Jedan običan praznik koji je promijenio život svake žene

08 Ožu 2016

Dan kada se podsjećamo da nam sva današnja prava nisu poklonjena, nego da smo se morale i još uvijek moramo boriti za ravnopravnost u svim životnim aspektima.

Na žalost, danas se taj dan sve više zanemaruje jer se smatra da promovira komunističke vrijednosti, no on, zapravo, svoje korijene ima u SAD-u i zapadnoj civilizaciji, u kojima je u 19. i početkom 20. stoljeća komunizam odigrao veliku ulogu na području ljudskih prava, pa tako i prava žena, koje su cijelo vrijeme tretirane kao građanke drugoga reda.

Prvi put žene zaposlene u tekstilnoj industriji javno su demonstrirale još davnog 8. ožujka 1857. godine upravo zbog navedenih razloga. Policija je rastjerala demonstratorice, no to ih nije pokolebalo, te su od onda demonstrirale svake godine na isti datum. Također, dva mjeseca nakon te prve demonstracije osnovan je prvi ženski sindikat.

Potrebno je naglasiti da su Ujedinjeni narodi 1975. godinu proglasili „Međunarodnom godinom žena“, ali su od onda i oni kao institucija počeli obilježavati „Međunarodni dan žena“, što je itekako značajno priznanje za cjelokupni pokret za ženska prava. Ta tema je i danas još vrlo aktualna, a razne organizacije i udruge aktivno rade na području svih aspekata ravnopravnosti spolova.

Danas... danas je to sasvim običan dan. No, možda je to i normalno za ženski praznik. Običan dan, kao što smo obične sve mi žene. Obične, a tako neobične, plavuše ili crnke, brinete ili crvenokose, mršave ili debele, sitne ili krupne, visoke ili niske, obrazovane ili ne, sposobne ili manje sposobne, dosadne i zajedljive, zahtjevne i prohtjevne... jednom riječju – žene.

Htjeli muški to priznati ili ne, žene zaista pokreću ovaj svijet. I zato je dobro što imamo barem ovaj jedan dan kada se veličaju sve ženske životne pobjede, postignuća, ali i male životne radosti.

Rječnik za muškarce (odnosno - što žena zapravo misli kad nešto kaže)

Govoreći o radosti, smijeh je, kažu jedan od najljepših darova koje možete dati i primiti, zato je meni palo na pamet da se pokušam prisjetiti jednom davno pročitanog inspirativnog i smiješnog teksta koji će vam izmamiti osmijeh na lice, ali i pomoći tim istim muškarcima da nas bolje shvaćaju.

U redu - fraza koju žena koristi na kraju svake svađe u kojoj je uvjerena da je u pravu, ali vas samo želi ušutkati. Nikad nemojte koristiti "U redu" da biste opisali kako žena izgleda – jer će to dovesti do još jedne od tih svađa.

Pet minuta - Ako se žene sprema za izlazak, to znači pola sata. Pet minuta je samo pet minuta ako vam ih je dala da dovršite gledanje filma ili završite partiju šaha, prije nego joj se pridružite u obavljanju kućanskih zadataka.

Ništa - Ovo je zatišje pred buru. Ovo definitivno znači nešto, i bolje vam je da ste na oprezu! "Ništa" obično znači svađu koja će trajati "Pet minuta" i završiti s frazom "U redu".

Samo probaj - Ovo je izazov, a ne dopuštenje. NEMOJTE to učiniti, o čemu god se radi, jer će to na kraju rezultirati time da će se žene uzrujati oko "ničega" i završiti s frazom "U redu".

Glasni, duboki uzdah - Ovo zapravo nije riječ, ali je neverbalno izražavanje koje muškarci često ne razumiju. Glasni uzdah (osim ako nije u krevetu) znači da žena misli da ste stvarno pretjerali i pita se zašto uopće gubi vrijeme s vama, većinom se prepirući oko "ničega".

To je ok - Ovo je još jedna od onih opasnih fraza koje žene koriste u komunikaciji s muškarcima. To znači da ona želi dugo i detaljno razmisliti prije nego se odluči kako i kada će vas natjerati da platite za svoju pogrešku.

Hvala - Kada vam žena zahvaljuje, nemojte to preispitivati ili pasti u nesvijest. Samo recite – "Nema na čemu".

Baš ti hvala - Ovo je puno drugačije od hvala. Žena će vam reći "BAŠ ti hvala" kada je totalno ljuta. To znači da ste ju na neki način povrijedili i to znači da slijedi "dubok uzdah". Pazite da je ne pitate što nije u redu nakon "glasnog uzdaha" jer će vam ona reći "Ništa", a onda znate što već dalje slijedi.

Ne brini, ja ću - Još jedna opasna fraza, koja znači da se radi o nečem što ste morali napraviti, i što vam je već nekoliko puta ponovila, ali će to sada napraviti sama. Slijedite isti uzorak kao i kod prethodnog "Baš ti hvala".

Kako ti želiš, ti odluči - Ako misliš da ti je ovim data sloboda da ti doneseš odluku, da ti odlučiš o nečemu, onda veoma ali veoma griješiš. Najbolji prevod ove rečenice bi bio - Do tebe je... da izabereš pravu stvar, za koju ja znam koja je, ali ti neću reći jer bi trebalo da znaš. Pogrešan izbor dovešće do rečenice TO JE OK.

Ne želim pričati o tome - Želi da odete jer još skuplja dokaze protiv vas.

Bilo je toga još ali se ne mogu prisjetiti a i ovo je dovoljno, čisto da se razumijemo.

Nadam se da muškarci neće zamjeriti na ovome ipak je ovo „šaljivi tekst“ a i danas je naš dan i treba nam čestitati što smo žene. Jer žene nisu ljudi, žene su žene. Čak i engleski jezik čini razliku i kaže „mankind“ za ljudski rod, a ja se ne sjećam da sam ikad čula za „womankind“ koji označava istu stvar. Dakle, žene nisu ljudi, žene su žene, a danas je naš dan. Zato, „SRETAN NAM NAŠ DAN“.

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.
Više informacija Prihvaćam