atelje logo 300 bijeli

  • 1

Alternativna strana FLIK-a: VeGe doručak

Festivalska scena sve češće uključuje vegansku prehranu. Razlog je jednostavan: sve je…

Alternativna strana FLIK-a: Joga za dobro jutro

Kažu da je najbolje dan započeti s jogom. Tako ćete tijelo napuniti kisikom,…

ISLAND – zemlja uređenog „trećeg sektora“

Kada su me drage suradnice i kolegice Ana Opačić sa Studija socijalnog rada Pravnog…

FLIK je narastao: Alternativna strana FLIK-a

Raduje nas što i ove godine sa istim suradnicima organiziramo FLIK - Festival lončarstva…

Prijavi se i postani FLIK volonter

Ako želiš volontirati na FLIKu- Festivalu lončarstva i keramike u Petrinji koji će se…

CAMINO BANOVINA 4. dan: Glina – Topusko (19 km)

Zadnji dan rute Camino Banovina započinje u Glini. Ovdje je vojni kadet Josip Runjanin…

CAMINO BANOVINA 3. dan: Prnjavor Čuntićki - Glina (20 km)

Kada one koji su prehodali Camino Banovina pitate koji im je dio rute najljepši, dobit…

CAMINO BANOVINA 2. dan: Petrinja - Prnjavor Čuntićki (19 km)

Drugi dan Camino Banovine pravi je Camino dan. To znači, očekuje vas izazov, 20-tak…

CAMINO BANOVINA 1. dan: Sisak-Petrinja 16 km

Na samo sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Sisak, jedno od najstarijih naselja…

Otvoren je prostor u kojem će Glinena priča nastaviti rad

14 Svi 2018

Kao nadogradnja projektu „Revitalizacija lončarstva“, kojeg provodi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u partnerstvu s Udrugom GRAK, na gradskoj tržnici u Petrinji 14. svibnja je otvoren prostor u kojem će biti smještena naša Glinena priča. Dakle, nismo više prisutni samo na Facebooku!

Otvorenje prostora na gradskoj tržnici u Petrinji

„Na ovaj smo način osobe s invaliditetom motivirali da se malo uključe i da probaju nešto sami proizvoditi, na što bi oni sami bili ponosni, a u konačnici i mi kao udruga. U početku nam je najbitnije bilo zadovoljiti njihove potrebe i socijalizirati ih. Stoga su naše dosadašnje radionice bile zamišljene da u njih ne budu uključene isključivo osobe s invaliditetom nego su pored njih bile i osobe koje se dugotrajno nezaposlene. Već smo sada oduševljeni načinom na koji je ova priča počela, kako je predstavljena i kako kao nastavlja živjeti. Znači, ovo je samo nastavak projekta "Revitalizacija lončarstva" i nadamo se da ćemo uspjeti razvijati se i dalje i zadovoljiti naše potrebe, da će nas građeni podržati i da će u konačnici na taj način odrasle osobe s invaliditetom biti više uključene u život zajednice“, kazala je na otvorenju "Glinene priče" Dijana Smajo, predsjednica Udruge osoba s invaliditetetom Sisačko-moslavačke županije.

Uz Marina su predsjednica UOSISMŽ Dijana Smajo i direktorica udruge, Aleksandra Milković. Pohvale za Glinenu priču uputila je zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb.

"Glina se nametnula kao logičan odabir zato što ona ima terapijska svojstva, jako je dobra za razvoj motoričkih vještina. Također, u Petrinji smo koja ima bogatu tradiciju lončarstva i čija se turistička ponuda temelji na lončarstvu. Na ulazu u grad nas pozdravlja stucka, stari lončarski proizvod, koja je simbol našeg grada“, pojasnila je voditeljica projekta Palma Miličević iz udruge GRAK.

U kratkom su vremenu polaznici postigli sjajne rezultate, rekla je Palma Miličević.

"Koristimo ovu prigodu da čestitamo Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije 15. godišnjicu uspješnog djelovanja i nadamo se, tj. sigurni smo da nastaviti jednako kvalitetno raditi i realizirati projekte u čemu će imati podršku Sisačko – moslavačke županije kao i do sada", poručio je zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak..

Pohvale za Glinenu priču uputila je zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb: "Fascinantno je da su ponovno uspjeli svojim entuzijazmom, velikim naporima i radom otvoriti, uskoro, novih 10 radnih mjesta i to baš za osobe s invaliditetom i osobe koje su dugo nezaposlene."

Prostor Glinene priče otvorio je Marin Ivančan, član udruge i jedan od polaznika lončarske radionice. Uzgred, Marinov pradjed je bio jedan od čuvenih petrinjskih lončara. Kao što reče narodna izreka: Ne pada kruška daleko od stabla!

Predstavnici lončarskog zanata, Mato Stanešić, najstariji lončar u gradu i njegov učenik Valentino Valent, naš mentor koji nas je naučio svemu što znamo o oblikovanju predmeta od gline.

Projekt „Revitalizacija lončarstva“ financira HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvoj).


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.