• Politička nepismenost by Bertol Brecht
  • 1

Samozapošljavanje: Sakupljanje samoniklog bilja

U Petrinji djeluje udruga Perun - dodir prirode koja povezuje modernog čovjeka s prirodom. Organiziraju predavanja o ljekovitom bilju, radionice, tečajeve i izlete u prirodu (Fotofrafija: Facebook / Udruga Perun)

Ljekovito bilje sve više se rabi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. U ljekarnama je sve veći broj preparata na prirodnoj biljnoj bazi, poput čajeva, melema, ulja... Naravno da jedan dio upotrebljenog bilja dolazi s plantaža na kojima se organizirano uzgaja (ekološki ili ne!), ali ipak velik dio bilja dolazi iz prirode. Najkvalitetnije i najtraženije je ipak divlje samoniklo ljekovito bilje s nezagađenih područja.

Branje samoniklog ljekovitog bilja prije svega znači sakupljanje ljekovitog bilja na njegovom prirodnom staništu. To trebaju biti mjesta sa što manjim negativnim utjecajem čovjekova djelovanja. Dakle, dalje od prometnica, tvornica i ostalih zagađivača. Što je netaknutija priroda, to je kvaliteta ubranog bilja veća.

Sakupljanje bilja kao izvor prihoda

Branje ljekovitog bilja iz zanimacije, hobija, potrebe ili životne filozofije može se pretvoriti i u izvor prihoda. Kod nas postoji organizirani otkup ljekovitog bilja pa se ljudi branjem bilja sve više profesionalno bave. Svaki berač mora obratiti pozornost na neka pravila branja. Prije svega mora poznavati bilje koje bere, znati kako ga pravilno ubrati, u kojem trenutku, ali i kako zaštititi njegovo stanište. Vrlo je važno i poznavanje osnova kretanja i ponašanja u prirodi kako bismo smanjili mogućnost neugodnih iznenađenja i povećali osobnu sigurnost.

Priprema za branje samoniklog bilja u prirodi podrazumijeva izbor prikladne obuće i odjeće, izbor alata i oruđa, spremnika za nabrano bilje, opreme za boravak u prirodi, izbor hrane i pića, a najvažniji element pripreme je stjecanje potrebnih znanja i vještina.

Kroz projekt socijalnog poduzetništva "Mogućnosti samozapošljavanja u održivom sakupljanju samoniklog bilja“ koji je financirala EU, a provodio se u Glini, Petrinji i Sisku, izrađen je udžbenik s instrukcijama za sakupljanje samoniklog bilja. Ovim udžbenikom budući berači upoznat će se s većinom znanja potrebnog za sigurno, pravilno i održivo sakupljanje samoniklog jestivog i ljekovitog bilja.

Udžbenik je namijenjen budućim beračima samoniklog ljekovitog bilja koji se time planiraju baviti profesionalno, ali i hobistima koji žele svoju kućnu ljekarnu ili prehranu obogatiti samoniklim biljem. Autor i urednik udžbenika je Igor Žilić iz Petrinje koji je u njega ugradio svoje životno stručno iskustvo i ljubav prema prirodi. Sa svojom obitelji često odlazi u šetnje, na izlete i planinarenja prirodom. Udžbenik možete preuzeti klikom na donju sliku.

Udžbenik za sakupljanje samoniklog bilja (Žilić, Igor, Poljoprivredna zadruga Glinska Banovina, 2014)

Dopuštenje za sakupljanje samoniklih biljaka

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdaje dopuštenje za sakupljanje samoniklih biljaka u komercijalne svrhe. Dopuštenje se temeljem zaprimljenog zahtjeva stranke izdaje rješenjem. Pisani zahtjev se šalje poštom na adresu Ministarstva zaštite okoliša i energetike: Radnička cesta 80, Zagreb.
Zahtjev za sakupljanje samoniklih biljaka treba sadržavati:

  • podatke o podnositelju zahtjeva (potrebno je priložiti dokaz o registriranoj djelatnosti za sakupljanje samoniklih biljaka, odnosno o upisu u javni upisnik za zadruge, pravne osobe, obrtnike, obiteljsko poljoprivredna gospodarstva ili seljačka domaćinstva – preslik dokumenta);
  • znanstvene (latinske) i hrvatske nazive biljnih vrsta;
  • biljne dijelove koji će se sakupljati : nadzemne (herba, plod, sjeme, kora, drvo, cvijet, list, izbojci, pupovi ) i podzemne (korijen, gomolj, podanak, lukovica);
  • količinu koja se želi sakupiti;
  • područje sakupljanja;
  • način sakupljanja i
  • namjenu sakupljenog bilja.

Podnositelj zahtjeva dužan je uz zahtjev priložiti dokaz o registriranoj djelatnosti za obavljanje predmetne aktivnosti (sakupljanje samoniklih biljaka ili sakupljanje samoniklih gljiva / sakupljanje kopnenih puževa), odnosno o upisu u javni upisnik za zadruge, pravne osobe, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili seljačka domaćinstva - preslik dokumenta, točnu adresu i kontakt podatke /telefon, mobilni telefon i/ili adresu e-pošte).

Zahtjevu se prilažu državni biljezi u vrijednosti 70,00 kn.

Dopuštenje za sakupljanje samoniklih biljaka vrijedi do kraja kalendarske godine. Nositelji dopuštenja dužni su izvijestiti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike o korištenju divlje vrste putem obrasca godišnjeg izvješća, koji čini dio dopuštenja. Ako se odlučite za sakupljanje biljaka, svakako je dobro da pročitate Pravilnik o sakupljanju zaštićenih samoniklih biljaka u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa.

„Neka tvoja hrana bude lijek tvoj, a lijek tvoj neka bude hrana tvoja.“
Hipokrat


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.