Volonteri su nam dali nadu spašavajući Petrinju, Sisak, Glinu...

  Volonteri čiste ruševine

  Stanovnici Petrinje, Siska, Gline i brojnih okolnih mjesta vjerojatno nikada neće zaboraviti razorni potres koji se desio 29.12.2020. Nakon potresa jačine 6,2 Richtera u kojem je teško stradala naša zajednica, slijedio je niz drugih snažnih potresa. Svaki uzrokuje novi strah stanovnika, svaki znači da je s već načetih objekata pao novi dimnjak, novi crijep. Dok smo mi u panici pokušavali ugasiti strah, spasiti žive glave i najvažnije osobne stvari, u gradove pogođene potresom je počela stizati rijeka volontera iz cijele Hrvatske, susjednih zemalja i čitavog svijeta.

  Potres je razorio našu Petrinju, Sisak i Glinu ali je ujedinio Hrvatsku. Volonteri svakodnevno pristižu u Petrinju čak i sada jer posla ima beskonačno: popravljaju se porušeni objekti, dovoze se stambeni kontejneri, prikuplja se novac i osnovne životne potrepštine.

  Petrinja je razrušena u nizu snažnih potresa

  A potresi ovdje ne prestaju. Već treći tjedan zemlja grmi i tlo se trese svakodnevno. Stanovnici su nenaspavani i žive na rubu nervnog sloma. Jedino su nam svijetlo u tami dobri ljudi, volonteri koji su došli tko zna od kuda da nas pitaju što nam treba i kako nam mogu pomoći. Rasplačeš se radi njihove dobrote i na tren zaboraviš strah od novog potresa, trošnog doma i jezive pomisli na život u gradu u kojem su porušene škole, kulturne ustanove, dom zdravlja, gradska uprava, banke... ma sve. 

  Volonteri već treći tjedan dijele hranu lokalnim stanovnicima

  Posla ima beskonačno. Mnoge su zgrade u gradu i nogi su domovi označeni za rušenje. Velike su štete na gotovo svim krovovima kuća. Nastale su prilikom pada teških dimnjaka koji su ponekad oštetili i susjedne kuće. Crijepovi, cigla i žbuka stalno padaju po ulici. Prilaze centru grada čuva policija pa mnogi od nas i ne znamo kako izgledaju zgrade tamo, osim onoga što vidimo na televiziji. Vatrogasci, volonteri iz cijele zemlje i susjedne BiH, saniraju štete na krovovima i ruše dimnjake koji se na krovovima drže kao babini zubi.

  Vatrogasci dobrovoljci saniraju krovove

  Mnogi su ostali bez domova, a tople im obroke pripremaju kuhari, volonteri koji su stigli iz raznih gradova. Kuhali su za nas dva tjedna, čak su i Novu Godinu proveli s nama. Noću su spavali su dva tjedna u autima i šatorima, danju su podijelili oko 4000 obroka. Kuhali su se gulaši, variva, bolonjezi, pekli roštilji, radila kotlovina, dijelili kolači. Ugostitelji koji su volontirali u Petrinji kažu da su u dva tjedna utrošili su oko 80 tona namirnica koje su kupili sami ili su im donirali mesni proizvođači, ali i proizvođači ostalih prehrambenih proizvoda.

  Volonteri su dva tjedna kuhali za nas

  Vlada Repoblike Hrvatske također nudi i organizira pomoć. Ljudi iz cijelog svijeta šalju hitnu novčanu pomoć... 

  Vjerujemo da će se naša Petrinja obnoviti, oživjet ćemo opet ovaj grad, a onda ćemo smisliti način kako ćemo vam se svima zahvaliti bolje od ovoga što vam možemo reći danas, a to je HVALA VAM DO NEBA! 

  Volonteri, HVALA!


  Please publish modules in offcanvas position.