Sisak je primjer transparentne raspodjele sredstava udrugama

23 Ožu 2016

Sisak ima najtransparentniju raspodjelu donacija i potpora udrugama. Rezultat je to istraživanja kojeg je Udruga GrAk provela u Sisačko-moslavačkoj županiji. Uz Sisak dobre je razultate pokazala Novska, dok najlošije pokazatelje imaju Petrinja i Hrvatska Kostajnica.

Grad Sisak je na dobrom putu da razvije izuzetno dobru suradnju s udrugama, građanskim inicijativama i građanima općenito. Podsjetimo se, 2008. godine donesena je Povelja o suradnji Grada Siska i udruga građana. U cilju unapređenja razvoja zajednice i djelovanja za opće dobro, gradska je uprava na taj način pokazala spremnost i želju za razvijanjem ravnopravnog partnerskog odnosa s udrugama građana.

Prema odredbama Povelje o suradnji Grada Siska i udruga građana osnovan je i Savjet za razvoj civilnog društva kao zajedničko radno tijelo Grada Siska i udruga građana koje koordinira provedbu svih aktivnosti neophodnih za realizaciju odredbi Povelje. Savjet je tijelo sastavljeno od sedam članova, od kojih su dva člana predstavnici Grada Siska, a pet članova su predstavnici udruga građana.

Sukladno povelji Grad Sisak razvija partnerske odnose s udrugama građana kroz sljedeće oblike suradnje:

  • Savjetovanje (aktivno sudjelovanje građana u procesu donošenja odluka)
  • informiranje (razmjenu značajnih informacija za razvoj zajednice)
  • financiranje (financiranje i sufinanciranje programa i projekata udruga koji su od općeg interesa)

U ovom trenutku Savjet se reorganizira nakon perioda "spavanja" ali obzirom da za njegov rad postoji interes od strane udruga i Grada Siska vjerujemo da će uskoro opet biti snažna podrška razvoju civilnog društva u Sisku.

Kako Grad Sisak financira udruge čiji su programi od općeg interesa?

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo obavlja raspodjelu sredstava predviđenih programima javnih potreba, prati namjensko trošenje i podnosi Izvješće o ostvarivanju programa gradonačelnici Grada Siska.

Infografika: Financiranje udruga u 2015. godini iz proračuna Grada Siska

Gornja infografika pokazuje kako je Grad Sisak financirao udruge u 2015. godini. U vrijeme izrade infografike pojavili su se i podaci za 2015. godinu koji pokazuju slične rezultate. Oko 3,4 posto proračunskih sredstava Grad Sisak raspodjeli udrugama, od toga oko 57 posto sredstava dobije Zajednica sportskih udruga grada Siska. Na nacionalnoj je razini taj omjer dosta drugačiji jer država najviše financira udruge osoba s invaliditetom, i to s 23 posto, sportske udruge dobiju oko 22 posto sredstava, udruge u kulturi oko 19 posto itd. (Izvor: Ured za udruge RH)

Važno je napomenuti da na službenim stranicama Grada Siska, na linku Grad i građani - Udruge građana lako možete pronaći informacije o raspodjeli sredstava udrugama za 2014., 2015. pa čak i za 2016. godinu. Doznajemo da su udruge koje su se javljale na ovogodišnje natječaje Grada Siska dobile odluku u financiranju njihovog programa, kao i tablicu koja prikazuje koliko su sredstava dobile druge udruge za svoje programe. Nadamo se da će i drugi gradovi slijediti njihov dobar primjer.

Grad Sisak je za 2016. godinu iz proračuna predvidio 2,3 milijuna kuna za projekte u kulturi te za projekte i programe udruga građana s područja grada Siska. Ukupno su se na oba poziva prijavile 123 udruge s 222 projekta, a odobreno je 145 projekata za 97 udruga. 

Na konferenciji za novinare povodom donacija za 2016. godinu bili su i predstavnici četiri udruge: Igor Kovač iz PRONI Centra, Danko Tomanić iz Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije, Stjepan Lugarić iz HVIDRA-e te Damir Kukuruzović iz Siscia Jazz Cluba.

