Aktivni građani

  Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

  Pridruži se

  Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Platforma53

  2016. godine smo bili jedni od inicijatora osnivanja Platforme 53. Riječ je o neformalnoj građanskoj inicijativi i savezu 12 petrinjskih udruga koje zagovaraju demokraciju i političku kulturu, solidarnost i zaštitu ljudskih prava te pružaju socijalne usluge u zajednici.

  Osnivanje Platforme53

  Inicijativa za osnivanje Platforme53 stvorena je na Forumu petrinjskih udruga koji se održao 15. rujna 2016. godine. Na Forumu su  dogovoreni ciljevi PLATFORME 53:

  • razvoj civilnog društva i aktivnoga građanstva
  • revitalizacija neiskorištenog javnog prostora i izgradnja društvenog centra u Petrinji u cilju razvoja uključive zajednice
  • suradnja u procesu deinstitucionalizacije i pružanju socijalnih usluga za ranjive skupine građana
  • veća vidljivost rada udruga i transparentno financiranje udruga iz lokalnog i županijskog proračuna
  • poboljšanje uvjeta za rad lokalnih udruga

  Savez petrinjskih udruga ima svoj logo i slogan „Zajedno rastemo jači“. Izrađena je i Facebook stranica Platforma53 kako bi sugrađane informirali o svojim aktivnostima.

  Potpisavanje Sporazuma o suradnji

  - “Zajedničkim radom i sinergijom naših potencijala možemo brže i kvalitetnije kreirati društvene promjene. Osobito je važno poticati suradnju između lokalnih organizacija sličnog djelokruga rada te ih podržati u zagovaranju boljeg položaja onih društvenih skupina čije interese zastupaju. Razlozi su to zbog kojih su se petrinjske udruge koje zagovaraju demokraciju i političku kulturu, solidarnost i zaštitu ljudskih prava te pružaju socijalne usluge u zajednici okupile i s ciljem razvoja lokalnog partnerstva za lokalni razvoj odlučile potpisati Sporazum o međusobnoj suradnji i osnivanje građanske inicijative i saveza pod nazivom PLATFORMA53", pojasnila je tada Palma Miličević iz Udruge GRAK i dodala:

  Želimo osnovati urbani centar gdje bi djelovale udruge i zajedno organizirale razne aktivnosti, gdje bismo imali male, možda mini urede, zajedničke prostorije, dnevne boravke za starije osobe, klub mladih gdje bi se organizirale razne aktivnosti za djecu, gdje bi dolazile osobe s invaliditetom, starije osobe. Mi smo sad u Maloj kući gdje djeca imaju sjajne aktivnosti. Želimo nešto slično ponuditi i starijim osobama s invaliditetom, osobama u zrelim godinama koje ćemo onda lakše integrirati u zajednicu kroz jedan takav centar. To je centar u kojem mi želimo napraviti prostor dnevnog boravka gdje će doći svaki građanin koji ima potrebu biti s nekim, biti dio zajednice. Taj građanin ne mora imati niti kunu u džepu. Nama je važno da nam dođu posebno oni najviše ugroženi članovi zajednice“, objasnila je Miličević.

  Palma Miličević, GRAK

  Potpisivanju sporazuma u Maloj kući nazočili su i gosti iz GONG-a te Kuće ljudskih prava iz Zagreba. Martina Horvat iz GONG-a istaknula je važnost ovakve suradnje udruga:
  - „Došli smo zapravo danas ovdje jer građani najbolje poznaju i potrebe i probleme u svojoj zajednici, a udruženi građani i građanke najviše mogu ukazati na te potrebe i probleme, tražiti njihovo rješavanje te sami doprinijeti rješavanju. U tom smislu je ova inicijativa organizacija civilnog društva u Petrinji, koja se uglavnom bave i podržavaju najugroženije skupine ljudi, vrlo značajna. Ove organizacije ovdje se zalažu za jedan društveni centar koji će biti otvoren za građanke i građane, za centar koji će omogućiti svima sigurno mjesto i zapravo jedan oblik sigurnosti, a i jedan oblik provođenja slobodnog vremena. Također ove organizacije ovdje isto pokazuju da im je jako važno zajednički, sinergijski djelovati i da je zapravo dobrobit bilo koje, pa i najugroženije društvene skupine, dobrobit cijele zajednice. Došli smo ovdje prvenstveno kako bi ih podržali, kako bi ih pitali na koji način im možemo pomoći, kako bi vidjeli kakva je to njihova inicijativa i kako bi onda negdje, ako je potrebno, prenijeli glas o njoj kao vrlo važnoj i vrijednoj. Ono što se do sada pokazalo je da su udruženi građani i građanke, udruženi u ovakve platforme i na nacionalnoj i na lokalnim razinama imali jako puno uspjeha. Nadamo se, ja bih rekla,vjerujem, da će tako biti i s ovom inicijativom – Platformom 53“, rekla je Horvat.

  Martina Horvat, GONG

  Platformu53 čine Udruga Građanski aktivizam, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga mladih za promicanje kreativnosti, razvoja, informatike i druženja, Udruga mladih „Novi svijet“Luščani, Udruga pomoć starijim osobama, Udruga za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama „STAR“, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata grada Petrinje, Gradska udruga umirovljenika Petrinja, Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“, Društvo „Naša djeca“ Petrinja, Udruga za poticanje ranog razvoja HURA i Centar za osobni razvoj IZVOR.

  Pogledajte VIDEO PRILOG MrežE TV o osnivanju Platforme53. Odlomak iz informativne emisije Vijesti, 29.9.2016. godine.


  Please publish modules in offcanvas position.