54plus web 300

U vrijeme epidemije COVID-19 naša je udruga reagirala brzo i pripremila projekt "Keramika 54+" u sklopu kojeg ćemo provesti 300 sati za 30 osoba starijih od 54 godine. Projekt je financiran u sklopu poziva "Umjetnost i kultura online" koji se provodi u okviru Prioritetne osi 2 – Socijalno uključivanje, Specifičnog cilja 9.i.1 „Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije“

Keramika 54 projektni tim

KORISNIK PROJEKTA

Udruga Građanski aktivizam (GRAK)

Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vijesti iz projekta: https://www.grakni.hr/grak/projekti/keramika54plus

Voditelj projekta: Ante Čakarić, mob: +385 95 5034 996

VRIJEME PROVEDBE PROJEKTA

Projekt traje 12 mjeseci i provodi se od 1. travnja 2021. - 31. ožujka 2022.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA

482.720,00 HRK (od čega je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture i medija iz Državnog proračuna Republike Hrvatske)

KORISNICI PROJEKTA

30 osoba starijih od 54 godine iz Sisačko-moslavačke županije

SVRHA PROJEKTA

Svrha projekta je povećanje socijalne uključenosti i razvijanje kreativnih vještina kod osoba starijih od 54 godine s područja Sisačko-moslavačke županije. Sudjelovanjem u online radionicama umjetničke keramike korisnici će izrađivati umjetničke predmete uz pomoć svojih ruku, rotirajućeg stalka i sitnog alata. Osim što potiče kreativnost, glina ima i terapijska svojstva i koristi se u liječenju depresije i artritisa. Sveprisutnost gline na našem području i činjenica da rad s glinom predstavlja svojevrsnu terapiju ovom projektu daje smisao i opravdanost.

ZNAČAJ I REZULTATI PROJEKTA

Sisačko-moslavačka županija će dobiti 30 osoba koja imaju vještine za ručno oblikovanje gline i dizajn unikatnih umjetničkih predmeta od keramike što može obogatiti lokalnu turističku ponudu koja se između ostaloga temelji i na tradicijskom lončarstvu. 

30 korisnika projekta će steći znanja i vještine potrebne za razvoj te umjetničke keramike koja može generirati nova radna mjesta ili korisnicima postati unosan hobi. Moguće je da će neki od korisnika krenuti u izazov (samo)zapošljavanja kroz osnivanje zadruge, kućne djelatnosti ili obrta. Stečena znanja i vještine korisnici će moći širiti dalje, unutar svojih zajednica.

Kroz Facebook stranicu i grupu Keramika 54+ izgradit će se održiva online zajednica osoba starijih od 54 godine koje se bave izradom umjetničke keramike. Korisnici će i nakon završetka projekta moći međusobno komunicirati, dijeliti savjete i iskustva te nastaviti razvijati svoju kreativnost. 

Projekt će osnažiti ljude iz lokalne zajednice koji će aktivno sudjelovati u razvoju društvenog potencijala umjetničke keramike koja je nadogradnja na našu bogatu lončarsku tradiciju.

VIŠE INFORMACIJA:

EUROPSKI STRUKTURNI I INVESTICIJSKI FONDOVI

EUROPSKI SOCIJALNI FOND

POSREDNIČKA TIJELA:

Ministarstvo kulture i medija, Runjaninova 2, 10 000 Zagreb (Posredničko tijelo razine 1)

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Štrigina 1a, 10 000 Zagreb (Posredničko tijelo razine 2)

esf svi web

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.