54plus web 300a

  • 1

Otvorenje nove turističke rute: Camino vikend kroz Banovinu

Pridružite nam se ovog vikenda na otvorenju nove dionice hrvatskog Camina – Camino…

Dobili smo novi prostor za Otvoreni keramički atelje Petrinja

Vjerujemo da će ova vijest obradovati članove ateljea i sve ljubitelje lončarstva i…

FLIK 2022 - održali smo drugi Festival lončarstva i keramike

I ovog puta FLIK je organiziran udruženim snagama obiteljskog lončarskog obrta Valentina…

Petrinjski festival lončarstva i keramike traži volontere

Ako želiš volontirati na FLIKu- Festivalu lončarstva i keramike u Petrinji koji će se…

Dođite na FLIK, Festival lončarstva i keramike u Petrinji

Kao jedan od suorganizatora, udruga GRAK vas poziva da 30. i 31. srpnja 2022. dođite na…

Camino Banovina uskoro ulazi u mrežu europskih Camino putova

U siječnju 2022. sam ispred udruge GRAK pokrenula inicijativu da se Camino Banovina…

Bez Granica: Žene ženama, razgovori uz keramiku, čaj i staklo

Živi Atelje DK (Zagreb) i Udruga GRAK (Petrinja) organiziraju pop-up izložbu ručno rađene…

SISAK: Skupna izložba Keramika 54+ u izlogu Obrtničke komore SMŽ

Veseli nas što vam u Sisku možemo pokazati radove korisnika projekta "Keramika 54+".…

Završna radio emisija projekta "Keramika 54+" na Petrinjskom radiju

U polusatnoj radio emisiji koja je 22. travnja 2022 emitirana na Petrinjskom radiju gost…

Mreža žena poduzetnica na području LAGa Zrinska gora - Turopolje

30 Stu 2016

Sve je više žena koje su zainteresirane za pokretanje vlastitog posla. Postoje brojne prepreke s kojima se susreću žene poduzetnice, posebno u ruralnim područjima.

Osnovana  je mreža žena poduzetnica za područje LAGa Zrinska gora - Turopolje

Umrežavanje i međusobna podrška žena zainteresiranih za poduzetništvo glavni su razlozi sastanaka koje je ovog tjedna u Petrinji i Glini organizirala udruga CESI iz Zagreba u sklopu projekta FREE. Sastanak su vodile Anamarija Tkalčec udruge CESI i Susan Cabezas koja je iz dalekog Čilea došla živjeti u selu nadomak Gvozda. Susan pokušava u Hrvatskoj uzgajati kvinoju, drevnu južnoameričku žitaricu i suradnica je udruge CESI.

FREE: Osnaživanje, poticanje i potpora poduzetnicama u ruralnim područjimaProjekt FREE – Osnaživanje žena poduzetnica u ruralnom području, ima za cilj pomoći ženama iz ruralnih područja u pet partnerskih zemalja (Island, Velika Britanija, Litva, Hrvatska i Bugarska) kako bi postale uspješne poduzetnice s naglaskom na razvoj malog poduzetništva. Glavna ciljna skupina su žene poduzetnice i žene koje to tek namjeravaju postati.

Jačanje vještina i kompetencija, umrežavanje, razvoj poduzeća poticanjem kreativnosti, poticanje start-up – to su potrebe ciljne skupine s kojima se projekt FREE namjerava uhvatiti u koštac. Ključna aktivnost projekta je umrežavanje poduzetnica i online trening program za žene, s naglaskom na hard skills koji će biti podržani od strane Enterprise Circles™ baziranih na postojećoj metodologiji iz Inove i Velike Britanije.

NetWalking?

Cesice su kao primjer druženja žena poduzetnica spomenule ideju britanske organizacije koja organizira poslovno umrežavanje žena kroz NetWalking, zajedničku šetnju. Naime, poslovno umrežavanje odličan je način upoznavanja novih ljudi koji također vode neki posao, za stvaranje novih kontakata i razvoj poslovne suradnje. Posao razvijamo samo s ljudima koje volimo i kojima vjerujemo, tako što je upoznavanje budućih suradnika kroz zajedničku šetnju jednostavno sjajna ideja. Poslovne žene, uglavnom previše vremena provode sjedeći. Žene okupljane oko ideje NetWalkinga dogovaraju poslove dok borave vani, na svježem zraku. Nakon toga možda sjajno sjedne i poslovna kavica, ali može i bez toga. Više o ideji poslovnog druženja uz hodanje pogledajte u TED predavanju Nilofer Merchant: Got a meeting? Take a walk

Sastanke su vodile Susan Cabezas i Anamarija Tkalčec

Prilika za suradnju

Sastanci su bili prigoda da CESI predstavi projekt FREE koji se provodi u nekoliko zemalja, a žene su razgovarale o svojim poslovnim idejama te mogućnostima međusobne potpore. Svaka od prisutnih žena ima neka znanja i vještine s kojima može pomoći drugim članicama. Neke su sudionice sastanka bile vješte u poslovnom planiranju, neke u marketingu, administraciji, poslovanju preko interneta itd. Sve su to vještine koje se mogu ponuditi drugima. Sastanak je bio poticajan u smislu da je svaka žena razmislila što bi joj mreža poduzetnica mogla dati, i što ona može ponuditi ženama okupljenim u mrežu.

U Petrinji je sastanak žena poduzetnica organiziran u prostorijama LAGa pa je domaćin bio Siniša Bukal, stručni voditelj ureda

U Petrinji je sastanak organiziran u prostorijama LAGa. Sudionicama se svidjela izgradnja mreže poslovnih žena i ideja o organizaciji tematskih sastanaka. Također se dogovaralo o organizaciji županijske konferencije o poduzetništvu žena.

Na sastancima u Petrinji i Glini stvorena je ideja o izgradnji lokalne mreže poslovnih žena, a kasnije je dogovoreno da jedna jedinstvena mreža djeluje unutar LAGa Zrinska gora – Turopolje te da su u mrežu dobrodošle sve sadašnje i buduće poduzetnice s područja LAGa.

Na sastanku žena u Glini razgovaralo se o nepoticajnoj poduzetničkoj klimi. Radi obaveza koja je malim poduzetnicima nametnula država ugasila su se gotovo sva obiteljska gospodarstva. Sve su žene podržale ideju o povezivanju, kako bi izgradile mrežu podrške. Sastanak se održao u prostorijama Crvenog križa.

Pozivamo sve poduzetnice, kao i sve žene koje tek razvijaju svoje poslovne ideje, da se pridruže novoj mreži ženi poduzetnica. Za potrebe međusobne komunikacije osnovale su Facebook grupu Mreža žena poduzetnica 

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.