Vrijedne žene iz Gore i knjiga puna ljubavi za svoju zajednicu

  Mnogo je načina na koje možeš poticati razvoj zajednice i očuvanje njene kulturne baštine. Stanovnice petrinjskog sela Gora svojim aktivnostima unaprijeđuju društveni život mjesta, čuvaju narodnu baštinu i promiču ekološke vrijednosti. U sklopu očuvanja nematerijalne kulturne baštine žene iz Gora su pripremile i tiskale „Gorsku kuharicu“. One znaju, tradicijska prehrana je važna u očuvanju kulturnog identiteta malih mjesta.

  Mala Gorska kuharica zbirka je starinskih recepata koje su s ljubalju sakupljale članice udruge

  Udruga žena Gora – Sibić osnovana je 2004. godine okuplja tridesetak članica iz Gore, Sibića i okolnih sela. Udruga je već godinama planirala pokrenuti inicijativu izrade „Gorske kuharice“. Odučile su tu ideju konačno i realizirati. Projekt se provodio tijekom 2017. godine uz financijsku podršku Grada Petrinje i korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

  „Utvrdile smo potrebu pripreme „Gorske kuharice“ na temelju činjenice da stanovništvo mjesta Gora, ali i okolnih mjesta oko grada Petrinje te ostatla ruralnih područja na Banovini, poprima obilježje izumiruće populacije gdje prevladava starije stanovništvo. S nestankom generacija naših baka i djedova, postoji rizik da će s njima nestati i okusi i mirisi tradicionalnih jela u našim kuhinjama. Brzi tempo modernog života često ne dopušta redovito kuhanje već konzumiranje brze hrane, što također pridonosi zaboravu tradicionalnih jela i prpadajućih običaja. Potreba za očuvanjem, ali i za interpretiranjem i prezentiranjem tradicijskih recepata i prehrane, posebice je izražena s obzirom na potencijal turističkog razvoja petrinjskog područja te bogate kulturne povijesti mjesta Gora, koje seže sve do doba templara“, napisala je u predgovoru Štefica Tominović, predsjednica Udruge žena Gora-Sibić.

  Štefica Tominović (lijevo) sa članicama udruge u svom selu, kraj stola punog domaćih kolača

  “Dobili smo podršku od Grada Petrinje koji smo iskoristili za grafičku pripremu za tisak kuharice. Za prikupljanje recepata smo koristili podršku od Zavoda za zapošljavanje kroz javni rad. Znači, konkretno za prikupljanje tradicionalnih recepata za slana i slatka jela bazirana na namirnicama koje su specifične za naše naše podneblje. Na taj smo način htjele promovirati ne samo tradicijske recepte, nego i zdrav način prehrane u skladu s našim podnebljem. Telefonski smo kontaktirali domaćice, neke smo osobno posjetile, a onda bi čuli za neke druge ljude koji imaju starinske recepte. Ranije su se jela pripremala na masti.Tako su se, na primjer, i naše slatke breskvice radile na masti, kao i pogačice ili slani prutići”, pojasnila je Štefica.

  U kuharici su svoj osvrt na tradicionalnu kuhinju dale tri mlade osobe iz Gore i okolnih sela.

  „Htjeli smo ubaciti u kuharicu i glas mladih zato što smatramo da nam ne znači ništa ako se baziramo samo na prošlost, nego moramo misliti i na budućnost, a budućnost su mladi. Želimo da oni nastave kuhati ova jela pa smo ih pitali što misle o starinskoj pripremi jela i tradicijskoj prehrani općenito, u odnosu na modernu prehranu“, rekla nam je Štefica.

  Kuharica će vas obradovati receptima za starinska jela među kojima ćete sigurno pronaći i slične onima kakve je pripemala vaša baka.

  Žene su jako zadovoljne reakcijama na njihovu kuharicu. Ljudima se jako sviđa, prodaje se u petrinjskoj Zelenoj kući, a može se naručiti i preko Facebook stranice Udruge žena Gora-Sibić. Zahvaljujući donacijama Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i Veterinarske ambilante Glina, nedavno su tiskali još 100 primjeraka Gorske kuharice. Kuharica postoji i u elektronskom obliku i možete ju preuzeti OVDJE.

  Keramička pločica s crkvom iz vremena templara, prvi je gorski suvenir

  Osim kuharice, udruge je izradila i prvi gorski suvenir. To je karmička pločica na na kojoj sa stražnje strane ima ima ali kratki presjek povijesnih činjenica o Gorama. Crkva je sada obnovljena i postala je marijansko svetište. Gorski suvenir na sebi ima motiv te crkve koja je obilježja Gora.

  Volonterska akcija uređenja izvora Curak, kako se zove u narodu, a službeno je Izvor Gora

  Članice udruge rade na očuvanju izvora pitke vode. To je onaj Curak, kako se zove u narodu, a službeni naziv tog izvora je Vrelo Gora. Prošle godine su krenuli sa uređivanjem tog izvora, a zahvaljući volonterskim akcijama i donacijama donacije HEP-a i OTP banke to vrelo danas puno ljepše izgleda. Zamijenjeno je korito, kao i stavljena nova cijev te postavljene ukrasne ploče kako bi izvor dobio novo ruho. Obojali su betonski zid, zasadile cvijeće i zamjenili dotrajalu ograde oko izvora. Također su pošišali živicu, a i smeće uredno drže pod kontrolom.

  Sve što radimo, radimo s voljom i sa srcem kako bismo pomogle našoj lokalnoj zajednici!“, poručuju vrijedne članice udruge.

   


  Please publish modules in offcanvas position.