Aktivni građani vole svoje lokalne zajednice

24 Stu 2015

Aktivni građani su ljudi kojima je stalo do svojih lokalnih zajednica i mjesta gdje žive. To su građani koji aktivno preuzimajući odgovornost i inicijativu u području od javnog interesa žele potaknuti pozitivnu promjenu svojim djelovanjem i izricanjem svog mišljenja. Aktivni građani svojim sudjelovanjem, mogu pomoći pri odlučivanju te utjecati na niz stvari, uključujući i kako se vode gradski poslovi, sto se i kako financira i gradi.

Kako se uključiti i postati aktivni građanin?

Možete započeti s malim stvarima, pomažući nekoj grupi u svom susjedstvu ili lokalnoj udruzi. Ili možete savjetovati svoja lokalna javna tijela (poput policije ili gradskog vijeća) sudjelujući u upitnicima i konzultacijama, sudjelujući na sastancima mjesnih odbora i gradskih četvrti (ukoliko ih imate) ili jednostavno javnim postavljanjem pitanja. A možete i podijeliti misao ili ideju na drustvenim mrežama.

Možete vršiti pritisak na gradsko vijeće ili vladu sudjelujući u izravnoj akciji. Peticija može biti jedan od načina da izrazite svoju zabrinutost i prikupite podršku.
Možete pomoći ili dati savjet javnoj službi ili udruzi, ili postati gradski vijećnik i sudjelovati u donošenju odluka koje utječu na vašu lokalnu zajednicu.

Aktivnim je građanima stalo do mjesta u kojem žive

U što se sve možete uključiti?

Član društve grupe
sudjelovanje u aktivnostima s istomišljenicima. Aktivnosti se kreću od plesa, zidnog penjanja, razni klubovi, uzgoj hrane.. popis ide u nedogled.

Dobar susjed
Pomaganje ljudima koji žive u vašoj ulici da budu aktivniji i manje ovisni o javnim uslugama. Možete pripaziti na susjedovu kuću dok je na putu, otići u kupovinu bakici iz susjedstva ili pruziti informaciju o lokalnoj službi.

Konzultant
Davanje povratne informacije javnim tijelima o njihovim uslugama ispunjavanjem raznih upitnika ili sudjelovanjem u radu gradskih odbora.

Volontiranje mijenja mnoge životeVolonter
Davanje svog slobodnog vremena za poboljšanje lokalne ili javne usluge. To može biti ​​neki uredski posao, dijeljenje svojih znanja i vještina kao što su informatički tečajevi, satovi kuhanja, kreativne radionice, ili treniranje sportskog tima.

Aktivist
Poduzimanjem akcije za promjenu lokalne situacije kroz različite ​​kampanje, uspostavljanjem mreže ili grupe, organiziranjem i potpisivanjem peticije, pokretanjem informativnih štandova i korištenjem medija za naglašavanje i rješavanje problema u zajednici.

Zašto postati aktivan građanin?

Biti aktivan građanin omogućit će vam učiniti razliku u vašoj lokalnoj zajednici. Možete iskazati svoje ideje i uvjerenja, te na taj način pomoći društvu ili pojedincu. Također ćete dobiti niz drugih pogodnosti, kao što je daljnje razvijanje svojih vještina i znanja, poboljšanje mogućnost zapošljavnja i upoznavanje novih ljudi.
Različiti modeli aktivnog građanstva zahtijevaju različite količine vremena i zato možete odabrati ulogu ovisno o vremenu imate na raspolaganju.
Aktivnim radom u zajednici pomažemo stvoriti mjesto u kojem je dobro živjeti i odgajati svoju djecu.

Informacije o autoru teksta
Nina Fićur Feenan
aktivistica za građanska prava
Ostale vijesti ovog autora:

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

 • Revitalizacija lončarstva

  Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100…
 • Platforma53

  2016. godine smo bili jedni od inicijatora osnivanja Platforme 53. Riječ je o neformalnoj…
 • Web portal Grakni.HR

  Portal Grakni.HR je program udruge koji smo započeli 2015. godine, a traje i danas.…
 • Udruga GrAk

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu.…
Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.