atelje logo 300 bijeli

  • 1

Alternativna strana FLIK-a: VeGe doručak

Festivalska scena sve češće uključuje vegansku prehranu. Razlog je jednostavan: sve je…

Alternativna strana FLIK-a: Joga za dobro jutro

Kažu da je najbolje dan započeti s jogom. Tako ćete tijelo napuniti kisikom,…

ISLAND – zemlja uređenog „trećeg sektora“

Kada su me drage suradnice i kolegice Ana Opačić sa Studija socijalnog rada Pravnog…

FLIK je narastao: Alternativna strana FLIK-a

Raduje nas što i ove godine sa istim suradnicima organiziramo FLIK - Festival lončarstva…

Prijavi se i postani FLIK volonter

Ako želiš volontirati na FLIKu- Festivalu lončarstva i keramike u Petrinji koji će se…

CAMINO BANOVINA 4. dan: Glina – Topusko (19 km)

Zadnji dan rute Camino Banovina započinje u Glini. Ovdje je vojni kadet Josip Runjanin…

CAMINO BANOVINA 3. dan: Prnjavor Čuntićki - Glina (20 km)

Kada one koji su prehodali Camino Banovina pitate koji im je dio rute najljepši, dobit…

CAMINO BANOVINA 2. dan: Petrinja - Prnjavor Čuntićki (19 km)

Drugi dan Camino Banovine pravi je Camino dan. To znači, očekuje vas izazov, 20-tak…

CAMINO BANOVINA 1. dan: Sisak-Petrinja 16 km

Na samo sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Sisak, jedno od najstarijih naselja…

Mreža žena poduzetnica na području LAGa Zrinska gora - Turopolje

30 Stu 2016

Sve je više žena koje su zainteresirane za pokretanje vlastitog posla. Postoje brojne prepreke s kojima se susreću žene poduzetnice, posebno u ruralnim područjima.

Osnovana  je mreža žena poduzetnica za područje LAGa Zrinska gora - Turopolje

Umrežavanje i međusobna podrška žena zainteresiranih za poduzetništvo glavni su razlozi sastanaka koje je ovog tjedna u Petrinji i Glini organizirala udruga CESI iz Zagreba u sklopu projekta FREE. Sastanak su vodile Anamarija Tkalčec udruge CESI i Susan Cabezas koja je iz dalekog Čilea došla živjeti u selu nadomak Gvozda. Susan pokušava u Hrvatskoj uzgajati kvinoju, drevnu južnoameričku žitaricu i suradnica je udruge CESI.

FREE: Osnaživanje, poticanje i potpora poduzetnicama u ruralnim područjimaProjekt FREE – Osnaživanje žena poduzetnica u ruralnom području, ima za cilj pomoći ženama iz ruralnih područja u pet partnerskih zemalja (Island, Velika Britanija, Litva, Hrvatska i Bugarska) kako bi postale uspješne poduzetnice s naglaskom na razvoj malog poduzetništva. Glavna ciljna skupina su žene poduzetnice i žene koje to tek namjeravaju postati.

Jačanje vještina i kompetencija, umrežavanje, razvoj poduzeća poticanjem kreativnosti, poticanje start-up – to su potrebe ciljne skupine s kojima se projekt FREE namjerava uhvatiti u koštac. Ključna aktivnost projekta je umrežavanje poduzetnica i online trening program za žene, s naglaskom na hard skills koji će biti podržani od strane Enterprise Circles™ baziranih na postojećoj metodologiji iz Inove i Velike Britanije.

NetWalking?

Cesice su kao primjer druženja žena poduzetnica spomenule ideju britanske organizacije koja organizira poslovno umrežavanje žena kroz NetWalking, zajedničku šetnju. Naime, poslovno umrežavanje odličan je način upoznavanja novih ljudi koji također vode neki posao, za stvaranje novih kontakata i razvoj poslovne suradnje. Posao razvijamo samo s ljudima koje volimo i kojima vjerujemo, tako što je upoznavanje budućih suradnika kroz zajedničku šetnju jednostavno sjajna ideja. Poslovne žene, uglavnom previše vremena provode sjedeći. Žene okupljane oko ideje NetWalkinga dogovaraju poslove dok borave vani, na svježem zraku. Nakon toga možda sjajno sjedne i poslovna kavica, ali može i bez toga. Više o ideji poslovnog druženja uz hodanje pogledajte u TED predavanju Nilofer Merchant: Got a meeting? Take a walk

Sastanke su vodile Susan Cabezas i Anamarija Tkalčec

Prilika za suradnju

Sastanci su bili prigoda da CESI predstavi projekt FREE koji se provodi u nekoliko zemalja, a žene su razgovarale o svojim poslovnim idejama te mogućnostima međusobne potpore. Svaka od prisutnih žena ima neka znanja i vještine s kojima može pomoći drugim članicama. Neke su sudionice sastanka bile vješte u poslovnom planiranju, neke u marketingu, administraciji, poslovanju preko interneta itd. Sve su to vještine koje se mogu ponuditi drugima. Sastanak je bio poticajan u smislu da je svaka žena razmislila što bi joj mreža poduzetnica mogla dati, i što ona može ponuditi ženama okupljenim u mrežu.

U Petrinji je sastanak žena poduzetnica organiziran u prostorijama LAGa pa je domaćin bio Siniša Bukal, stručni voditelj ureda

U Petrinji je sastanak organiziran u prostorijama LAGa. Sudionicama se svidjela izgradnja mreže poslovnih žena i ideja o organizaciji tematskih sastanaka. Također se dogovaralo o organizaciji županijske konferencije o poduzetništvu žena.

Na sastancima u Petrinji i Glini stvorena je ideja o izgradnji lokalne mreže poslovnih žena, a kasnije je dogovoreno da jedna jedinstvena mreža djeluje unutar LAGa Zrinska gora – Turopolje te da su u mrežu dobrodošle sve sadašnje i buduće poduzetnice s područja LAGa.

Na sastanku žena u Glini razgovaralo se o nepoticajnoj poduzetničkoj klimi. Radi obaveza koja je malim poduzetnicima nametnula država ugasila su se gotovo sva obiteljska gospodarstva. Sve su žene podržale ideju o povezivanju, kako bi izgradile mrežu podrške. Sastanak se održao u prostorijama Crvenog križa.

Pozivamo sve poduzetnice, kao i sve žene koje tek razvijaju svoje poslovne ideje, da se pridruže novoj mreži ženi poduzetnica. Za potrebe međusobne komunikacije osnovale su Facebook grupu Mreža žena poduzetnica 

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.