Prikupljanje humanitarne pomoći - zašto ne

08 Pro 2015

U ovo predblagdansko vrijeme mnogi od nas razmišljaju kako bi pomogli drugima kojima je još uvijek potrebna materijalna pomoć. U nadi da još uvijek ima ljudi dobrog srca, koji su spremni pomoći, donosimo vam smjernice kako organizirati povremeno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći i organiziranje humanitarnih akcija a da pri tome ispoštivate sve zakonske regulative. (Zakon o humanitarnoj pomoći NN 102/15)

Udruge često organiziraju humanitarne akcije

Prikupljanje humanitarne pomoći

Humanitarnu pomoć mogu povremeno prikupljati i pružati domaće i strane neprofitne pravne osobe kojima prikupljanje humanitarne pomoći nije djelatnost, a koje se može provesti jednom godišnje i to u trajanju do 60 dana uz prethodnu suglasnost Ureda državne uprave u pripadajućoj županiji. Zahtjev za davanje prethodne suglasnosti podnosi se najmanje 30 dana prije planiranog početka aktivnosti.
Pripadajuće obrasce za ishođenje suglasnosti za prikupljanje humanitarne pomoći možete preuzeti OVDJE (zip datoteka sadrži 4 dokumenta)

Tko može provoditi humanitarnu akciju?

Humanitarnu akciju za utvrđenog korisnika mogu pružati neprofitne pravne osobe kojima prikupljanje humanitarne pomoći nije djelatnost, profitne pravne osobe te fizičke osobe i to najviše tri puta godišnje u trajanju svake pojedine akcije do 30 dana uz prethodnu suglasnost Ureda državne uprave u pripadajućoj županiji . Zahtjev za davanje prethodne suglasnosti podnosi se najmanje 30 dana prije planiranog početka aktivnosti. Podnositelj zahtjeva obvezan je priložiti podatke o fizičkoj osobi, odnosno neprofitnoj ili profitnoj pravnoj osobi koja podnosi zahtjev, o planu organiziranja humanitarne akcije, o području na kojem će prikupljati i pružati pomoć, o očekivanom trajanju, o ciljnim skupinama ili osobama te o planiranim troškovima i očekivanom prihodu te uvjerenje, ne starije od tri mjeseca, da se protiv fizičke osobe, odnosno odgovorne osobe u pravnoj osobi ne vodi kazneni postupak.

Pripadajuće obrasce preuzmite OVDJE (zip datoteka sadrži 5 dokumenata)

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.
Više informacija Prihvaćam