Poruka nade: Tim izbjeglica na Olimpijskim igrama

  Deset izbjeglica, sportaša, simbol su nade za sve izbjeglice u svijetu. Sudjelujući u Olimpijskim igrama Rio 2016. ovog ljeta, oni donose globalnu pozornost na veličinu prognaničke krize.

  Prvi Olimpijski izbjeglički tim u povijesti ovog sportskog natjecanja.

  Prvi put u povijesti Olimpijskih igara nastupit će tim izbjeglica sačinjen od sportaša koji su pobjegli od rata, smrti i ugnjetavanja. Pet trkača iz Južnog Sudana, dva plivača iz Sirije, doje džudista iz Demokratske Republike Kongo i maratonac iz Etiopije marširali su pod olimpijskom zastavom na otvaranju 5. kolovoza na Maracana stadionu. Od njih deset četiri su žene.

  Tim nastupa pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Oni nemaju dom. Oni nemaju svoju zastavu. Oni su iz različitih zemalja ali imaju slične sudbine. Oni su izbjeglice.

  - “Mi ćemo im ponuditi dom u Olimpijskom selu”, rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

  Rose Lokonyen, trkačica na 800 metara iz Južnog Sudana, nosi olimpijsku zastavu i vodi izbjeglički olimpijski tim tijekom svečanosti otvaranja od 2016 igara u Riju.

  - "Želim da svi znaju da su izbjeglice normalni ljudi koji su imali svoje domovine, te ih izgubili ne zato što su htjeli pobjeći i biti izbjeglice, nego zato što imaju svoje snove i morali su otići“, na konferenciji za novinare poručila je hrabra 18-godišnja Yusra Mardini koja je s majkom i sestrom pobjegla iz ratom zahvaćene Sirije. Tijekom bijega preko Egejskog mora otkazao je brodski motor, a hrabra Yusra bila je među rijetkima koja je znala plivati. S još nekoliko osoba satima je plivala i gurala brod prema najbližoj obali, spasivši tako dvadesetak života, uključujući i svoj. U Siriji je vježbala plivanje u razrušenim bazenima i svakodnevno strahovala za svoj život koji je obranila u svojoj utrci života, u Egejskom moru.

  Priliku za novu sreću pronašla je u Berlinu, gdje se nastavila baviti sa svojom velikom ljubavlju, a zahvaljujući dobrim ljudima sada je dio ponosnog tima koji se bori za odlične u Olimpijskim igrama gdje će se natjecati u plivanju na 100 metara slobodnim stilom i leptir.

  Hrabra 18-godišnja Yusra Mardini je zahvaljujući dobrom plivanju u Egejskom moru spasila sebe i 20 drugih ljudi

  Možda nemamo svoju zemlju, ali predstavljamo milijune izbjeglica. Ujedinjeni u istom cilju, svijetu želimo pokazati tko smo zaista", poručuje izbjeglički olimpijski tim.

  Pogledajte video o izbjegličkom olimpijskom timu:


  Please publish modules in offcanvas position.