NECE konferencija u Zagrebu: migracije i građansko obrazovanje

  Ovogodišnja NECE konferencija usmjerena je na globalnu "izbjegličku krizu" koja je potresla zemlje Europske unije i njezinih susjeda te važnost rasprave o migracijama stanovništva unutar građanskog obrazovanja. Konferencija "Crossing Borders. Migration and Citizenship Education in Europe" održat će se u Zagrebu 10. - 12. studenog 2016. godine u Lisinskom.

  Na konferenciji će se sagledati trenutni odgovor Europe na probleme vezane za migracije, te će se raspravljati o tome kako građansko obrazovanje treba reagirati na podijeljenost stavova o migracijama i kontroverza uzrokovanih radi velikog broja izbjeglica i niza terorističkih napada u posljednjih 18. mjeseci. Prema tumačenju politologa Ivana Krasteva, postoji jasna opasnost da će "migrantska revolucija" radikalno izmijeniti europsku politiku i svjetonazor mnogih prema isključivosti i zatvorenosti granica. Izbjeglička kriza je ponovno otvorila jaz između Istoka i Zapada u Europi, kao i između nacionalista koji u migracijama vide prijetnju i kozmopolita koji u migracijama vide srž novog europskog identiteta. Jesu li klasične socio-ekonomske podjele zastarjele? Sudeći po nedavnom Brexitu i izlasku Velike Britanije iz EU, čini se da jesu.

  NECE (Networking European Citizenship Education) je mreža za europsko građansko obrazovanje. Kroz niz aktivnosti inicijativa potiče razvoj građanskog obrazovanja i međudržavne razgovore o temama i izazovima s kojima se suočavamo. Ona okuplja akademike, praktikante i donositelje odluka na europskoj razini, te potiče prijenos znanja i razmjenu informacija o dobrim praksama - čime se podiže svijest o utjecaju građanskog obrazovanja i potiče suradnja i zajednički projekti. U ostvarivanju svojih ciljeva inicijativa dopire do dionika i multiplikatora njihovih ideja iz medija, politike i nevladinih organizacija.

  Ponekad osjećamo da je cijela migrantska kriza više rezultat osjećaja, nego činjenica. Plaše li se ljudi da će izgubiti svoj „identitet“? Jesu li migracije razlog da se zabrinemo za budućnost „Zapada“ u cjelini? Organizatori konferencije ne tvrde da imaju "ispravne" odgovore na ta pitanja, ali vjeruju da su to važne teme u društvu i obrazovanju unutar Europe i susjednih regija.
  To je razlog zašto će se konferencija osvrnuti na ulogu građanskog obrazovanja u ovoj krizi. Može građansko obrazovanje biti dio rješenja, ako rješenje uopće postoji? Ako može, što su naša rješenja za život u post-globaliziranom društvu, u "svijetu bez granica"?

  Kakva je vaša vizija Europe?

  Da bi uspješno sudjelovali u ovoj raspravi i dodavati nove perspektive, sudionici se trebaju usredotočiti na tri pitanja od temeljne važnosti za građanski odgoj:

  • Kako procijeniti nesigurnost i promjene koje donose migracije i "svijet bez granica" u posljednjih nekoliko desetljeća?
  • Kakve kompetencije, alate i / ili projekte trebamo da bi se nosili sa strahovima o migraciji i prema "drugima" te kako građanski odgoj treba izgledati u različitim društvima?

  Vazano za pozadinu krize u Europi i Europskoj uniji: Što bi trebala biti naša vizija budućnosti Europe, njezinih vrijednosti i političke konstitucije?

  Konferencija će ponuditi bogat izbor predavanja, radionica i otvorenih formata / prostora, među kojima i radionicu "trening trenera" o kontroverznim i osjetljivim temama u formalnom i neformalnom obrazovanju te radionicu scenarija o budućnosti građanskog obrazovanja u svijetu oblikovanog kroz migracije i pluralnost.

  Sudionici su pozvani da pripreme i aktivno sudjeluju u konferenciji. Sudjelovanje je besplatno, a uključuje kavu i ručak/večeru. Smještaj u Zagrebu i putni troškovi do mjesta događanja neće biti pokriveni. Radni jezik konferencije je engleski. Više informacija i prijavni obrazac pronađite na web stranici organizatora konferencije.

  Stanje građanskog obrazovanja u Hrvatskoj i aktivnosti naših inicijativa i organizacija koje rade na problemu migracija ključni su razlog zašto se ovogodišnja NECE konferencija održava u Zagrebu. Lokalni partneri u održavanju ove konferencije su Centar za mirovne studije, GONG, Goethe-Institut u Hrvatskoj te Zaklada Znanje u djelu.


  Please publish modules in offcanvas position.