Kontakt

  Udruga GRAK
  Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Energetska učinkovitost - imperativ gradnje

  Posljednjih nekoliko desetljeća čovječanstvo postaje sve svjesnije problema globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i efekta staklenika. Shodno tomu, mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije i energetska učinkovitost, postali su imperativ suvremene gradnje jer su upravo zgrade jedan od najvećih potrošača energije i imaju veliki utjecaj na ekologiju.

  Da bi se utvrdila kvaliteta toplinske izolacije neke zgrade najčešće se koristi tzv. termografsko snimanje.

  Ako dobro razmislimo o energetskoj učinkovitosti i posvetimo joj kao zajednica nešto više pozornosti, generirat ćemo svijest o potrebi za višestrukom uštedom energije na svakom koraku i tako automatski pridonositi zaštiti čovjekova okoliša t. očuvanju prirode i ljudi.

  Poboljšanjem energetske učinkovitosti zgrada smanjuje se potreba za ulaganjem u nove energetske izvore i infrastrukturu, a korisnicima zgrada, koji su najveći pojedinačni potrošači energije, smanjuju se troškovi za grijanje zimi, odnosno hlađenje ljeti.

  Toplinska izolacija štedi energiju

  Zelene zgrade mogu smanjiti potrošnju energije za 30 do 50 postoU ukupnoj potrošnji finalne energije sektor zgradarstva sudjeluje s oko 40 posto, pa je tako u odnosu na druge sektore (industrija, transport) i najveći potrošač energije. Zabrinjavajući podatak je da potrošnja energije i dalje raste, čemu pridonose i povećani životni standardi, ali s druge je strane utješno da upravo sektor zgradarstva ima najveći potencijal za energetske uštede i posljedično ekološke pogodnosti.

  Da bi se postigao zadovoljavajući energetski standard građevine, treba već u fazi planiranja i projektiranja zgrada odabrati energetski učinkovit građevinski materijal za gradnju zidane konstrukcije (tzv. osnovni zid) ali i usklađenu izolaciju velike tlačne čvrstoće, negorivu i paropropusnu te vrhunskih toplinskih karakteristika.

  Kako zadržati toplinu

  Da bi se utvrdila kvaliteta toplinske izolacije neke zgrade najčešće se koristi tzv. termografsko snimanje. Zahvaljujući termografiji može se izračunati koliko će energije trošiti svaki novi objekt kada se uselite u njega, a to je važno radi planiranja i smanjenja mjesečnih troškova za grijanje ili hlađenje kuće ili stana.

  Ovo je važno i zbog važećih propisa u Hrvatskoj prema kojem svaka novosagrađena zgrada mora imati i energetski certifikat koji je izradila ovlaštena osoba, a iskazuje potrošnju energije koju će generirati prostor u kojem živite.

  Zelene zgrade mogu smanjiti potrošnju energije za 30 do 50 posto, emisiju CO2 za 35 posto, otpad za 70 posto, a uporabu vode za 40 posto. Gradnja zelene zgrade u pravilu košta 3 do 5 posto više nego gradnja standardne zgrade.

   


  Please publish modules in offcanvas position.