Udruge su važan pokretač pozitivnih promjena u svojim zajednicama

04 Tra 2016

U zadnje vrijeme se sve više u Hrvatskoj kao mjera štednje uskraćuju novci udrugama. Tada se obično govori o udrugama općenito, što samo pokazuje da kritičari uopće ne razumiju čime se sve uduge bave i koliko su korisne za društvo.

Gornji citat: Margaret Mead, američki kulturalni antropologGornji citat: Margaret Mead, američki kulturalni antropolog

Prema podacima iz 2014. iz državnog proračuna najviše je potpora isplaćeno udrugama koje brinu o osobama s invaliditetom i osobama korisnicima socijalnog statusa, nakon njih najviše novca dobile su sportske udruge, inače najbrojnije, a zatim udruge iz domene kulture. Udruge za promicanje demokracije i zaštite ljudskih prava iz proračuna primaju puno manji dio sredstava.

U apsolutnim iznosima udruge osoba s invaliditetom (OUOSI) i udruge socijalno ugroženih dobile su u 2014. od ukupno 640 milijuna proračunskih kuna namijenjenih udrugama, 143 milijuna kuna, sportske udruge 134 milijuna kuna, a kulturno-umjetnička društva, amaterske kazališne družine i likovne udruge 114 milijuna. Kada bi se u računicu uzeli i proračuni lokalnih samouprava, situacija bi se vjerojatno promijenila i sportske udruge bi izbile na prvo mjesto.

Najeksponiranije udruge koje štite i promiču ljudska prava, i koje su zbog toga i nerijetko kritizirane, dobile su oko 8 milijuna kuna, odnosno samo 1% od sredstava državnog proračuna namijenjenog udrugama u 2014. godini. 

Najveći dio financijskih sredstava država daje tamo gdje je podrška najpotrebnija, udrugama osoba s invaliditetom.Najveći dio financijskih sredstava država daje tamo gdje je podrška najpotrebnija, udrugama osoba s invaliditetom.

No bez obzira na ove podatke, složili se sa mnom ili ne, udruge najefikasnije pomažu društvu da bude bolje. Upravo su udruge jedan od najvećih oslonaca osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju. Zahvaljujući udrugama, oni su u boljoj kondiciji, razvijaju pozitivne emocije, stječu korisna znanja i vještine, pronalaze prijatelje... Najjednostavnije rečeno, udruge su u tim aktivnostima nezamjenjive. One okupljaju ljude sa zajedničkim interesima, motivirane da rade nešto zato jer vjeruju da je to dobro, bez obzira radi li se o jahanju, plesanju, brizi o djeci s teškoćama u razvoju ili promoviranju prava na pristup informacijama. I upravo ta motivacija, taj entuzijazam je glavni razlog zašto su udruge uspješnije od institucije. Jednostavno, kad je motiv u osobi onda se sve radi s daleko više vjere nego kad se radi o vanjskim motivima bilo pozitivnim bilo negativnim.

Mi koji radimo u organizacijama civilnog društva znamo da se upravo zahvaljujući djelovanju udruga svake godine uštedi nekoliko stotina milijuna kuna koje bi se potrošile na plaćene predavače, njegovatelje, trenere... Članovi udruga svojim radom, bilo volonterskim, bilo plaćenim, svakako doprinose društvu i doista bi bilo lijepo kad bi se svaki kritičar koji napada izdvajanje javnog novca za udruge malo pozabavio analizom i pogledao koliko ljudi je uključeno u njihov rad, koliko bi se inače potrošilo na animiranje naših sugrađana da se bave nekom fizičkom aktivnošću, koliko bi koštala kampanja zagovaranja nekog propisa koji bitno doprinosi statusu osoba s invaliditetom...

Udruge aktivno sudjeluju u izgradnji socijalno pravednog, održivog i ekološki osviješetnog društva. Udruge su korektiv vlasti te veza između građana i javnog sektora.

Naravno, uvijek ima iznimaka i uvijek će se naći neka udruga u kojoj se sredstva nisu trošila onoliko savjesno koliko bi to možda porezni obveznici željeli. Ali, zbog toga optuživati sve udruge jednako je stupidno kao zaključiti da je Hrvatska idealna za uzgoj banana - jer je to uspjelo nekom čovjeku na Hvaru.

Osobe s invaliditetom su uključene u rad raznih udruga čime je značajno umanjena njihova socijalna izoliranost.Osobe s invaliditetom su uključene u rad raznih udruga čime je značajno umanjena njihova socijalna izoliranost.

Udruge ispunjavaju svoju misiju predstavljanjem interesa svojih članova, a širok je spektar interesa i problema kojima se bave.Udruge ispunjavaju svoju misiju predstavljanjem interesa svojih članova, a širok je spektar interesa i problema kojima se bave.

 Infografike: publikacija Udruge u Republici Hrvatskoj


Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

SAVJETI ZA UDRUGE

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.
Više informacija Prihvaćam