Pametna kuća za ugodan život

22 Stu 2015

Ugodan život uz uštedu energije i sigurnost najbolje opisuje pojam „pametna kuća“. Inteligentni sustavi upravljanja u konačnici isplaćuju se uštedom energije, većom udobnošću i rješavaju problem sigurnosti.

pametna kuća može uključiti intenzivno grijanje ili hlađenje neposredno prije ustajanja, štedeći energiju tijekom noći

Ekonomska vrijednost pametne kuće najviše se očituje u novim objektima jer stanovi opremljeni sofisticiranim tehnološkim rješenjima ostvaruju marketinšku prednost u plasmanu na tržištu i postižu bolju cijenu. Cijeli sustav osmišljen je kako bi korisniku pojednostavio život i oslobodio ga brige o svakodnevnim aktivnostima. Pametna kuća integracija je više podsustava, tzv. upravljačkih modula kojima se upravlja grijanjem, klimatizacijom, alarmima (protuprovalnim, alarmom za požar, poplavu i plin), rasvjetom, roletama, audiovizualnom tehnologijom, kućanskim uređajima, čak i nadvodnjavanjem zelenih površina, otvaranjem garažnih vrata, zagrijavanjem bazena i sl.

Moduli su povezani iz softvera putem elektroinstalacijskih vodova kojima se može upravljati računalom, prekidačem ili senzorima. Pametnom kućom najčešće se upravlja pomoću daljinskog, interneta, mobitela ili touch screena. Cijeli sustav najčešće ima osigurano rezervno akumulatorsko napajanje pa će funkcionirati i ako nestane struje.

Lagodniji i ekonomičniji život

Da se iste radnje ne bi svakodnevno ponavljale pametna kuća ima mogućnost memorije tzv. slijedova ili unaprijed zadanih naredbi koje će uštedjeti vrijeme i novac. Primjerice, u sklopu scenarija odlaska iz kuće memorirat će se uključenje alarma, isključivanje rasvjete, prelaska grijanja ili klime na ekonomičan način rada, spustit će se rolete, zvono portafona preusmjeriti na mobitel i sl. Obrnute radnje naći će se primjerice u scenariju „povratak kući“. Može se programirati i scenarij odlaska na godišnji odmor ili službeni put, pri čemu će se, uza slične radnje, programirati naredbe kao što su dizanje zastora i uključivanje rasvjete radi dojma da je netko u kući, zbog provalnika, ili nadvodnjavanje zelenih površina oko kuće.

Tu su nadzor požara, podzemnog plina, CO i poplave. Pri njihovim detekcijama zatvara se npr. Glavni ventil za vodu ili onaj za plin. Uključi li se alarm istodobno dobivate poruku ili poziv na mobitel s informacijama o onome što se događa.

Cijena sustava pametne kuće ovisi o željama korisnika, ali može dosezati i do 10 tisuća eura. Za standardan paket za opremanje stana veličine do 150 kvadrata treba izdvojiti 40-ak eura po četvornome metru.


Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.