Grad Sisak: dostupnost informacija

Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama Gradu Sisku smo poslali pisano zahtjev u kojem smo tražili nekoliko informacija. Na službenim stranicama grada jasno je istaknut link Pravo na pristup informacijama na kojem su navedeni svi potrebni podaci o službenici za informiranje, te načini na koje građani mogu dobiti informaciju.

Odgovor na naš zahtjev dobili smo u zakonski prihvatljivom roku od 10 dana. Od informacija koje smo tražili jedino nismo dobili Godišnji plan raspisivanja javnih poziva/natječaja za udruge i nisu nam objasnili zašto ga nemaju, jer je davno trebao biti objavljen na službenim stranicama grada. Naime, temeljem Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge gradovi i županije trebaju na svojim internet stranicama pravovremeno objaviti ove informacije:

  • Godišnji plan raspisivanja javnih poziva/natječaja za financiranje programa/projekata/manifestacija od interesa za opće dobro koje provode udruge iz proračuna za tekuću godinu. Na temelju članka 8. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“ broj 26/15). Godišnji plan natječaja za udruge treba biti izrađen i objavljen na službenim stranicama 30 dana nakon donošenja proračuna jedinice lokalne/ područne samouprave za sljedeću kalendarsku godinu.
  • Pravilnik o financiranju programa, projekata i manifestacija koje provode organizacije civilnog društva. Grad Sisak ima taj Pravilnik na svojim službenim stranicama ali nije među dokumentima za udruge i teško smo ga pronašli. Na žalost, Grad Sisak nije proveo javno savjetovanje kako bi uključio udruge i zainteresiranu javnost uključio u donošenje tog pravilnika.
  • Javni pozivi/natječaji za udruge s jasnim kriterijima, sukladno gornjem pravilniku. Grad Sisak sve javne pozive za udruge objavi na službenoj web stranici.
  • Upute za prijavitelje na natječaje i javne pozive. Nismo pronašli detaljne upute za udruge koje se prijavljuju na natječaje Grada Siska. 

Naravno, transparentna javna vlast treba objaviti rezultate natječaja i poziva, kao i sve druge donacije kroz koje su financirane udruge. Grad Sisak je tu pokazao bolju transparentnost od drugih gradova Sisačko-moslavačke županije. Većinu traženih informacija lako možete pronaći na službenim stranicama Grada Siska. 

Mi smo sve te dokumente pomno pregledali pa smo uočili da su među udruge koje su dobile potporu (kroz javne pozive za udruge) "zalutali" Turistička zajednica Grada Siska s 40.000 kuna, a ima i privatnih osoba koje su tako dobile potporu za svoje aktivnosti u kulturi.

Također pročitajte:
Grad Novska skromno ali transparentno financira udruge
Financiranje udruga u Petrinji, misterija kojoj se ne vidi kraj
Kako Sisačko-moslavačka županija financira udruge?

Na službenim stranicama Grada Siska dostupno je puno više informacija o financiranju udruga nego je to slučaj s drugim gradovima u županiji. Ipak, može i bolje.

Ako bi transparentnost raspodjele sredstava udrugama ocjenjivali od 1 do 10, Gradu Sisku dajem ocjenu 9. Ako imate svoje iskustvo koje želite podijeliti s nama, bit će nam drago ako ispod ostavite komentar.

Kroz program ViabilityNET 2.0  koji provodi Zaklada VIA iz Praga udruga GRAK ima priliku kroz ovaj portal objavljivati informacije o proračunu, koji mora biti jasan i transparentan. Informirani građani najbolji su korektiv javne vlasti.

TAKOĐER PROČITAJTE:
- Kutina pokazuje napredak transparentnoj raspodjeli sredstava udrugama
Financiranje udruga u Petrinji, misterija kojoj se ne vidi kraj
Grad Novska skromno ali transparentno financira udruge 
Kako Sisačko-moslavačka županija financira udruge?


Postani bloger

Komentiraj svoju realnost. 

Pridruži nam se

Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.