Volonteri su nam dali nadu spašavajući Petrinju, Sisak, Glinu...

16 Sij 2021

Volonteri čiste ruševineVolonteri čiste ruševine

Stanovnici Petrinje, Siska, Gline i brojnih okolnih mjesta vjerojatno nikada neće zaboraviti razorni potres koji se desio 29.12.2020. Nakon potresa jačine 6,2 Richtera u kojem je teško stradala naša zajednica, slijedio je niz drugih snažnih potresa. Svaki uzrokuje novi strah stanovnika, svaki znači da je s već načetih objekata pao novi dimnjak, novi crijep. Dok smo mi u panici pokušavali ugasiti strah, spasiti žive glave i najvažnije osobne stvari, u gradove pogođene potresom je počela stizati rijeka volontera iz cijele Hrvatske, susjednih zemalja i čitavog svijeta.

Potres je razorio našu Petrinju, Sisak i Glinu ali je ujedinio Hrvatsku. Volonteri svakodnevno pristižu u Petrinju čak i sada jer posla ima beskonačno: popravljaju se porušeni objekti, dovoze se stambeni kontejneri, prikuplja se novac i osnovne životne potrepštine.

Petrinja je razrušena u nizu snažnih potresaPetrinja je razrušena u nizu snažnih potresa

A potresi ovdje ne prestaju. Već treći tjedan zemlja grmi i tlo se trese svakodnevno. Stanovnici su nenaspavani i žive na rubu nervnog sloma. Jedino su nam svijetlo u tami dobri ljudi, volonteri koji su došli tko zna od kuda da nas pitaju što nam treba i kako nam mogu pomoći. Rasplačeš se radi njihove dobrote i na tren zaboraviš strah od novog potresa, trošnog doma i jezive pomisli na život u gradu u kojem su porušene škole, kulturne ustanove, dom zdravlja, gradska uprava, banke... ma sve. 

Volonteri već treći tjedan dijele hranu lokalnim stanovnicimaVolonteri već treći tjedan dijele hranu lokalnim stanovnicima

Posla ima beskonačno. Mnoge su zgrade u gradu i nogi su domovi označeni za rušenje. Velike su štete na gotovo svim krovovima kuća. Nastale su prilikom pada teških dimnjaka koji su ponekad oštetili i susjedne kuće. Crijepovi, cigla i žbuka stalno padaju po ulici. Prilaze centru grada čuva policija pa mnogi od nas i ne znamo kako izgledaju zgrade tamo, osim onoga što vidimo na televiziji. Vatrogasci, volonteri iz cijele zemlje i susjedne BiH, saniraju štete na krovovima i ruše dimnjake koji se na krovovima drže kao babini zubi.

Vatrogasci dobrovoljci saniraju krovove

Mnogi su ostali bez domova, a tople im obroke pripremaju kuhari, volonteri koji su stigli iz raznih gradova. Kuhali su za nas dva tjedna, čak su i Novu Godinu proveli s nama. Noću su spavali su dva tjedna u autima i šatorima, danju su podijelili oko 4000 obroka. Kuhali su se gulaši, variva, bolonjezi, pekli roštilji, radila kotlovina, dijelili kolači. Ugostitelji koji su volontirali u Petrinji kažu da su u dva tjedna utrošili su oko 80 tona namirnica koje su kupili sami ili su im donirali mesni proizvođači, ali i proizvođači ostalih prehrambenih proizvoda.

Volonteri su dva tjedna kuhali za nasVolonteri su dva tjedna kuhali za nas

Vlada Repoblike Hrvatske također nudi i organizira pomoć. Ljudi iz cijelog svijeta šalju hitnu novčanu pomoć... 

Vjerujemo da će se naša Petrinja obnoviti, oživjet ćemo opet ovaj grad, a onda ćemo smisliti način kako ćemo vam se svima zahvaliti bolje od ovoga što vam možemo reći danas, a to je HVALA VAM DO NEBA! 

Volonteri, HVALA!Volonteri, HVALA!


GRAK VIJESTI

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.