Bili smo na treningu trenera u Kalamati

05 Tra 2023

kalamata2023

Od 27. veljače do 3. ožujka 2023. u Kalamati (Grčka) održan je 5-dnevni trening seminar za trenere i voditelje 4 kulturne rute Vijeća Europe, u okviru Erasmus+ projekta „Youth4Culture“.

kalamata kulturne rute

Na obuci je sudjelovalo ukupno 20 predstavnika iz 4 kulturne rute Viječa Europe i iz različitih zemalja: Španjolske, Italije, Hrvatske, Azerbajdžana, Azerbajdžana, Rumunjske, Poljske, Francuske, Francuske i Grčke. Cilj treninga bio je educirati i razmijeniti dobre prakse o aktivnostima vezanim uz mlade i načinima privlačenja mladih na Kulturne rute. Sudionici su bili iz sljedeće 4 kulturne rute: European Routes of Emperor Charles V, Route of Ceramics, European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ) i Routes of the Olive Tree.

Među sudionicima su bile dvije Petrinjke: Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednoce Grada Petrinje i Palma Miličević, predsjednica udruge GRAK.

Za organizaciju i provedbu programa i pratećih aktivnosti pripremljenih posebno za sudionike zadužena je „Routes of the Olive Tree“, tj. ruta Putovima maslina.

kalamata2

Tematski dijelovi seminara bili su sljedeći:

TEMATSKI DIO 1: PRIVLAČENJE MLADIH (angažman, volontiranje)

TEMATSKI DIO 2: KAKO MOTIVIRATI MLADE (podizanje svijesti + potaknuti interes)

TEMATSKI DIO 3: UTJECAJ DRUŠTVENIH MREŽA NA MLADE I OBUKA IZRADE INFOGRAFIKA

TEMATSKI DIO 4: TURIZAM ZA MLADE I KAKO IH PRIVUĆI NA KULTURNE RUTE

Aktivnosti koje su pratile obuku, a koje su sudionici pratili s posebnim interesom, bile su tradicionalni karneval u Nedouzi (općina Mesinija), gdje je istaknuta važnost sudjelovanja mladih u tradicionalnim običajima za njihovu zaštitu i očuvanje (Važnost mladih sudjelovanje ljudi u tradicionalnim običajima.Primjer tradicionalnog karnevala u Nedouzi), realizacija kratke rute „Putovima maslina“ uz vođeni obilazak tradicionalnog i modernog mlina za masline, degustaciju maslinovog ulja, šetnju maslinikom te posjet oglednom agroturizmu koji su kreirali mladi za mlade.

kalamata 1

Bio je to izuzetno plodonosan radni sastanak koji je idejama i prijedlozima obogatio dnevni red ruta te je sudionicima dao priliku sudionicima da se bolje upoznaju, a na rutama dodatno učvrste svoje odnose.

U Kalamati smo imali važan sastanak na kojem smo od Benedette Diamanti, direktorice, doznali kako je nastala Europska ruta keramike i kakvi su im planovi za budućnost. Članice su takozvane europske prijestolnice europske keramike. Na primjer, Faenza u Italiji, Gmunden u Austriji, Aveiro u Portugalu ili Höhr-Grenzhausen u Njemačkoj. Također, tu su i pridružene zemlje izvan EU poznate po keramici.

kalamata5

Petrinja je u Hrvatskoj prepoznata kao grad lončara, a imamo i bogatu povijest umjetničke keramike, to jest umjetnika koji su stvarali svoja djela od keramike, a povezani su s Petrinjom. Još uvijek imamo naše lončare, imamo FLIK, a imamo i keramički atelje. Hoće li to biti dovoljno da i u Europi postanemo prepoznati kao grad keramike i dio keramičke rute? Mislimo da hoće.

Petrinji će se široko otvoriti nova vrata razvoja keramičke umjetnosti i grada kao keramičke destinacije. Nadamo se da ćemo znati iskoristiti tu priliku.


atelje logo 300px

Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.