Međunarodni dan voda: Ako nije dar s neba, voda je preskupa

22 Ožu 2016

Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na petom mjestu u Europi. Zato je nevjerojatna činjenica da 20 posto stanovnika ni danas nije spojeno na javni vodovod.

Voda koja život znači

Više od 40 posto vode u Hrvatskoj koja cijevima ide do potrošača izgubi se usput zbog dotrajalih instalacija. Vodu rasipamo u ogromnom količinama, a opet vode imamo i više nego nam je potrebno.

I mada nam država leži na podzemnim vodama, voda je u Hrvatskoj najunosnija trgovačka roba. Punionice vode za litru državi plaćaju 3 lipe, a tu istu, samo flaširanu vodu prodaju za više od 5 kuna. Koncesionari koji pune vodu, obično imaju i vlastite maloprodajne lance u kojima nam tu vodu prodaju. 

Ako se gledaju cijena vode i mlijeka, te posao koji stoji iza njih, apusrd postaje još većim.

Jeste li znali: Ulice se u Hrvatskoj peru pitkom, a ne tehnološkom vodom.

Hrvatske vode uzimaju velik dio kolača 

Koncesionari iz izvora godišnje iscrpe oko 500.000 kubnih metara vode te za to Hrvatskim vodama plate koncesijsku naknadu oko 13 milijuna kuna (30 kuna po kubiku).
Javna vodoopskrba godišnje isporuči prosječno 240 milijuna kubika. Za kubik vode javna vodovodna poduzeća, sva redom u vlasništvu gradova i općina, državi plaćaju 2,85 kuna po kubiku, što ni u europskim okvirima nije malo. Godišnje to bude oko 35 milijuna kuna.
Prisjetimo se, PDV na vodu iznosi 25 posto od prodajne cijene.

Ali, dobro je sve dok na hrvatskoj vodi zarađuju hrvatska država i domaće tvrtke. Bit će puno gore ako nam našu vodu budu prodavale strane korporacije.

Voda je opće dobro. Čak i ona voda koju crpimo iz bunara u našem dvorištu. Imamo ju pravo besplatno koristiti za vlastite potrebe, ali ju ne smijemo prodavati.

Imamo mogućnost izbora

Potrošači mogu birati. Možemo vodu sami natočiti na nekom izvoru, besplatno. Možemo piti vodu iz pipe. Ili ćemo kupiti flaširanu.

Stručnjaci hidrolozi tvrde da je za piće zdrava voda iz pipe. Kvalitetna voda iz slavine treba biti važan dio hrvatske turističke ponude. A da ne spominjemo koliko je jeftinija od flaširane. Pola kubika vode iz slavine košta jednako kao pola litre vode u kiosku – 5,5 kuna.

Ima nekoliko godina da su hrvatski su ugostitelji u svoju ponudu stavili i običnu vodu u bocama. Kada tražite običnu vodu iz pipe, kažu da kod njih takva voda nije za piće. Hoćeš-nećeš, moraš uzeti flaširanu. Košta skoro koliko i pivo.

Uz kavu hrvatski ugostitelji obično poslužuju i čašu vode. Besplatno. Ali ne uvijek. Vodu ćete vjerojatno morati platiti, posebno u kafićima uz morsku obalu i drugim atraktivnim lokacijama.

Voda je važna za naše zdravlje, a najukusnija je čista, izvorska. Zato zgrabite prazne boce i posjetite najbliži prirodni izvor pitke vode. Sigurni smo da nije daleko.

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.