hr HR en EN de DE

atelje logo 300 bijeli

 • Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Udruga GRAK traži suradnike i suradnice, građane koji trebaju medijsku platformu za izražavanje kreativnog potencijala i zagovaranje svojih ideja i stavova. Uloga građana nije samo u konzumiranju medija, već da budu ravnopravni sudionici u stvaranju društveno korisnih medijskih sadržaja. Read More
 • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
 • Ruralnim razvojem do poželjnog života na selu

  Ruralnim razvojem do poželjnog života na selu

  Naročito zadnjih godina, pojam „ruralni razvoj“ postao je neizbježan u svim razvojnim programima i raznim strategijama, u službenimn i neslužbenim debatama raznih stručnjaka i nestručnjaka, pa i uz ispijanje kave subotom ujutro na nekoj šetnici ili špici. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina…

Kombinacija volontiranja i putovanja o kojem ste sanjali

Volontiranje u inozemstvu velik je životni izazov u bilo kojoj dobi. U bilo kojoj dobi, u…

Sudioničko upravljanje u kulturi

Vrlo mali broj ljudi unutar javnog sektora donosi odluke o umjetnosti i kulturi, mada su…

Pandorina kutija: eutanazija ili etika smrti

22 Stu 2015

Pitanja o smrti idu usporedo sa pitanjima o životu. Smrt je životna činjenica, smrt ne predstavlja ništa drugo nego završetak života.

Liječnike veže Hipokratova zakletva te stavlja težinu na njihove odluke kada i koliko dugo pacijenta održavati na životu pomoću aparata

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 20.11.2015. u organizaciji World Youth Alliance održan je Okrugli stol upravo na temu eutanazije sa medicinskog, filozofsko-etičkog, pravnog no prije svega i svjetonazorskog aspekta.

U uvodnom izlaganju prof. Claire de La Hougue, predsjednice Europskog centra za pravo i pravdu u Strasbourgu, osvrnula se na Europske zakone i zalaganje Europskog centra za pravo i pravdu da se eutanazija kriminalizira što je i postignuto na parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe 25.01.2012. godine rezolucijom 1859/2012. Iako pravnik po struci nije se mogao zatomiti kršćanski pa i politički odjek u govoru smatrajući da se ne smije život pa niti smrt stavljati iznad Božjih zakona te dodala “postignuta je velika odluka s potvrdom prava liječnika na priziv savijesti, te hvala Bogu na pobijedi nad ideološkom tiranijom i kulturom smrti“.

Okrugli stol o eutanaziji na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

No kršćanski nauk kao i konvencija u suprotnosti su sa Presudama Europskog suda za ljudska prava koji i danas razmatra i donosi odluke u korist pacijenata istaknula je Sunčana Roksandić Vidlička profesorica Kaznenog prava pri Pravnom fakultetu u Zagrebu. Zadnja takva presuda donjeta je u lipnju ove godine. I u novom Obiteljskom zakonu RH postoji termin anticipirane naredbe koji se upravo odnosi na želju pacijenta da u teškim i ne izlječivim počesto terminalnim fazama bolesti ima se pravo „skinuti s aparata“.

“Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem djelovanju. Naša unutarnja ravnoteža, čak i naša egzistencija ovisi o tome. Jedino moralnost u našem djelovanju može dati ljepotu i dostojanstvo našem životu.” Albert Einstein

Aktivna i pasivna eutanazija

Bitno je razjasniti što je aktivna i pasivna eutanazija. Aktivna uključuje primjenu tvari ili sile, dok pasivnu poznajemo kao termin u kojem postoji izostanak liječenja potrebnog za održavanje života. U nama bližoj prošlosti imali smo primjer aktivne eutanazije u Sisku gdje je otac oduzeo život svojoj teško bolesnoj kćeri o kojoj se brinuo. Hrvatska je i tada bila podjeljena u ispravnost očeve odluke „eutanazije iz samilosti“dok svakodnevno u domovima i hospicijskim odjelima pacijente u terminalnim fazama trujemo visokim dozama opijata te zakonski, a tiho, vršimo nad njima pasivnu eutanaziju puštajući da besvjesno dočekaju trenutak prirodne smrti. Sa etičkog gledišta palijativna skrb je bolnija za pacijenta kao i za bližnje te uz svu zdravstvenu, medicinsku i duhovnu pomoć prilikom čekanja dostojanstvene smrti održavamo u biti želju bližnjih da neminovni rastanak traje što duže, riječi su profesora sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, etičara Hrvoja Jurić.

Razgovori o eutanaziji na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Davor Miličić profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu istiće kako liječnike veže Hipokratova zakletva te stavlja težinu na odluke liječnika kada i koliko dugo pacijenta održavati na životu pomoću aparata, zalažući se za striktnu primjenu i načela liječničke etike i ekskluzivnog polaganja prava da samo liječnici mogu i moraju imati pravo stopirati svaki vid ne etičnog ponašanja i situacija koje k tome vode. Zahvaljujući pritom što ne živimo u Aristotelovo doba kada su prirodnom selekcijom bolesne i nemočne odvodili na okolna brda i puštali da umru.

- Najraniji spomen ubojstva iz milosrđa nalazimo u biblijskoj priči o kralju Šaulu koji je živio prije više od tri tisuće godina. Dvije su verzije priče o njegovoj smrti. Prema prvoj, Šaul je počinio samoubojstvo na bojnom polju nakon ranjavanja, i to kako bi izbjegao pad u ruke neprijatelja. Prema drugoj, Šaula je na vlastiti zahtjev ubio jedan od njegovih vojnika kako bi mu ranjenom skratio muke.

"Što sa psihičkim bolesnicima, što je sa depresivnim bolesnicima, zar ćemo i njima dopuštati da odlučuju o tome žele li živjeti ili ne?", upitao je prof. Miličić okupljene smatrajući da otvaranjem tema kao što je eutanazija otvaramo pandorinu kutiju te kako je isto učinjeno sa pitanjima pobačaja. Što je slijedeće upitao je?

Potpomognuto samoubojstvo dopušteno je u Njemačkoj, Albaniji, Kolumbiji, Japanu i američkim saveznim državama Washington, Oregon, Vermont, Novi Meksiko i Montana. Eutanazija je legalna u svega četiri europske države: u Švicarskoj, u Nizozemskoj, u Belgiji i u Luksemburgu.

O eutanaziji kao i drugim pitanjima suvremene civilizacije potrebno je raspravljati, a ne zazirati od rasprave o takvim problemima,zaključak je okruglog stola uz poziv na učestvovanje u financijskoj pomoći Ureda družbe Isusove za pomoć izbjeglicama.

Okrugli stol u Zagrebu. Otvaranjem tema kao što je eutanazija otvaramo pandorinu kutiju


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.