Petrinja se ponosi dugom tradicijom kulturnog stvaralaštva pa se često ističu stoljetna društva i udruge koje su pjesmom i plesom okupljale građane i predstavljale grad u vedrom duhu. Ali kako se nosimo s izazovima na suvremenoj kulturnoj sceni?

kulturasvima pou zgrada

Nositelj gradskog kulturnog života je Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, ustanova u kulturi čiji je osnivač i vlasnik Grad Petrinja. POU Hrvatski dom je javna ustanova, svojevrstan kulturni centar grada i u njemu se provode gotovo sve kulturno-umjetničke aktivnosti. Ustanova je osnovana, financirana i upravljana od strane gradske uprave.

Vrlo mali broj ljudi unutar javnog sektora donosi odluke o umjetnosti i kulturi, mada su one značajne za građane. Obzirom da nisu definirani uvjeti i kriteriji korištenja prostora POU Hrvatski dom, udruge su, kao i zaposlenici doma često u nedoumici tko sve može koristiti te prostore i pod kojim uvjetima. Prije svega, često se postavljaju pitanja:

Kako ćemo oživjeti prostor atrija u ljetnim mjesecima?

Kakve se kulturmo-umjetničke aktivnosti mogu organizirati u prijepodnevnim satima? Za koje skupine sugrađana?

Kome se korištenje prostorija treba naplatiti, a kome ne?

Tko treba donijeti odluku o tome?

Lokalne udruge koriste prostorije doma za svoje aktivnosti, ali kapacitet gradske kulturne ustanove nije dovoljno iskorišten. Neiskorišteni prostorni resursi doma mogu biti mjesto u kojem će lokalne udruge organizirati dnevne aktivnosti za djecu, osobe starije životne dobi, nezaposlene osobe i sl. Definitivno postoji potreba za novim kulturno-umjetničkim programima.

Na koji način će se odrediti koji su programi zajednici najviše potrebni, tko će ih provoditi i s kim će surađivati?

Sve su to izazovi s kojima se zajednica narednih godina mora suočiti. Udruga GRAK je partner u projektu Kultura svima

SVRHA PROJEKTA je kvalitetnije i učinkovitije iskoristiti dio prostornih resursa POU Hrvatski dom Petrinja u odnosu na konvencionalne i tradicionalne pristupe. Jačanjem kapaciteta lokalnih dionika, zajedničkim radom i dijalogom između javnog i civilnog sektora te razvojem svijesti građana o njihovim pravima i mogućem angažmanu izgradit će se održiv lokalni model sudioničkog upravljanja i korištenja postojećih resursa što će dovesti do povećanja kulturnih sadržaja te sudjelovanja građana u kulturnom i društvenom životu lokalne zajednice.

CILJEVI PROJEKTA: Uspostaviti lokalni model sudioničkog upravljanja prostornim resursima POU Hrvatski dom Petrinja te ojačati kapacitete organizacija civilnog društva, međusektorsku suradnju i razviti nove kulturno-umjetničke programe.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA je 794.669,00 kn od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

PROVODITELJ PROJEKTA je javna ustanova POU Hrvatski dom Petrinja.

PARTNERSKE ORGANIZACIJE u ovom projektu su Građanski aktivizam (GRAK), HPD „Slavulj“ Petrinja, Gradska limena glazba Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije i Društvo Naša djeca Petrinja.

Kultura po mjeri naših sugrađana

Namjera nam je narednih mjeseci napraviti analizu trenutnog stanja i potaknuti građane na promišljanje kako ćemo u budućnosti razvijati lokalnu kulturnu scenu.

Narednih ćemo mjeseci intezivno razvijati upravljačke vještine zaposlenika Hrvatskog doma i članova udruga kako bi mogli u suradnji s lokalnom samoupravom programirati inovativne kulturne i društvene programe koji će uključiti sve skupine građana, s naglaskom na one najranjivije. Ti će programi biti odraz interesa građana i potreba lokalne zajednice.

ucinimo to zajedno

Civilno-javno partnerstvo predstavlja zajedničko i suradničko djelovanje i dijalog između javnog i civilnog sektora u svrhu kvalitetnijeg, djelotvornijeg i učinkovitijeg upravljanja i korištenja javnih resursa u odnosu na konvencionalne i tradicionalne pristupe. Dijeljenjem odgovornosti u upravljanju te kvalitetnom povezanošću civilnih i javnih aktera uspostavlja se novi model strukture i procesa organizacije korištenja javnih resursa.

Sudioničko donošenje odluka nije otvoreno samo za stručnjake iz područja kulture, već osigurava uključivanje korisnika, odnosno onih koji kao publika sudjeluju u kulturnim programima.

esf svi web

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda


Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

 • Revitalizacija lončarstva

  Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100…
 • Platforma53

  2016. godine smo bili jedni od inicijatora osnivanja Platforme 53. Riječ je o neformalnoj…
 • Web portal Grakni.HR

  Portal Grakni.HR je program udruge koji smo započeli 2015. godine, a traje i danas.…
 • Udruga GrAk

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu.…
Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.