atelje logo 300 bijeli

  • 1

Alternativna strana FLIK-a: VeGe doručak

Festivalska scena sve češće uključuje vegansku prehranu. Razlog je jednostavan: sve je…

Alternativna strana FLIK-a: Joga za dobro jutro

Kažu da je najbolje dan započeti s jogom. Tako ćete tijelo napuniti kisikom,…

ISLAND – zemlja uređenog „trećeg sektora“

Kada su me drage suradnice i kolegice Ana Opačić sa Studija socijalnog rada Pravnog…

FLIK je narastao: Alternativna strana FLIK-a

Raduje nas što i ove godine sa istim suradnicima organiziramo FLIK - Festival lončarstva…

Prijavi se i postani FLIK volonter

Ako želiš volontirati na FLIKu- Festivalu lončarstva i keramike u Petrinji koji će se…

CAMINO BANOVINA 4. dan: Glina – Topusko (19 km)

Zadnji dan rute Camino Banovina započinje u Glini. Ovdje je vojni kadet Josip Runjanin…

CAMINO BANOVINA 3. dan: Prnjavor Čuntićki - Glina (20 km)

Kada one koji su prehodali Camino Banovina pitate koji im je dio rute najljepši, dobit…

CAMINO BANOVINA 2. dan: Petrinja - Prnjavor Čuntićki (19 km)

Drugi dan Camino Banovine pravi je Camino dan. To znači, očekuje vas izazov, 20-tak…

CAMINO BANOVINA 1. dan: Sisak-Petrinja 16 km

Na samo sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Sisak, jedno od najstarijih naselja…

Natječaj za unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba

09 Sij 2017

Republika Hrvatska se ubraja među države s visokim udjelom starog stanovništva. Dužnost svake humane civilizacije je poštovati i uvažavati starije osobe i unatoč njihovoj smanjenoj snazi dopustiti im da se osjećaju ravnopravnim sudionicima društva. Treba poticati i podržati svaku društvenu inicijativu koja omogućuje starijim osobama da budu društveno angažirane i aktivne u tjelesnom i psihičkom pogledu, da budu korisne prenoseći novim naraštajima svoja iskustva, znanje i vještine. Zajednica im treba pokazati dostatnu zahvalnost, brinuti se o njima i omogućiti im sretnu starost.

Zato je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je Poziv za prijavu projekata usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici. Natječaj je otvoren do 30.01.2017. godine.

Republika Hrvatska se ubraja među države s visokim udjelom staračkog stanovništva

Natječaj vam nudi priliku da razvijete različite oblike socijalnih usluga koje pridonose uključivanju starijih osoba u život zajednice. Neki od problema, kao što su smanjena mobilnost i osamljenost starijih osoba, povećavaju potrebu za ovakvim uslugama. Izrazito potrebite jesu starije osobe koje žive u samačkim staračkim domaćinstvima, osobe niskog socio-ekonomskog statusa, pogotovo kad istovremeno žive u slabo razvijenim ili slabo naseljenim područjima.

Opći cilj ovog natječaja je podržati projekte koji uključuju starije osobe u život zajednice i sprječavaju institucionalizaciju.
Posebni cilj  je organiziranje dnevnih aktivnosti za starije osobe koje su prilagođene potrebama i interesima starijih osoba koje žive u lokalnoj zajednici u kojoj se navedene aktivnosti provode, kao i širenje ovih usluga na područjima na kojima iste nisu dostupne. 

Planirano trajanje projekta je od 6 do 12 mjeseci. Pojedinom projektu će se dodijeliti od 30 do 80 tisuća kuna. 

Prihvatljivim prijaviteljima smatraju se udruge koje pružaju usluge za starije osobe te domovi socijalne skrbi i druge pravne osobe koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi. Prednosti u financiranju projekta ostvaruju prijavitelji koji u svoj rad uključuju volontere, imaju osigurano sufinanciranje od strane jedinica lokalne i područne samouprave, projekt provode u partnerstvu te uključuju korisnike koji žive u samačkim staračkim domaćinstvima, osobe niskog socio-ekonomskog statusa, pogotovo kad istovremeno žive u slabo razvijenim ili slabo naseljenim područjima.

Prihvatljive partnerske organizacije/ustanove su lokalni dionici: jedinice lokalne i područne samouprave, ustanove socijalne skrbi i udruge.

Ciljana skupina korisnika svih aktivnosti koje se financiraju ovim Pozivom su osobe starije životne dobi, odnosno osobe starije od 60 godina.

Prihvatljivi tipovi projektnih aktivnosti mogu se rasporediti prema sljedećim grupama:

  • sportsko-rekreativne (tjelovježba, šetnje, sport prilagođen starijoj dobi)
  • kreativne (kreativne i likovne radionice, radionice ručnog rada i tradicionalni obrti),
  • edukacijske i informativne (predavanja, radionice, tečajevi),
  • kulturne (književni klub, kazališna grupa, projekcije filmova, pjevački zbor)
  • zabavne (proslave, društvene igre, kvizovi)
  • kombinacije navedenih aktivnosti i drugo (izleti, koncerti).

Projekti trebaju imati različitim aktivnostima i obuhvatiti najmanje četiri grupe aktivnosti u trajanju od 20 do 40 sati tjedno (raspoređeno na barem četiri dana u tjednu).

U sadržaj pojedine aktivnosti mora biti uključeno najmanje 10 korisnika po terminu održavanja aktivnosti.

U sklopu projekta možete financirati naknade i plaće osoba koje rade na projektu, kupnju nužne opreme i materijala za radionice, režijske troškove, putne troškove i ostale troškove i usluge nužni za provedbu aktivnosti programa. 

Preuzmite natječajnu dokumentaciju, napišite projekt i uljepšajte život strijim osobama u vašoj zajednici! Aktivnosti organizirajte u javnim prostorima u vašem gradu ili općini. Nemojte zaboraviti niti sela, posebno ona u kojima ima veći broj starijih osoba, a  javni prijevoz im je skoro pa nikakav. Sretno!

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.