Pogledaj svijet svoj, čovječe!

15 Pro 2015

Kada čovjek želi mijenjati realnost u kojoj živi i želi ukazati na neki problem pred kojima drugi zatvaraju oči – postoji puno načina da se to učini. Jedan od svakako najneobičnih oblika građanskog aktivizma možemo pronaći u umjetnosti.

Minijaturni svijet Isaaca Cordala

Belgijski street art umjetnik Isaac Cordal kroz minijaturne ljudske figurice napravljene od cementne smjese priča o našim životima. Figurice predstavljaju svakodnevnog običnog čovjeka, a smještene su u pukotinama zidova, uz rubnike nogostupa, u rupe na cesti ili na krovove zgrada. Gledajući ove male ljude od betona vidimo sve bolesti modernog svijeta...

Na radnom mjestu. Slušaj vođu.

Čovjek je umorno, izmrcvareno i poluživo stvorenje.

Ponekad su naše obveze puno veće od naše snage pa nam se učini da se nalazimo u bezizlaznoj situaciji. Ove male figurice svakoga potiču na razmišljanje o našim životnim situacijama, nesigurnosti koju osjećamo te apsurdu našeg postojanja.

Jednostavnom tehnikom stvaranja minijaturnih figura te promišljenim lociranjem na urbane gradske površine Isaac nas kroz slojeve cinizma potiče na kritičko razmišljanje . Figure su smještene u svakodnevne situacije koje sumiraju prepoznatljive obrasce ponašanja. Lako se možemo prepoznati u izgubljenim poslovnim ljudima, lutanju za nevidljivim ciljem ili otuđenim životima.

Poklon prirodi koju sustavno uništavamo. Slika prikazuje odnos i posljedice prirode i ljudske evolucije.

Nevidljivi čovjek. Majstorska režija postavljanja skulptura u realne ljudske situacije direktno nam otvara vrata percepcije o gorućim problemima s kojima se susrećemo u suvremenom svijetu. Njegove su skulpture zaustavljene u momentu i pozi koje su višeznačne. S njima se poistovjećujemo, s njima se smijemo. Nesigurnost ovih anonimnih silueta, koje postaju jedni od prolaznika, predstavlja nomadski podsjetnik na nesavršenu konstrukciju našeg društva.

"Figurice predstavljaju svojevrsnu metamorfozu kroz koju ljudi napuštaju svoju ulogu građana ujedinjenih s gradom i polako postaju dio urbanog namještaja". Isaac Cordal

Bijeg od katastrofe, u šoping kolicima

Ovisnost internetu i mobilnim tehnologijama

Slijedimo vođu

Slijedimo vođu...

Sloboda mišljenja...

Podsjeća li vas ovo na ratne izbjeglice koje plutaju oceanom u malim čamcima, dok se lideri sigurnih zemalja dogovaraju što će s njima?

 


54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

 • Revitalizacija lončarstva

  Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100…
 • Platforma53

  2016. godine smo bili jedni od inicijatora osnivanja Platforme 53. Riječ je o neformalnoj…
 • Web portal Grakni.HR

  Portal Grakni.HR je program udruge koji smo započeli 2015. godine, a traje i danas.…
 • Udruga GrAk

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu.…
Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.