kalamata2023

Od 27. veljače do 3. ožujka 2023. u Kalamati (Grčka) održan je 5-dnevni trening seminar za trenere i voditelje 4 kulturne rute Vijeća Europe, u okviru Erasmus+ projekta „Youth4Culture“.

kalamata kulturne rute

Na obuci je sudjelovalo ukupno 20 predstavnika iz 4 kulturne rute Viječa Europe i iz različitih zemalja: Španjolske, Italije, Hrvatske, Azerbajdžana, Azerbajdžana, Rumunjske, Poljske, Francuske, Francuske i Grčke. Cilj treninga bio je educirati i razmijeniti dobre prakse o aktivnostima vezanim uz mlade i načinima privlačenja mladih na Kulturne rute. Sudionici su bili iz sljedeće 4 kulturne rute: European Routes of Emperor Charles V, Route of Ceramics, European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ) i Routes of the Olive Tree.

Među sudionicima su bile dvije Petrinjke: Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednoce Grada Petrinje i Palma Miličević, predsjednica udruge GRAK.

Za organizaciju i provedbu programa i pratećih aktivnosti pripremljenih posebno za sudionike zadužena je „Routes of the Olive Tree“, tj. ruta Putovima maslina.

kalamata2

Tematski dijelovi seminara bili su sljedeći:

TEMATSKI DIO 1: PRIVLAČENJE MLADIH (angažman, volontiranje)

TEMATSKI DIO 2: KAKO MOTIVIRATI MLADE (podizanje svijesti + potaknuti interes)

TEMATSKI DIO 3: UTJECAJ DRUŠTVENIH MREŽA NA MLADE I OBUKA IZRADE INFOGRAFIKA

TEMATSKI DIO 4: TURIZAM ZA MLADE I KAKO IH PRIVUĆI NA KULTURNE RUTE

Aktivnosti koje su pratile obuku, a koje su sudionici pratili s posebnim interesom, bile su tradicionalni karneval u Nedouzi (općina Mesinija), gdje je istaknuta važnost sudjelovanja mladih u tradicionalnim običajima za njihovu zaštitu i očuvanje (Važnost mladih sudjelovanje ljudi u tradicionalnim običajima.Primjer tradicionalnog karnevala u Nedouzi), realizacija kratke rute „Putovima maslina“ uz vođeni obilazak tradicionalnog i modernog mlina za masline, degustaciju maslinovog ulja, šetnju maslinikom te posjet oglednom agroturizmu koji su kreirali mladi za mlade.

kalamata 1

Bio je to izuzetno plodonosan radni sastanak koji je idejama i prijedlozima obogatio dnevni red ruta te je sudionicima dao priliku sudionicima da se bolje upoznaju, a na rutama dodatno učvrste svoje odnose.

U Kalamati smo imali važan sastanak na kojem smo od Benedette Diamanti, direktorice, doznali kako je nastala Europska ruta keramike i kakvi su im planovi za budućnost. Članice su takozvane europske prijestolnice europske keramike. Na primjer, Faenza u Italiji, Gmunden u Austriji, Aveiro u Portugalu ili Höhr-Grenzhausen u Njemačkoj. Također, tu su i pridružene zemlje izvan EU poznate po keramici.

kalamata5

Petrinja je u Hrvatskoj prepoznata kao grad lončara, a imamo i bogatu povijest umjetničke keramike, to jest umjetnika koji su stvarali svoja djela od keramike, a povezani su s Petrinjom. Još uvijek imamo naše lončare, imamo FLIK, a imamo i keramički atelje. Hoće li to biti dovoljno da i u Europi postanemo prepoznati kao grad keramike i dio keramičke rute? Mislimo da hoće.

Petrinji će se široko otvoriti nova vrata razvoja keramičke umjetnosti i grada kao keramičke destinacije. Nadamo se da ćemo znati iskoristiti tu priliku.


Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

 • Revitalizacija lončarstva

  Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100…
 • Platforma53

  2016. godine smo bili jedni od inicijatora osnivanja Platforme 53. Riječ je o neformalnoj…
 • Web portal Grakni.HR

  Portal Grakni.HR je program udruge koji smo započeli 2015. godine, a traje i danas.…
 • Udruga GrAk

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu.…
Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.