Političke stranke na stupu srama

  Kada bi se u ovoj zemlji poštovao Ustav, rodna ravnopravnost i broj žena u Hrvatskoj, zastupljenost žena u Saboru treba biti 50%. Međutim, tako ne misli Ustavni sud, kao ni Hrvatski Sabor koji je na svom zadnjem zasjedanju ukinuo odredbu Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste koje ne poštuju tzv. žensku kvotu – liste koje nemaju najmanje 40% kandidata podzastupljenog spola.

  Spomenuta odredba u Zakon je ubačena tek ove godine u veljači, uz velike napore feminističkih udruga i svih koji štite prava žena. Na žalost, iz istog je zakona licemjerno izbrisana 8 mjeseci kasnije, malo prije parlamentarnih izbora koji su ispred nas. Poruka je jasna - žene se u ovoj zemlji ne bi trebale baviti politikom.


  Udruga CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) u tijeku predizborne kampanje opet upozorava javnost o problemu podzastupljenosti žena na izbornim listama i zagovara promjene:

  - "Izborni zakon treba mijenjati tako da izborna povjerenstva na svim razinama odbace liste koje ne poštuju propise o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca."

  Udruga CESI od 2007. Godine provodi kampanju Stup srama u sklopu koje žele imanovati i posramiti političke stranke koje su ustrajne u ignoriranju zakona. Tijekom kampanje na ulicama postavljaju stup srama, a na web stranici Libela tijekom cijele godine objavljuju seksističke ili diskriminirajuće govore političara i drugih javnih osoba. Javnost ima priliku da glasa za najsramniju izjavu mjeseca.

  To što 'Hrvatska raste' ne znači da raste i broj žena na listama, poručuju iz udruge CESI,

   

  Zastupljenost žena u Hrvatskom Saboru, i na političkoj sceni općenito, od 2000. godine uglavnom stagnira. Trenutno imamo 26% žena u Saboru, 19% u vladi, 16% u općinskim vijećima, 23% u gradskim vijećima i 21% u županijskim skupštinama. Samo 7% općinskih načelnika i 8% gradonačelnika su žene.
  Na nekim izbornim listama imamo zadovoljavajući broj ženskih kandidata, ali tu se uglavnom radi o manjim političkim strankama koji nemaju realne šanse za dobar rezultat na parlamentarnim izborima. Osim toga, žene su obično niže pozicionirane na izbornim listama, tako da je njihova šansa za saborski mandat zbilja minimalna.

  "Deset lista i samo jedna žena na prvom mjestu. Samo se 17 žena nalazi među prvih 9 mjesta na izbornim listama SDP –a od ukupno 68 kandidata/kinja. Uspoređujemo li to s rezultatima iz 2011., a oni sigurno neće biti bolji, barem četiri žene nalaze se na takozvanim marginalnim pozicijama s kojih neće ući u Sabor. Zato možemo govoriti o samo 13 žena koje imaju nekakvu šansu", izjavila je komunikacijska stručnjakinja Aleksandra Kolarić.

  Političke volje za provesti rodne kvote ocigledno nedostaje. Vjerujemo da će doći vrijeme u kojem će sve političke stranke u Hrvatskoj biti radno osviještene, a izborna povjerenstva će odbaciti sve izborne liste koje ne poštuju ravnopravnost spolova. Do tada politika u sabornoj vijećnici ostaje isključivo muška igra.

  Političke volje za provesti rodne kvote ocigledno nedostaje. Vjerujemo da će doći vrijeme u kojem će sve političke stranke u Hrvatskoj biti radno osviještene, a izborna povjerenstva će odbaciti sve izborne liste koje ne poštuju ravnopravnost spolova. Do tada politika u sabornoj vijećnici ostaje isključivo muška igra.


  Please publish modules in offcanvas position.