Kontakt

    Udruga GRAK
    Poslovni centar, Sajmište 2/1
    44250 Petrinja

    OIB: 85318270587

    Facebook stranica Grakni.HR

    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    PETRINJA, građani u razvoju zajednice

     stucka pigik

    Na početku želim spomenuti da je Petrinja grad koji se ponosi tradicijom lončarstva dugom nekoliko stoljeća. Zahvaljujući nalazištima vrlo kvalitete i nadaleko poznate petrinjske gline, lončarstvo se smatra najstarijim, najraširenijim i najpoznatijim obrtom Petrinje.

    PETRINJA KROZ POVIJEST: GRAD LONČARA I KOLIJEVKA HRVATSKE MODERNE KERAMIKE

    Obrt je doživio procvat sredinom 19. stoljeća kada je 145 lončara izrađivalo lonce, ćupove, sirnice, kuglenke, vrčeve, tanjure i ostale predmete potrebne svakodnevnom životu stanovništva. U samo jednoj ulici, koju danas zovemo Gajeva, lončarstvom se bavilo 56 obrtnika,  gotovo svaka kuća!  Zato se ta ulica nekada zvala Lončarska, a sve žitelje tog dijela grada i danas zovemo Toparima - prema njemačkoj riječi topf što znači lonac.

    Od lončarskog obrta se od početka XX. stoljeća pojavom školovane slikarice Jelene Babić u Petrinji razvio fenomen petrinjske autorske i umjetničke keramike. Jelena Babić se spominje kao majka hrvatske moderne keramike. Ona je od 1901. godine djelovala kao učiteljica u Petrinji i proučavala forme narodne lončarije kreirajući nacrte po kojima su petrinjski lončari izrađivali keramičke predmete utilitarne i dekorativne namjene. Kasnije je njen rad u Petrinji nastavila kiparica Mila Vod, prva hrvatska akademska kiparica, koja je kao mentorica u tajne modeliranja uputila Blanku Dužanec (prvu hrvatsku školovanu keramičarku), Milku Vukelić, Ljerku Stilinović, Tonku Stranski, Katarinu Čeak, Dragu Kodrića i druge poznate keramičke umjetnike. Gotovo sva velika ženska imena hrvatske umjetničke keramike prošlog stoljeća imaju svoja veća ili manja dodirna utočišta u Petrinji! Više informacija o petrinjskim umjetnicima pročitajte na OVOM LINKU

    petrinjske zene umjetnicke keramike

    Nakon toga smo imali rat, razrušen grad i migracije stanovništva. Postali smo gospodarski nerazvijena zajednica koja je obnovi usporila društveno-kulturni razvoj.

    Mada grad leži na gotovo nepresušnom resursu, vrlo kvalitetnoj glini, u poslijeratnoj se Petrinji keramička umjetnost svela na dva preostala lončara.

    REVITALIZACIJA LONČARSTVA I UMJETNIČKE KERAMIKE

    glinena prica2017

    Zahvaljujući aktivnostima Udruge GRAK i suradnika, zadnjih se godina keramika u Petrinji opet našla u središtu pozornosti kao umjetnost. 2017. Udruga GRAK je s lokalnim lončarem Valentinom Valentom i Udrugom osoba s invaliditetom SMŽ pokrenula lavinu s projektom Revitalizacija lončarstva. U projektu je 20 teško zapošljivih osoba, uključujući i osobe s teškim invaliditetom, steklo osnovne vještine modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline. Projekt je privukao veliki interes zajednice pa je postao poznat pod imenom Glinena priča.

    keramicki atelje moscenica 2023
    Kako su nam se na radionicama izrade predmeta od keramike željeli pridružiti brojni sugrađani, naša je udruga uz pomoć fondova EU kupila potrebnu opremu i 2020. započela s radom Otvorenog keramičkog ateljea koji je kasnije preimenovan u Keramički atelje Petrinja. Projekt se završio, ali atelje je ostao živjeti u zajednici koja sada ima puno više ljudi koji se na naki način bave izradom keramike. Naše je stoljeće u izradu predmeta od keramike donijelo puno novih ideja, materijala, oblika, boja i glazura. Sve ih želimo isprobati, ali istovremeno sačuvati tradiciju lončarstva i prepoznatljivost baštine našeg kraja. Također želimo zadržati radostan, srdačan i prijateljski doživljaj lončarstva koji se u Petrinji njeguje kroz stoljeća.

    flik2023 6

    Udruga GRAK je je kroz Keramički atelje Petrinja razvila dobru suradnju s lončarem Valentinom ValentomTurističkom zajednicom Grada Petrinje koja je pokrenula zaštitu lončarstva kao nematerijalne kulturne baštine. Također, 2021. godine zajedno smo organizirali prvi FLIK – Festival lončarstva i keramike koji se od tada održava svake godine. Festival je nastao nakon petrinjskog potresa, u teškom vremenu za sve nas. Svejedno smo željeli promjenu, u naš grad dovesti novu energiju i nove ljude. Grad Petrinja je pokrovitelj festivala, a realiziramo ga uz pomoć brojnim sponzora kao što je Ministarstvo kulture i medija, Hrvatska turistička zajednica i drugi. FLIK pomažu i lokalni mediji bez kojih se dobar glas slabo čuje. Također su nam se prodružile lokalne ustanove u kulturi i Sisačko-moslavačka županija. Zahvaljujući svima nama, nakon tri godine održavanja festivala FLIK postao prepoznatljiv među keramičkim umjetnicima iz Hrvatske i ljubiteljima umjetničke keramike.

    Na inicijativu Turističke zajednice Grada Petrinje od lipnja 2023. naš je grad postao dio Europske rute keramike, što smatramo krunom svih aktivnosti u revitalizaciji petrinjskog lončarstva i keramike. Naš se mali grad našao među velikima, među eueropskim metropolama keramike.

    Ruta keramike 1200x1200

    BOTTOM-UP PRISTUP U RAZVOJU ZAJEDNICE

    Na kraju želimo napisati da nam je posebno drago što je sve ovo krenulo od samih građana, dakle "bottom-up" pristupom. Lokalne udruge su prepoznale problem i od njega stvorile priliku za razvoj zajednice. Aktivnim uključivanjem organizacija civilnoga društva možemo utjecati na kreiranje razvojnih politika na lokalnoj, regionalnoj i široj razini. Dokazano. Uspjeli smo jer smo razvili međusektorsku suradnju temeljenu na međusobnom poštovanju i povjerenju. Imamo zajedničku viziju kojoj svatko od nas pristupa s različitim ciljem. Rezultat partnerstva je puno veći od svakog našeg pojedinačnog cilja.

    Nitko nije dovoljno dobar da bi uspio sam. Pobjeđuje onaj tko izabere najbolje partnere. 


    Please publish modules in offcanvas position.