrugama. Na službenim stranicama objavljeni su javni pozivi za financiranje udruga, a natječajna dokumentacija je potpuna. Udruge mogu preuzeti pravilnik i kriterije financiranja udruga, upute za prijavitelje te potrebne natječajne obrasce. Grad Novska na ovaj način objavljuje natječaje za potrebe u kulturi i sportu, ali i pozive udrugama za predlaganje programa javnih gradskih manifestacija, što nismo uočili kod drugih gradova u županiji.

Također pročitajte: Sisak je primjer transparentne raspodjele sredstava udrugama

Ono što bi izdvojili kao slabiju stranu transparenosti Grada Novske prema udrugama jeste činjenica da se natječaji za udruge nalaze na službenoj stranici pod linkom „Važne obavijesti“, zajedno s natječajima za zapošljavanje, oglasima gradske uprave itd. Sve to izgleda dosta nabacano i nepregledno. Ako udruge propuste pročitati informaciju prvih dana nakon objave na webu, kasnije će ju teško pronaći.

Kako se dijele proračunska sredstva namijenjena udrugama u Novskoj?

Prema podacima Grada Novske o financiranju udruga temeljem javnog poziva za 2015. godinu dobije se podatak da Grad Novska financira rad udruga s više od 5 milijuna kuna, što je oko 10% gradskog proračuna. Istražili smo te podatke i uočili da su u tom iznosu i zakupi prostora koje Grad Novska udrugama daje bez naknade - a to onda računa kao donaciju od skoro pol milijuna kuna. Među korisnicima sredstava za udruge nalaze Vatrogasna zajednica s više od 1,3 milijun kuna, Crveni križ s više od 340 tisuća kuna, Turistička zajednica s 230 tisuća kuna te Zajednica tehničke kulture s 20 tisuća kuna. Ovdje je važno napomenuti da se svi oni financiraju po posebnim zakonima i ne bi trebali sudjelovati na javnom pozivu za financiranje udruga iz gradskog proračuna. Zato smo se malo poigrali s podacima pa smo od ukupnog iznosa donacija odbili donacije za Vatrogasnu zajednicu, Crveni križ, Turističku zajednicu i Zajednicu tehničke kulture. Grad Novska je, po našem izračunu, temeljem javnog poziva za projekte udruga u 2015. godini izdvojio oko 2,4 milijuna kuna za sportske, kulturne, humanitarne, socijalne, zdravstvene i sve druge udruge, i to , što je oko 6% gradskog proračuna. Od toga su sportske udruge dobile oko 78% sredstava.

Grad Novska je za predstavnike udruga koje djeluju na području Novske ove godine održao edukaciju vezanu za javni poziv za predlaganje programa i projekata za zadovoljenje javnih potreba u 2016. godini. Tom je prilikom pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, pravne poslove i javnu nabavu Sonja Marohnić Horvat predstavnicima lokalnih udruga objasnila na koji se način mogu financirati iz proračuna Grada Novske. Na edukaciji za udruge bio je i gradonačelnik Vlado Klasan koji je tom prigodom rekao:
"Udruge moraju biti u sinergiji s Gradskom upravom jer Grad izdvaja novac poreznih obveznika, čiji određeni postotak odlazi na financiranje udruga. Od vas tražimo samo suradnju i želim vas potaknuti da shvatimo da smo tim". Lijepo rečeno, zar ne? 

Nameće se pitanje, zašto onda Grad Novska koz javno savjetovanje udruge i zainteresiranu javnost nije uključio u donošenje Pravilnika o financiranju udruga, kako su to učinili mnogi gradovi u Hrvatskoj? Pravilnik je donesen u prosincu 2015. godine.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, pravne poslove i javnu nabavu Sonja Marohnić Horvat predstavnicima lokalnih udruga objasnila je na koji se način mogu financirati iz proračuna Grada Novske

Grad Novska je nedavno objavio odluku o raspodjeli sredstava za financiranje projekata udruga u 2016. godini. Po toj odluci udruge će dobiti oko pol milijuna kuna, što je 1 posto gradskog proračuna. U taj iznos nismo uračunali sportske udruge koje se financiraju posebnim pozivom sufinanciranje javnih potreba u sportu Grada Novske za 2016. godinu

Novljanske udruge od lokalne samouprave ove godine trebaju dobiti oko 800 tisuća kuna, ako ne računamo sportske udruge, a ako odbijemo 300 tisuća kuna za sakralne objekte koji su nekako zalutali među javni poziv za udruge, udrugama ostaje oko 500 tisuća kuna, što je oko 1% proračuna Grada Novske

Na web stranici Grada Novske pronašli smo proračun za 2016. godinu po kojem je za sportske udruge planirano oko 1,5 milijun kuna. Taj smo podatak dodali među donaciju ostalim udrugama pa smo dobili donji grafikon. Ostavili smo podatke o planiranom financiranju sakralnih objekata u raznim župama, čisto da pokažemo apsurd što se ti podaci nalaze u tablici financiranja udruga te javnosti prezentiraju kao donacija udrugama.

Grad Novska:  financiranje udruga temeljem javnog poziva za projekte udruge u 2016. godini

Ove će godine pet udruga osoba s invaliditetom od Grada Novske dobiti samo 57.000 kuna. Osam udruga provodi projekte za djecu i mlade, a grad ih planira (su)financirati s ukupno 110.000 kuna. Za programe u kulturi ove će godine Grad Novska izdvojiti oko 150.000 kuna. Čini se da je sport je visoko na listi prioriteta Grada Novske. Nameće li se i vama pitanje: tko određuje takav način raspodjele javnih sredstava? Temeljem kojih kriterija?

Plan raspisivanja natječaja Grada Novske za 2016. godinu. Grad Novska ima pravo izmjene i ažuriranja ovog godišnjeg plana

Pravo na pristup informacijama

Na službenim stranicama Grada Novske postoji link Pravo na pristup informacijama na kojem su (slabo uočljivi) kontakt podaci službenice za informiranje te obrasci koje možete (ali ne morate) koristiti u traženju informacija od Grada Novske. Testirali smo dostupnost podataka pa smo od Grada Novske temeljem prava na pristup informacija tražili nekoliko dokumenata. Odgovor smo dobili nakon 20 dana, 5 dana nakon isteka zakonskog roka.

Na službenim stranicama Grada Novske dostupno je puno informacija o financiranju udruga. Problem je što je te informacije teško pronaći.

Samo su Novska, Kutina i Popovača na službenim stranicama objavili ovogodišnji plan natječaja za udruge koji mora biti na službenim stranicama 30 dana nakon donošenja proračuna jedinice lokalne/ područne samouprave za sljedeću kalendarsku godinu. Uz to je Novska objavila sve potrebne informacije o financiranju udruga. Za razliku od Grada Siska, Novska nije dio službene stranice rezervirala za informacije o udrugama. Na zahtjev za pristup informacijama odgovorili su s malim zakašnjenjem. Ali, uočava se napredak u suradnji grada i udruga, radi čega njima, kao i Gradu Sisku, dajem ocjenu 9 - ako se transparentnost u financiranju udruga ocjenjuje od 1-10.

Kroz program ViabilityNET 2.0  koji provodi Zaklada VIA iz Praga udruga GRAK ima priliku kroz ovaj portal objavljivati informacije o proračunu, koji mora biti jasan i transparentan. Informirani građani najbolji su korektiv javne vlasti.


Postani bloger

Komentiraj svoju realnost. 

Pridruži nam se

Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.