Gospodarstvo i okoliš

Mreža žena poduzetnica na području LAGa Zrinska gora - Turopolje

Stu 30 2016. Palma Miličević
Sve je više žena koje su zainteresirane za pokretanje vlastitog posla. Postoje brojne…
1861

Mudrom kupovinom do podrške: Svaka kuna (jaje) se računa!

Stu 02 2016. Natalija Banović
Zadnjih dana digla se medijska prašina oko starih i zaraženih uvoznih jaja u trgovačkim…
1512

Div iz Čakovca nosi razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj

Srp 22 2016. Palma Miličević
Ako znate što je društveno poduzetništvo, a živite u Hrvatskoj, onda ste vjerojatno čuli…
1669

Međunarodni dan voda: Ako nije dar s neba, voda je preskupa

Ožu 22 2016. GrAk
Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na petom mjestu u Europi. Zato je…
1748
vidi sve

Petrova gora - park tamnog neba?

18 Ruj 2015

Je li realno da plato potpuno devastiranog spomenika na vrhu Petrovcu kod Gvozda postane park tamnog neba? To je inicijativa zagrebačkog astronomskog društva Beskraj kojeg vodi Boris Štromar, organizator Star partija na Petrovoj gori. Ili još bolje, zamislite da taj plato postane mjesto i za brojne druge zabave i festivale. Mogu li oni koji odlučuju prepoznati dobru ideju i priliku za turistički razvoj zaboravljenog dijela Hrvatske?

Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna je monumentalni spomenik podignut 1980. na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore. Nakon 1991. godine, spomenik i spomen-kompleks su zapušteni, muzej je nakon 1995. devastiran, a i do dan danas traje oštećivanje spomenika. Ljudi skidaju i odnose skupocjenu oplatu od nerđajućeg čelika, dok lokalna i državna vlast ne provodi nikakve sankcije protiv počinitelja.

Petrova gora budi maštu kod brojnih fotografa. (Fotografija: Palma Miličević)

Star parti se na Petrovoj gori organizira krajem kolovoza ili početkom rujna još od od 2007. godine. Prije toga, od 1999. održavao se na Japetiću, međutim, svjetlosno onečišćenje u Jastrebarskom i Zagrebu je raslo pa su astronomi pobjegli na Petrovac. Na partiju se obično okupi pedesetak astronoma i zaljubljenika u zvijezde iz svih dijelova Hrvatske pa čak i iz susjednih država Slovenije, BiH i Makedonije.

'Petrova gora je dovoljno blizu Zagrebu i dostupna je automobilom tako da se može dopremiti oprema. Istovremeno je dovoljno daleko da imamo relativno tamno nebo tako da se vidi Mliječna staza. U subotu ujutro vidjeli smo i zodijačku svjetlost koja se obično vidi samo u posebno povoljnim vremenskim prilikama. Ona nastaje zbog raspršenja Sunčeve svjetlosti na međuplanetarnoj prašini u ravnini ekliptike', objašnio je Štromar za Tportal.hr.

Parkovi tame mogli bi biti zanimljivi i za strane goste, a ne samo za domaće astronome. Njima bi se mogla proširiti i produžiti naša turistička ponuda. Naime, neke zemlje u svijetu posljednjih godina ozbiljno razvijaju astronomski turizam. Primjerice na La Palmi, u Čileu, u Južnoafričkoj Republici, u Australiji i u američkim nacionalnim parkovima postoje razvijeni programi za zaljubljenike u zvijezde.

'Uz ovu inicijativu i mi bismo u Hrvatskoj mogli obogatiti turističku ponudu. Turisti su oduševljeni našim nebom koje je još uvijek relativno tamno. To bi vrijedilo sačuvati', ističe Štromar.

 Petrova gora 1

'Kada gledamo noćnu sliku Europe možemo vidjeti da prave noći gotovo nigdje nema osim u nekim udaljenim krajevima i na visokim planinama. To su prepoznale brojne europske zemlje. Primjerice u Velikoj Britaniji postoje čak tri parka tamnog neba. Ima ih i u Njemačkoj, u susjednoj Mađarskoj dva, a jedan postoji čak i u Nizozemskoj koja je inače jako svjetlosno onečišćena. Što se tamo vidi ne znam. Mnogi stranci koji kod nas ljetuju sigurno bi bili zainteresirani za gledanje svemira. Kod nas su za to najbolji otoci poput Cresa, Paga, Korčule i Lošinja, ali posebno oni udaljeniji. No situacija se brzo pogoršava pa treba djelovati', upozorio je Štromar koji ima čak i ideje kako bi hotelijeri, veliki i mali mogli iskoristiti ovaj potencijal.

Petrova gora karta

Petrova gora se nalazi na turističkoj karti. Što turisti očekuju da će vidjeti tamo?

 

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.
Više informacija Prihvaćam