Lokalne zajednice - Grakni.HR http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice Wed, 24 Apr 2019 23:55:00 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hr-hr palmami@gmail.com (GrAkni.HR) Kuća građana kao način izgradnje zdrave zajednice http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/193-kuca-gradjana-haidach http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/193-kuca-gradjana-haidach Kuća građana (Bürgerhaus) u njemačkom naselju Haidach kod Pforzheima mjesto je okupljanja, mladih i starih, malih i velikih, bez obzira odakle dolaze. Istovremeno je to i mjesto volonterskog angažmana lokalnih stanovnika. Naselje Haidach ima 14.000 stanovnika, a radi velikog broja doseljenika iz Rusije nekada je bilo poznato po imenu Mala Moskva. Naravno, doseljnici su se u međuvremenu integrirali i danas je to uobičajeno njemačko naselje.

]]>
palmami@gmail.com (Palma Miličević) Lokalne zajednice Thu, 01 Mar 2018 08:48:43 +0100
Novi indeks razvijenosti naglašava razlike Zagreba i ostatka Hrvatske http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/192-indeks-razvijenosti-2017 http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/192-indeks-razvijenosti-2017 Sigurno ste puno puta čuli da se spominje indeks razvijenosti županija, gradova i općina. To je pokazatelj koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave te isti služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći. Dakle, taj je podatak najvažniji onima kojima pomoć države zaista treba, a to je gotovo cijela Hrvatska izvan Zagreba.

]]>
palmami@gmail.com (Palma Miličević) Lokalne zajednice Tue, 19 Dec 2017 13:00:19 +0100
Mic po mic... EU projektima do suradnje gradske vlasti i građana http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/183-razgovor-urbact-projekt-grad-gradani http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/183-razgovor-urbact-projekt-grad-gradani Danas je u Srednjoj školi Petrinja održana prezentacija dosadašnjeg rada u URBACT projektu CITY CENTRE DOCTOR i razgovor sa srednjoškolcima. Radi se o relativno malom projektu koji treba dati ideje za urbani razvoj centra grada, ali iz moje perspektive - danas se desio veliki događaj, iz više razloga.

]]>
palmami@gmail.com (Palma Miličević) Lokalne zajednice Thu, 02 Feb 2017 16:22:09 +0100
Četvrtina stanovnika u gradu bile su izbjeglice. Sada svima nedostaju. http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/163-cetvrtina-stanovnika-u-gradu-bile-su-izbjeglice-sada-nedostaju http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/163-cetvrtina-stanovnika-u-gradu-bile-su-izbjeglice-sada-nedostaju

U jesen 2014. Njemačka je radi velikog broja izbjeglica bila u izvanrednom stanju koje su zvali „Krisenmodus“, krizni mod. Izbjeglice koje su stizale u jugozapadnu pokrajinu Baden-Württemberg smještale su se u dva velika prihvatna centra, Karlsruhe i Meßstetten. Ovdje ćemo govoriti o izbjegličkom centru Meßstettenu, u maloj zajednici od 11 tisuća stanovnika u koju je odjednom došlo 4 tisuće izbjeglica. Kako je bilo živjeti u takvoj zajednici tada i što se dešava kada izbjeglice odlaze?

]]>
palmami@gmail.com (Palma Miličević) Lokalne zajednice Tue, 23 Aug 2016 08:45:59 +0200
URBACT projekti: Mala Petrinja u mrežama europskih gradova http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/151-urbact-petrinja http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/151-urbact-petrinja

Obzirom da smo zemlja Europske unije, Hrvatski gradovi imaju priliku za transnacionalno umrežavanje te financiranje razvojnih aktivnosti. Jedna od takvih mogućnosti je program URBACT u kojem sudjeluje 10-tak hrvatskih gradova među kojima je i Petrinja koja sudjeluje čak u dva projekta.

]]>
palmami@gmail.com (Palma Miličević) Lokalne zajednice Tue, 07 Jun 2016 07:45:41 +0200
Kutina pokazuje napredak transparentnoj raspodjeli sredstava udrugama http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/142-kutina-transparentna-raspodjela-sredstava http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/142-kutina-transparentna-raspodjela-sredstava

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić u nedavnom obilasku gradskih udruga je izjavio: „Suradnja Grada s udrugama dobra, ali uvijek može biti bolje, posebno u razvijanju socijalnih usluga.“ E, taman smo to i mi htjeli napisati na početku ovog teksta, uz malu korekciju: može biti i puno bolje.

]]>
palmami@gmail.com (Palma Miličević) Lokalne zajednice Tue, 12 Apr 2016 11:27:00 +0200
Kako Sisačko-moslavačka županija financira udruge? http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/143-smz-financiranje-udruga http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/143-smz-financiranje-udruga

Kada udruge međusobno razgovaraju o financiranju od strane Sisačko-moslavačke županije, obično govore o tome da županija skromno financira udruge, s par tisuća kuna, i uglavnom iste udruge dobiju ta sredstva. Također se spominju nejasno definirani prioriteti županije. Na primjer, nikome nije poznato zašto je udrugama proisteklim iz Domovinskog rata rezervirano više od polovice sredstava namijenih udrugama u socijalnoj skrbi.

]]>
palmami@gmail.com (Palma Miličević) Lokalne zajednice Fri, 08 Apr 2016 07:06:00 +0200
Financiranje udruga u Petrinji, misterija kojoj se ne vidi kraj http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/138-petrinja-financiranje-udruga http://grakni.hr/drustvo/lokalne-zajednice/138-petrinja-financiranje-udruga

Ako živite u Petrinji sigurno ste se nekada zapitali koliko sredstava od Grada Petrinje dobiju pojedine udruge. Na žalost, takve informacije nikada nisu javno objavljene. 

]]>
palmami@gmail.com (Palma Miličević) Lokalne zajednice Thu, 31 Mar 2016 11:25:58 +0200