Postani bloger

  Komentiraj svoju realnost. 

  Pridruži nam se

  Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  ISLAND – zemlja uređenog „trećeg sektora“

  Island

  Kada su me drage suradnice i kolegice Ana Opačić sa Studija socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu te Valentina i Dragana iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu pozvale da kao predstavnik neprofitne organizacije koja djeluje na području Sisačko- moslavačke županije dam svoj stručni doprinos i životno iskustvo prilikom istraživanja i izrade Priručnika za univerzalno dostupne temeljne socijalne usluge u Republici Hrvatskoj ni slutila nisam da će me nagraditi studijskim putovanjem na Island od 8. do 11.svibnja 2023. godine.


  Kuća građana kao način izgradnje zdrave zajednice

  Kuća građana (Bürgerhaus) u njemačkom naselju Haidach kod Pforzheima mjesto je okupljanja, mladih i starih, malih i velikih, bez obzira odakle dolaze. Istovremeno je to i mjesto volonterskog angažmana lokalnih stanovnika. Naselje Haidach ima 14.000 stanovnika, a radi velikog broja doseljenika iz Rusije nekada je bilo poznato po imenu Mala Moskva. Naravno, doseljnici su se u međuvremenu integrirali i danas je to uobičajeno njemačko naselje.


  Novi indeks razvijenosti naglašava razlike Zagreba i ostatka Hrvatske

  Sigurno ste puno puta čuli da se spominje indeks razvijenosti županija, gradova i općina. To je pokazatelj koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave te isti služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći. Dakle, taj je podatak najvažniji onima kojima pomoć države zaista treba, a to je gotovo cijela Hrvatska izvan Zagreba.


  Mic po mic... EU projektima do suradnje gradske vlasti i građana

  Danas je u Srednjoj školi Petrinja održana prezentacija dosadašnjeg rada u URBACT projektu CITY CENTRE DOCTOR i razgovor sa srednjoškolcima. Radi se o relativno malom projektu koji treba dati ideje za urbani razvoj centra grada, ali iz moje perspektive - danas se desio veliki događaj, iz više razloga.


  Please publish modules in offcanvas position.