Aktivni građani

  Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

  Pridruži se

  Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Udruga GrAk

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom  zajednicu osnažuju i potiču na promjenu. Zajedno radimo lokalno, povezujemo se globalno. Bez aktivnog građanstva nema istinske slobode i sreće, tako se jača socijalni kapital i nadilazi osjećaj bespomoćnosti u komercijaliziranim društvima.

  Udruga Građanski aktivizam - GrAk

  Građani s velikim iskustvom rada u zajednici su se udružili i 2.7.2015. godine osnovali udrugu kojoj su dali ime Građanski aktivizam, skraćeno GrAk. Već se iz samog imena vidi da udruga potiče veći angažman građana u lokalnoj zajednici. Ako smatrate da vaša uloga nije bitna, to je kriva slika. Budimo kreatori, a ne promatrači naše realnosti! Naša je zajednica naša odgovornost. Svojim sudjelovanjem život u njoj možemo učiniti boljim. Ako se slažete, pridružite nam se! 

   

  Vizija, misija i pravci djelovanja

  VIZIJA UDRUGE GRAK:
  Socijalno i ekonomski razvijena zajednica proaktivnih građana.

  MISIJA UDRUGE GRAK:
  Osnaživanje građana da kreiraju i potiču razvoj zajednice.

  STRATEŠKI PRAVCI DJELOVANJA (2016.-2018.)

  Pravac 1: Razvoj zajednice kroz povećani građanski aktivizam

  Građani koji žive u nekoj zajednici najbolje osjete njene probleme. U početku smo uočili da naša zajednica treba podršku kako bi oživjeli bogatu lončarsku tradiciju, a onda smo na keramiku počeli gledati na u kontekstu suvremene umjetnosti. Također, izrada suvremene keramike otvara mogućnost (samo)zapošljavanju, uključivanju ranjivih skupina, umrežavanju i međunarodnoj suradnji. Napisali smo projekt i pronašli sredstva za pokretanje keramičkog atljea u Petrinji. Ako želite doznati više, pročitajte kako je nastao Otvoreni keramički atelje.

  Pravac 2: Jačanje kapaciteta organizacije i civilnog društva općenito

  Aktivni građani su uključeni u različite inicijative i organizacije civilnog društva kako bi sudjelovali u rješavanju problema s kojima je suočena njihova zajednica. Kada govorimo o organizacijama civilnoga društva u Hrvatskoj najčešće je riječ o udrugama. Svaku organizaciju treba  razvijati, kontinuirano i planski. Udruge također trebaju organizacijski razvoj. Članovi se trebaju stalno educirati, analizirati probleme zajednice, pripremati projekte te pratiti trendove i prilike za financiranje pripremljenih projekata. Naravno, tu su u zakonske norme kojih se moramo pridržavati, knjigovodstvene obaveze, razne lokalne, nacionalne i EU strategije itd... Uz sve to treba misliti i na međuljudske odnose unutar organizacija, i naviše od svega, na zajedničku viziju i misiju jer je važno da vidimo jednak put ispred sebe.

  Ovaj portal je upravo rezultat našeg rada na razvoju civilnog društva u Hrvatskoj. Želimo zagovarati aktivno građanstvo pa smo jedan dio portala namijenili upravo besplatnom savjetovanju udruga i onih koji tek planiraju registrirati udrugu. Za više informacija posjetite naš link Savjetovanje udruga

  Pravac 3: Utjecaj na povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave

  Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

  Jedan od glavnih pokazatelja otvorenosti podataka javnih vlasti zasigurno je laka dostupnost proračuna na web stranicama lokalnih uprava, no isto tako laka razumljivost tih dokumenata koji prečesto nisu napisani za tzv. obične građane već donose beskrajne tablice prepune brojki. Dovoljno je baciti pogled na nekoliko web stranica gradova i općina pa da se odmah uoče razlike u dostupnosti podataka proračuna. Da su upravo financije jedan od podataka koje javne uprave ne žele uvijek učiniti dostupnim i lako razumljivim na svojim službenim internetskim stranicama, pokazuju i istraživanja Instituta za javne financije. Udruga GRAK se skoncentrirala na problem netransparantnih proračuna u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tako na primjer 2015. godune šest gradova i općina u Sisačko-moslavačkoj županiju nisu imali objavljen niti jedan proračunski dokument! Kako o tome nisu pisali lokalni mediji, anacionalnim medijima uglavnom nismo bitni, o tome smo pisali mi. I ne samo to, od gradova smo tražili da nam dostave neke infomacije o proračunu. O svemu smo pisali ovdje, na Facebooku i svim dostupnim medijima jer želimo da građani o tome budu informirani.

  Pravac 4: Poticanje međusektorske suradnje

  Partnerski odnos između javnih tijela i civilnoga društva su kamen temeljac učinkovitog kreiranja javnih politika i održivom razvoju zajednice. Kao primjer našeg rada na oovom polju možemo spomenuti osnivanje saveza petrinjskih udruga Platforma53 i partnerstvo naše udruge u projektu Kultura svima koji je provodio POU Hrvatski dom Petrinja. Unutar tog projekta smo koordinirali rad fokus grupe i proces izrade Pravilnika i kriterija korištenja javnog prostora POU Hrvatski dom. Sudioničko planiranje i upravljanje podrazumijeva aktivno sudjelovanje građana u radu javnih ustanova i participativno upravljanje javnim prostorima.

  KONTAKT

  E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

  Facebook: grakni.HR

  Zahvala

  Zahvaljujemo Zakladi VIA iz Praga na donaciji za projekt "Get Active - Let's Move!" koji nam je omogućio da na ovom mjestu prikupljamo i objavljujemo informacije koje će građanima pomoći da aktivno sudjeluju u donošenju odluka, zagovaranju boljih zakona i mijenjanju realnosti kako bi bila još bolja.

  ViabilityNET program


  Please publish modules in offcanvas position.